fbpx

Garmin Varia UT800 okos első lámpa

A Garmin Varia UT800 okos első lámpa a sebességünkhöz és a külső fényviszonyokhoz automatikusan állítja a fényerőt, bekapcsol ha elindulunk a kerékpárral, kikapcsol ha megállunk, a különböző üzemmódok között a komputerünkről is tudunk váltani és nem mellesleg a fénye is erős.

A Garmin Varia UT800 egy igazi multifunkciós lámpa, ami megállja a helyét a mindennapi városi közlekedés során is, de akár terepen vagy országúton is használhatjuk gond nélkül sötétben. Erős fényerővel rendelkezik a Garmin okos lámpája, a benne található CREE LED 800 lumen fényerővel képes világítani, melynek köszönhetően még nappal is látható a fénye 1600 méterről, ami jobban belegondolva azt jelenti, hogy legyen éjszaka vagy nappal, nincs az az autós, aki nem vesz minket észre, ha be van kapcsolva a lámpánk. 270 fokban látható a fénye, így az oldalirányból érkező járművek is észlelnek minket.

Öt üzemmóddal rendelkezik, ebből három folyamatos fényt biztosít, HIGH (800 lumen, 1,5 óra), MEDIUM (400 lumen, 3 óra), LOW (200 lumen, 6 óra) és két villogó mód, ÉJSZAKAI (100-300 lumen, 6 óra), NAPPALI (több, mint 700 lumen, 25 óra). Az üzemidő természetesen a fényerővel növekedésével csökken, de maximális fényerővel is képes 1,5 órát folyamatosan működni. A Varia UT800 visszajelző lede használat közben mutatja, hogy éppen melyik üzemmódban vagyunk.

Na, de mitől is igazán okos ez a lámpa? Összepárosítható Garmin EDGE bringás készülékekkel és a komputerek fényerőszenzorjait és sebességmérőjét használva automatikusan képes állítani a fényerősségét, tehát pl ha lassan megyünk akkor kisebb fényerővel világít, ha gyorsabban akkor nagyobbal és a fényviszonyokhoz mindig hozzáállítja a fényerejéhez. Így a 1,5 órás maximális fényerejű üzemmódból akár 4 órát is kihozhatunk, ami azért kifejezetten előnyös tulajdonság, pl éjszaka kimegyünk terepre vagy országútra bringázni, az emelkedőkön nincs szükségünk óriási fényre, a lejtőkön viszont annál inkább, a lámpa a komputeren keresztül érzékeli a sebességünket és ehhez állítja a fényerejét, nem nekünk kell folyamatosan kapcsolgatni az üzemmódok között, hanem a lámpa megteszi. Ezenkívül beállítható, hogy elindulásra a lámpa fénye felkapcsoljon, megálláskor pedig lekapcsoljon. Az automata üzemmódot kikapcsolva a komputerünkön manuálisan is váltogathatunk, hogy éppen milyen fényt szeretnénk, de akár komputer nélkül is használható normál lámpaként és ekkor a rajta lévő gombbal tudunk az üzemmódok között lépkedni. Mi a legújabb Garmin Edge 1040 Solar-ral próbáltuk, ha érdekel a Garmin legjobb komputerének tesztje akkor kattints ide.

Az akkumulátora a megszokott módon Micro USB kábellel tölthető. Az őszi évszakban nem ritka csapadéknak is jól ellenáll, IPX7 vízállóságot tud. A lámpa egy Garmin előrenyúló konzollal érkezik, aminek a felső részére a komputerünket tudjuk feltenni, alulra pedig a lámpa rakható fel, országútisok, gravel bringások imádni fogják. Erről a konzolról a zár elfordításával tudjuk levenni a lámpát talán kicsit több mint 2 mp alatt (gondolom senki nem hagyja szívesen az okos lámpáját őrizetlenül a kerékpárján). Maga a konzol gopro kompatibilis is, így gyakorlatilag minden gopro konzolra feltehető a lámpa is, akár fejvédőre is és ehhez létezik külön Garmin konzol.

Teszteredmény: A „kis okoska” nagy fénnyel. Kisméretű, könnyű súlyú, de 800 lument tudó lámpa, melyet sisakra is fel lehet szerelni. Garmin Edge készülékkel összekapcsolva automatikusan állítja a fényerejét a környezetéhez igazodva, így jóval hosszabb menetidővel számolhatsz. Ezen felül a GPS adatok alapján a sebességedhez is igazodik a fénye! Terítése nem olyan széles, de messzire világít és még mindig bőven az ideális szint fölött teljesít. A lámpakörkép összesítését ITT találod!

Ajánlott fogyasztói ár: 72 900 Ft
További információkért kattints ide.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo