fbpx

A felhőkarcolók világából a kopár hegyek közé

Bár az Ománi Körverseny (2016. február 16-21.) jövője – hasonlóan Katar ötnapos versenyéhez  – jelenleg még bizonytalan, múltja annál mutatósabb. Idén még csupán a hetedik alkalommal rendezik meg, ám a győztesek listáján ott találhatjuk többek között Vincenzo Nibali (2012)  és kétszer Chris Froome (2013, 2014) nevét is.

Tour of Oman 2015 - 1. szakasz

Tour of Oman 2015 – 1. szakasz

 

Nem véletlen, hiszen a szinte tükörsima Katari Körverseny, illetve az azt megelőző, ám szintén elsősorban a sprintereknek kedvező Dubai Tour után az Ománi Körverseny változatosabb terepviszonyokkal – no, meg lényegesen kevesebb  luxus felhőkarcolókból összeálló városképpel – szolgál, így kiváló szezon eleji próbatétel a hegyi menők és az összetett versenyzők számára is, azt pedig kár lenne tagadni, hogy mindig is a bringások ez utóbbi típusára irányul a legnagyobb figyelem.

Ománi Körverseny 2016

A 4. szakasz profilja

A verseny hat szakaszából csupán a csütörtöki 3. etap nélkülözi teljességgel az emelkedőket. A többi napokon mindig kell kisebb-nagyobb hegyet is mászni, különösképpen pénteken (4. szakasz), amikor a Jabal Al Akhdhar (Green Mountain) tetején lesz a hegyi befutó. Az emelkedő, ami inkább csak a nevében viseli a zöld színt, 19 kilométer hosszú, átlagosan 7,7%, ám helyenként  – többek között az utolsó kilométeren is – 12-13%-os meredekségű. Idén első alkalommal vezet majd az út a legtetejére. Érdekesség, hogy 2014-ben, amikor Chris Froome megnyerte ezt a szakaszt, neheztelt a szervezőkre, amiért nem vitték végig a hegytetőig az útvonalat.

A 2015-ös király etap összefoglalója:

Summary – Stage 4 (Sultan Qaboos Grande Mosque… by tourdefrance

Most azonban sem Froome, sem a Sky csapata nem vesz részt a versenyen, a korábbi győztesek közül egyedül Vincenzo Nibali (Astana) lesz jelen a megmérettetésen. Egyébként a 18 World Tour csapat közül csupán fele lesz ott Ománban. Ez némiképp az Arab-félszigeten zajló versenyek kontraproduktív mivoltára is rávilágít. Miközben a februárban rendezett európai versenyek az elmúlt jó néhány évben gyakorlatilag haldokoltak, több tradicionális esemény elmaradt vagy éppenséggel egynapossá rövidült, a sivatagi versenyek kiváló alternatívát nyújtottak a csapatok számára a kora tavaszi felkészülési időszakban. Ám mivel ezáltal korábban indult be a szezon,  egyre magától értetődőbbé vált, hogy a sztárok is nyeregben szállnak már év elején, így a versenyszervezők bátrabban rendeznek újra most már Európában is versenyeket ezekben a hetekben. Az elit csapatok egy része pedig úgy dönt, hogy inkább nem hagyja el a kontinenst.

Ennek ellenére az Ománban rajthoz álló mezőny így is erősnek mondható. Itt kezdni majd a szezont a Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), vagy az idén már a Kastusha színeiben versenyző Jurgen Van den Broeck is. Részt vesz a versenyen még többek között Dan Martin (Etixx-Quick Step), Richie Porte (BMC), Romain Bardet és Domenico Pozzovivo (Ag2R) valamint Daniel Teklehaimanot (Dimension Data). Azért a sprinterek sem maradnak távol. Ománban is rajthoz áll majd az  elmúlt héten három szakaszt is nyerő Alexander Kristoff (Katusha), valamint Sacha Modolo (Lampre-Merida), Andrea Guardini (Astana) és Moreno Hofland (LottoNL-Jumbo) is.

Komoly befolyásoló tényező lehet Ománban is az időjárás, a homokvihar és a forróság, ahogyan azt láthattuk például tavaly,ennek ellenére joggal bizakodhatunk egy érdekes és izgalmas versenyben.

Szakaszok:

  1. szakasz  (2016. február 16.) Oman Exhibition Center – Al Bustan (145.5 km)
  2. szakasz (2016. február 17.) Omantel Head Office – Quriyat (162 km)
  3. szakasz (2016. február 18) Al Sawadi Beach – Naseem Park  (176.5 km)
  4. szakasz (2016. február 19.) Knowledge Oasis Muscat – Jabal Al Akhdhar (Green Mountain) (177 km)
  5. szakasz (2016. február 20.) Yiti (Al Sifah) – Ministry of Tourism (119.5km)
  6. szakasz (2016. február 21.)The Wave Muscat – Matrah Corniche  (130.5km)

Fotó: ASO

 

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo