fbpx

Bryton Rider 750 kerékpáros computer teszt: Jó úton!

A Bryton Rider 750 egy széles körben használható kerékpáros computer, amibe a távol-keleti gyártó rengeteg tudást sűrített, mint például színes érintőképernyő, helykeresés hangalapon, navigáció és okosgörgő vezérlés. A sok hasznos funkció és innovatív fejlesztés viszont még hiányosságokkal küzd, amiken javítani kell, itt fontos megjegyezni, hogy a tesztidőszak alatt is folyamatosan érkeztek frissítések javításokkal.

Bryton Rider 750

Tavaly novemberben mutatta be a Bryton a legújabb kerékpáros computerét a Rider 750-et, amiről akkor mi is beszámoltunk. Utána hamarosan kaptunk egyet hosszabb távú tesztelésre, aminek a tapasztalatait most megosztanánk veletek.

 

A dobozból kivéve egyből feltűnt, hogy ez már nem az a Bryton, amit eddig megszoktam (négy Bryton computerem volt eddig), más dizájn, más kialakítás, más tapintás, minőségibbnek tűnik, mint az előző generációk. Legjobban a kijelző üvege tetszett, talán azért mert kicsit a mobilom kijelzőre emlékeztet. Tudtam, hogy azonnal frissíteni kell majd a computert, mert még vannak problémák a gyári szoftverrel, amit folyamatosan javítanak, így egy töltéssel kezdtem a kapcsolatunkat és közben frissítettem a Bryton Active alkalmazást a telefonom is. Párosítás után frissítettem a computer szoftverét is, aztán következett a Rider 750 hozzám igazítása. Őszintén szólva nem volt hangulatom végig beállítani a mezőket, annyira problémás volt még az elején, meg aztán kint úgyis téli kesztyűs idő volt – és mit akarok én ilyen időben érintőképernyőt használni crossozás közben – ezért egy időre visszakerült a dobozába. Mondjuk eleve nem értem ezt az érintőképernyős dolgot a kerékpáros computereknél, alig van előnye a hátrányaihoz képest, nem bírja az esőt, az izzadságot, a sarat, lassabb mint a gombnyomás, egyedül a navigációs funkcióknál lehet különösképpen értékelni.

Színes kijelző

Pihent vagy két hónapot a dobozában mire újra elővettem a Bryton Rider 750, újabb frissítések érkeztek és láss csodát, a mezők beállítása pillanatok alatt elvégezhető volt az alkalmazásból. Ilyenkor azért felmerült bennem, hogy úgy került a computer a piacra, hogy a szoftver még nem állt készen teljesen, én vártam volna még a gyártó helyében vele és nem a fogyasztókkal teszteltettem volna.

Profi edzőtárs

Elég komoly tudást pakolt a Bryton a Rider 750-be, gyakorlatilag minden adatot ki tud jelezni és minden szenzorral (pulzus, sebesség, pedálfordulat, teljesítmény) kompatibilis, ami a kerékpáros sportoláshoz szükséges, sőt a teljesítményadatoknál elég sokat fejlődött az előző generációhoz képest. 3 különböző kerékpár profilt tud kezelni, a kijelzőn egyszerre 12 adat fér és több oldalt be lehet állítani, személy szerint nem ismerek olyan bringást, aki ennyi adatot használna, szóval bőven túlteljesíti az igényeket.

Maga a menürendszer is már egy modern kerékpáros computeré, átgondolt, jól néz ki, kicsit a konkurenciára emlékeztet 🙂 . Az érintőképernyővel remekül lehet navigálni a menüpontok között, de arra azért készüljünk fel, hogy az érzékenysége egy jobb telefonétól elmarad. És ha már a telefon került szóba, akkor a Bryton Active alkalmazáson keresztül gyakorlatilag minden beállítható a computeren, ami azért már a két eszköz kijelzőméret-különbségéből adódóan is sokkal egyszerűbb.

Kétféle konzolt kaptam a computerhez, az előrenyúló alumíniumot és a stucnira vagy kormányra rögzíthető egyszerűbb darabot. Én végig az előrenyúlót használtam, az előző tesztekben is csak jót írtam róla, bár a felszerelése a két lefelé álló imbusz miatt kicsit macerás, de egyébként szuper. Járt a Rider 750-hez egy pánt (nem tudok jobb szót rá) is, ami arra jó, hogyha leesne a computer a konzolról akkor ne veszítsük el. Egyébként ez volt az első Bryton nálam, ahol szükségességét éreztem használni, mert menet közben az oldalát nyomogatva volt hogy kikattant a helyéről, persze lehet, hogy én nyomtam meg túl erősen a gombokat.

Okosgörgő támogatás

A Bryton Rider 750 az okosgörgőt is képes vezérelni, amit lehet sokan nem is értenek, hogy mire jó, hiszen a többség az okosgörgőt valamilyen vizuális edzőprogrammal használja és a computert csak az edzés rögzítésére használja. Nálunk pont nem így van, barátnőm nem szereti a monitort/TV-t nézni edzés közben, ezért neki mindig a computere vezérli az előre megírt edzéseit. A Rider 750-re is meg lehet írni az edzéseket, bár még van kicsit hova fejleszteni az edzéstervező menüpontot. A Virtual Ride funkciónak köszönhetően bármilyen rögzített kinti edzésből is tud görgős edzést csinálni a Rider 750, a kérdés az, hogy ezt használni fogja-e bárki is, persze azt azért ilyenkor mindig hozzáteszem, hogy a kerékpáros computerekbe rendszeresen annyi funkciót tesznek bele, amit minimális mennyiségű bringás (vagy inkább senki nem) tud kihasználni.

USB-ről tölthető

Érintőképernyő

Mint fent láthattátok én szeretem kétségbe vonni az érintőképernyő hasznosságát a kerékpáros computereken, egy tisztán érintőképernyős computer problémák sokaságát veti fel az alapfunkciók használata közben, pl télen vastag kesztyűben nem kezelhető, ha víz (izzadság vagy eső) kerül a kijelzőre akkor megbolondul, sáros időben remekül össze lehet kenni a kijelzőt, szóval erősen korlátozottan használható. DE a Bryton erre talált megoldást részben, nem véletlenül van 4 gomb a computeren, az egyik oldalsó gomb pont arra jó, hogy tudjunk lapozni az oldalak között, ami számomra a megváltás volt. Rendszeresen szoktam oldalt váltani bringázás közben, de pl ha a Rider 750-re egy izzadságcsepp kerül akkor hajlamos azt tartós érintésnek venni és máris előjön a mezőszerkesztés funkció. Ezt csak úgy lehet elkerülni ha lezárom a kijelzőt a bal felső gombbal (ilyet is tud, igen), de ilyenkor nem tudnék lapozni a kijelzőn, viszont ott a jobb alsó gomb, amivel ezt meg tudom tenni, és gyakorlatilag normál, nem érintőképernyős computerként tudom használni nedves körülmények között is. Egyébként a gombbal sokkal könnyebb lapozni, mint az érintőképernyővel, az ujjam húzogatására nem történik mindig lapozás, plusz a térkép oldalról eleve nehéz kijönni húzással. Plusz néha úgy tűnik, hogy a hardver nincs mindig a helyzet magaslatán, mert lapozó mozdulatra előfordul, hogy belassul. Bár lehetséges, hogy a szoftver nem forrta ki még magát rendesen.

Közepesen vastag kialaktás

Navigáció

A Bryton Rider 750 nem csak útvonalkövetésre, hanem valódi navigációra is képes, bár az utóbbit csak a telefonnal összekapcsolt állapotban tudja. A legújabb technológiát is ennek kapcsán építették be ebbe az okos computerbe, a Rider 750 már képes hangalapú helykeresésre is, ráadásul a számtalan nyelv között ott van a magyar is, így elég csak kimondanunk, hogy hova szeretnénk menni és a computer megkeresi nekünk a helyet a hozzávezető úttal egyetemben. Maga a funkció jól működik, bár kicsit lassú mondjuk egy telefonos alkalmazáshoz képest, de megtalálja a helyet és meg is tervezi az oda vezető utat. Bennem azért felmerül, hogy mennyire életszerű ennek a használata, leveszem a computert a konzolról, belemondom a helyet, várok, leokézom, visszarakom, a mobilnavigációhoz szokott lelkemnek már kicsit bonyolult. Egyébként nem csak hangalapon kereshetjük meg a helyet, hanem a kijelzőt nyomogatva is, nekem pl ez a szimpatikusabb megoldás. Bár a mini eszközön navigáció futtatás nem a legpraktikusabb dolog, de ha olyan helyzetbe kerülünk amikor szükségünk van rá akkor legalább használni tudjuk. Az útvonalkövetés teljesen rendben van, időben szól, hogy mikor, merre kell majd mennünk, mennyi van hátra a célig, erre tőlem a maximális pontszámot kapja.

Ami számomra nagyon furcsa, hogy bár tud wifi kapcsolatot a Rider 750, mégsem tölti fel a kerékpáros tevékenységeimet azon keresztül, hanem csak a telefonnal párosítva kerülnek fel az edzéseim a Bryton, Strava, stb fiókomba. Valószínűsíthető, hogy ez a jövőben még változni fog, de a cikk írásakor még nem működik. Itt meg kell említeni, hogy már évek óta összeköthető a Bryton Active fiókunk a nagyobb edzés”nézegető” oldalakkal, így automatikusan felkerül pl Stravára vagy TP-be az edzésünk. És ha már a Stravát említettem akkor az is fontos, hogy az ott tervezett útvonalakat pillanatok alatt át lehet tenni a Bryton Rider 750-re, tehát nem csak a saját útvonaltervezőjével kompatibilis a computer, hanem külsős szolgáltatókkal is.

Straváról áthúzott útvonal

Értesítések

A telefonnal párosítva be tudjuk állítani, hogy a telefonunkra érkező üzenetek megjelenjek a Rider 750 kijelzőjén, ami hasznos tud lenni, ha éppen üzenetet várunk kerékpározás közben, mert kicsi az esélye, hogy a zsebünkben csippanó telefonunkat meghalljuk a menetszéltől. A folyamatos telefonos kapcsolat azért eléggé elvesz az üzemidőből, telefon nélkül kb 16 órát tudtam használni, telefonnal összekapcsolva (amiben volt navigáció is) kb 9-10 órát ment el. A wifi is nagyon leszívja az akkut, érdemes nem azt használni, főleg hogy elég lassan működik a telefonos kapcsolathoz képest.

 

Frissítések folyamatosan érkeznek a computerre és többnyire ajánlott telepíteni őket, mert ténylegesen javítják a működést, sőt előfordult, hogy telepítés nélkül már nem működött az edzések feltöltése, de volt negatív tapasztalat is az egyik frissítés után amikor minden egyes belépéskor a Bryton Active alkalmazásba újra hozzá kellett adnom a computert a fiókomhoz. Szóval azért még vannak problémák 🙂 , de tényleg hétről-hétre egyre jobb lesz.

Sok negatívumot emeltem ki a cikk során, de valójában egyik sem végzetes, nagyon jól teszi a dolgát a Bryton Rider 750, egyszer sem akartam visszarakni a saját computeremet a kormányra, gyorsan talál jelet, végig megbízhatóan méri az adatokat, a fő dolgát maximálisan ellátja, a szoftveres bakikon meg túl tudtam tenni magam és várhatóan a jövőben úgyis változni fog ez még.

Főbb adatok
 • 2,8″ Színes TFT LCD érintőképernyő
 • 240×400 px felbontás
 • Riasztások
 • Vízállóság: IPX7
 • Barometrikus magasságmérő
 • Kapcsolódás: WLAN és Bluetooth
 • Akku élettartam: max 20 óra
 • Pulzus (HR) zónák: 7
 • Üzemi hőmérséklet: -10 – 60°C között
 • Log memória: 300 óra
 • Kör memória: 130 kör
Kapcsolódás
 • Műholdak: GPS, Glonass, Galileo, Beidou, QZSS
 • WLAN
 • Elektronikus váltás: Shimano Di2, SRAM eTap, Campagnolo EPS
 • Software update: WLAN (csak az eszközön)
 • Bluetooth érzékelők: –
 • ANT+ érzékelők: Pulzus (HR), Pedál (CAD), Sebesség (SPD), Erőmérő (PWR), Elektronikus váltórendszerek
 • Kerékpáros radar kompatibilis
 • Golden Cheetah kompatibilis
 • Auto szinkronizálás: Strava, TrainingPeaks, Selfloops, Komoot, Ride with GPS, Relive
Kerékpáros funkciók
 • Állítható háttérvilágítás
 • Auto pause/kör/görgetés
 • Fejlett edzéstámogatás
 • Idő/távolság riasztások
 • Magasság/Lejtő-emelkedő/Hőmérséklet
 • Személyre szabható adatmezők
 • Max adat megjelenítés: 12/képernyő, összesen 8 képernyő
 • Kerékpár profilok: max 3
 • Riasztások
 • Okos értesítések (Smart Notifications): bejövő hívások, elmulasztott hívások, sms, email
 • 1 mp rögzítés
 • Részletek megtekintése az eszközön
 • Tevékenységek feltöltése automatikusan
 • Útvonal letöltése az eszközre
 • Energiatakarékos műholdkezelő üzemmód
Navigáció
 • Előtelepített térképek
 • Navigáció (újratervezéssel)
 • Útvonaltervezés különböző kerékpározási típusokhoz
 • Térképletöltés
 • POI/címkeresés
 • Vissza a kezdőponthoz
 • Offroad útvonalkövetés
Kerékpáros funkciók
 • Állítható háttérvilágítás
 • Auto pause/kör/görgetés
 • Fejlett edzéstámogatás
 • Idő/távolság risztások
 • Magasság/Lejtő-emelkedő/hőmérséklet
 • Személyre szabható adatmezők
 • Max adat képernyőnként: 12/8
 • Kerékpár profilok: max 3
 • Riasztások
 • Okos értesítések (Smart Notifications): bejövő hívások, elmulasztott hívások, sms, email
 • 1 mp rögzítés
 • Részletek megtekintése az eszközön
 • Tevékenységek feltöltése automatikusan
 • Útvonal letöltése az eszközre
 • Energiatakarékos műholdkezelő üzemmód
Navigáció
 • Előtelepített térképek
 • Navigáció (újratervezéssel)
 • Útvonaltervezés különböző kerékpározási típusokhoz
 • Térképletöltés
 • POI/címkeresés
 • Vissza a kezdőponthoz
 • Offroad útvonalkövetés

Ajánlott fogyasztói ár: 102 990 Ft
További információk a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért, tovább lépve elfogadod a cookie-k használatát. Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.
Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért, tovább lépve elfogadod a cookie-k használatát. Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről.