fbpx

Garmin Edge 1040 Solar teszt: Ékszer a kormányon

A Garmin legújabb csúcs, GPS-es kerékpáros komputere a megújult külső és funkciók mellett brutális üzemidőt kínál, az Edge 1040 Solar egy töltéssel bőven elmegy 40 óra felett még úgyis, hogy különböző szenzorok és mobiltelefon is van hozzákapcsolva, emellett a Solar verzióban napelem található, ami tovább növeli az egyébként is magas üzemidőt.

Idén új eszköz érkezett a Garmin kerékpáros komputer palettájának csúcsára, az Edge 1040 személyében, ami az eddigi top modell Edge 1030 Plus-t váltotta. Az új komputer érkezése már várható volt, hiszen a Garmin folyamatosan fejleszt – messze a legtöbb pénzt költi fejlesztésre a kerékpáros komputereket kínáló márkák közül – időről időre újabb és újabb modelleket mutat be, és az Edge 1030+ már 2 éve a piacon volt (ami egyébként is a még régebben futó 1030 turbósított változata volt), így érett egy “40-es” végű modell bejelentése. Valójában a régi modellt is nagyon sokat szerették (még mi is teszteltük pár évvel ezelőtt, amit ide kattintva tudtok elolvasni: Garmin Edge 530, 830, 1030 teszt – Melyiket válasszam? ), óriási tudása volt, mindössze a mai kor színvonalához képest a sebessége volt kicsit lassú.

Az Edge 1040 megjelenése azonnal felkeltette az érdeklődésemet. Vajon mit fejlesztett a Garmin az eddigi csúcsmodellen, a hardver lett gyorsabb, megoldotta az érintőképernyő okozta problémákat vagy új, hasznos funkciókkal bővítette a készüléket. Szerencsére a hazai forgalmazó partnerünk volt a teszt elkészítésében és kaptunk tőlük egy Garmin Edge 1040 Solart tesztelésre.

Az Edge 1040-nél az első szembetűnő változás, hogy a Garmin szakított a “30-as” végű sorozatnál megismert formavilággal és egy teljesen új megjelenésű komputert tervezett. Személy szerint nekem nagyon bejön külsőre az Edge 1040, ilyen szép bringás komputert még nem láttam, leginkább egy ékszerhez tudnám hasonlítani, a kijelző üvege, a hátoldal, a gombok mind azt sugározzák, hogy egy prémium kategóriás termékről van szó, ahol a formatervezésre is nagyon odafigyeltek. Érdekesség, hogy méreteiben szinte semmit nem változott az elődhöz képest és a kijelző is ugyanakkora, 3,5″-os, de mégis teljesen másképp néz ki. És ha még a külsőt nézzük akkor feltűnhet a kijelző körül található piros rész, ami a napelem ebben a komputerben, ugyanis a Solar elnevezés arra utal, hogy ebben az eszközben napelem is található.

Jelzi, hogy mennyit töltött rá a napelem használat közben

A rögzítés nem változott az évek alatt semmit, ugyanúgy rögzül a kormányra, mint az összes Edge komputer, és ehhez a modellhez háromféle konzol is jár, amivel a standard kormányra vagy kormányszárra fel tudjuk tenni az Edge 1040-et. Én az előrenyúló konzolt kedvelem a legjobban, országúti és gravel kerékpárhoz az passzol a legjobban, de egyenes testtartásnál már lehet, hogy az előrenyúlás nélküli konzol biztosít jobb láthatóságot. Kormányszárra nem igazán tenném fel ezt a komputert, már csak a méretei miatt sem és talán ott van legkevésbé biztonságban. Fontos infó még, hogy az Edge 1040 Solarhoz jár szilikon tok is, aminek azok fognak igazán örülni, akik szeretik extra biztonságban tudni a komputerüket, nekem mondjuk nincs szívem tokba elrejteni ezt a szépséget 🙂 , bár egyszer megtörtént egy gravel verseny alatt.

Az első bekapcsolásnál azonnal feltűnt, hogy az Edge 1040 látványosan gyorsabban indul el, mint az elődje, ez a leggyorsabban bekapcsoló Garmin Edge, amit eddig használtam, gyakorlatilag annyi idő alatt elindul amíg megtekerem a hajtóművet és a wattmérő bekapcsol. A későbbiekben még gyorsult egy kicsit az eszköz, ahogy érkeztek rá a frissítések úgy javult a sebessége. Érintőképernyős komputer lévén a lapozás sebessége és az érzékenység is fontos szempontok számomra, az érintőképernyő érzékenysége kb olyan mint egy top telefoné, a lapozás sebessége pedig jó, de elmarad az Edge 830-tól, itt vagy szándékosan lassítja valamiért a Garmin a lapozást, vagy szimplán a nagyobb képernyő hardveresen ennyit tud. A szokásos három fizikai gomb található az Edge 1040-en, a bal oldalsó a bekapcsoló gomb, a bal alsó az “új kör”, a jobb alsó pedig a “start/stop” gomb, minden mást az érintőképernyőn tudunk megoldani.

A hardver után nézzük a funkciókat, mert az Edge 1040 ezen a téren is nyújt újdonságokat. Elsőként fontos kiemelni, hogy gyakorlatilag kb minden ANT+ és Bluetooth eszközzel kompatibilis az Edge 1040 (úgy, mint a legtöbb Edge), legyen szó pulzusmérőpántról, sebességszenzorról, pedálfordulatmérőről, wattmérőről, okosgörgőről, Varia lámpáról/radarról, elektromos váltórendszerről vagy elektromos meghajtásról. Ez már jól mutatja, hogy nagyon sok adathoz hozzájuthatunk, de ami ehhez kapcsolódóan fontos, hogy az Edge 1040 bizonyos funkciók keretein belül képes ezeket az adatokat elemezni. Egy ilyen szintű komputer már messze túlmutat azon, hogy gps alapon képes mutatni a sebességet és méri az időt…

A sportfunkciókat tekintve a legnagyobb újdonság a Stamina, ami azt elemzi, hogy mennyi erőnk maradt még edzés közben, mennyi időt vagyunk képesek az adott teljesítményen kerékpározni, természetesen ehhez szüksége van adatokra a komputernek, a teljesítmény és a pulzus adatokat elemzi, és a zónákat is ajánlott jól beállítani. A Garmin Edge-ek eddig is tudtak fitness funkciókat (amiket az Edge 1040 is tud), például edzés után kalkuláltak terhelést és pihenőidőt, sőt még edzés közben is figyelték a pulzus-teljesítmény arányt, ami jelezte, hogy éppen milyen formában vagyunk. Persze ezek csak algoritmusok és vakon nem szabad megbízni bennük, egy edzőt messze nem helyettesítenek, de mindenképpen jók iránymutatásnak és a jövőben majd talán még több szenzor adatát felhasználva képesek lesznek pontosabb számításokra.

A sportfunkcióknál maradva érdemes megemlíteni, hogy nagyon jó, grafikonos összesítő adatlap is található az Edge 1040 beállítható adatlapjai között, ahol a komputer egyszerre kijelzi több fontos adat maximumát, átlagát és pillanatnyi értékét, ezt azok fogják szeretni, akik már menet közben szeretik elemezni a számokat, mint például én. Ugyanezek szintén szeretni fogják a kör összesítő adatlapot is, ahol a körök több adatát lehet egymáshoz képest megnézni menet közben, ezt én például résztávos edzések pihenő szakaszában szoktam nézegetni, hogy mennyiben tértek el a kör átlagteljesítmények egymástól. Ha wattmérős pedált használunk akkor szintén juthatunk extra adatokhoz, nekem pl nézni kell a bal-jobb egyensúlyt, mert nem egyformán terhelek, viszont a Garmin pedált használók még ehhez képest is számos adatot kaphatnak a hajtásuk “hatékonyságáról”. Az okosgörgőket is kezeli az Edge 1040, képes levezérelni egy wattra megírt edzést, de akár egy útvonalat is képes nekünk átkonvertálni görgős edzéssé. Én például szeretem ebben a Garmin Edge-eket, könnyű rajtuk edzést tervezni.

Az Edge 1040 nem csak egy sportkomputer, hanem egy gps-es navigációs eszköz is, sőt nehéz eldönteni, hogy a két felhasználási mód közül melyikben a jobb. A 3,5″-os érintőképernyős kijelző egyértelműen a navigációs funkciókat támogatja, a nagy méretű térkép könnyen kezelhető vele, egyszerűen tudjuk nagyítani, oldalra húzni, pontokat kiválasztani vagy címet beírni. A Garmin kerékpáros komputerek navigációs képességére soha nem volt panasz (nem véletlenül használják sokan a gps-es komputerekre a Garmin nevet), generációról generációra egyre szebb térképeket kaptunk és a navigációs jelzések is egyre informatívabbak lettek, például ez volt az egyik oka, hogy 2 évvel ezelőtt az Edge 530 mellett döntöttem. Az Edge 1040 még egy szintet lépett az elődhöz képest, látványosan gyorsabban tölti be az útvonalakat, ami nem utolsó szempont induláskor, a régi csúcsmodell szeretett már-már zavaróan hosszan gondolkodni, de az Edge 1040 már pörög rendesen. A teszt elején a frissítések érkezése előtt betöltéskor és újratervezéskor akadt egy kicsit, de a Garmin még augusztusban orvosolta a problémát és mindkét funkció már gyorsan működik (jó tanács, új komputer megjelenésekor érdemes várni 1-2 hónapot amíg a gyártó megoldja a felhasználóknál felmerülő problémákat). Az útvonalakat megtervezhetjük az eszközön kívül Garmin Connectben vagy kompatibilis külső alkalmazásokban (pl Strava, Ride with GPS) ahonnan pár kattintás átvarázsolni az útvonalat az eszközre, de manuálisan is átmásolhatunk útvonal fájlokat a komputerbe. Az Edge 1040 képes odanavigálni bármilyen címre vagy pontra, amit kiválasztunk, tehát valódi navigáció található benne. Itt szeretném hozzátenni, hogy a kerékpáros navigáció még nem működik olyan magas szinten, mint az autóknak tervezett, elvisz A-ból B-be, de én mindig tudtam országúton jobb útvonalat a környékünkön, mint amit a komputer ajánlott.

Az egyik kedvenc funkcióm is a navigációs funkciók közé tartozik, ami nem más mint a ClimbPro, ez útvonalkövetés (egy előre megtervezett útvonalon haladunk) közben mutatja az emelkedőket, milyen hosszú az emelkedő, milyen meredek, éppen hol járunk rajta, mennyi van még belőle hátra, elég sokat segít az erő beosztásában ha egy nem jól ismert emelkedőn kerékpározunk. A ClimbPro már ez előző sorozatban is elérhető volt (konkrétan ezért lett Edge 530-om), viszont az Edge 1040-en megújult és sokkal részletesebb képet kapunk az emelkedőkről.

ClimbPro

A központi alkalmazás a Garmin Connect, amivel ha összekapcsoljuk a komputert akkor kb mindent tudunk állítani az eszközön telefonról és így nem feltétlenül a kijelzőt kell nyomkodnunk. És ha már a telefon szóba került akkor azt is érdemes elmondani, hogy az Edge 1040 okos eszköz lévén képes kijelezni a telefonra érkező hívásokat és üzeneteket. Ezenkívül visszafelé is működik a kommunikáció, a telefon be tudja mondani, gyakorlatilag hangszóróként funkcionálva, hogy milyen hosszú volt az adott résztáv. Ezenkívül található baleset-érzékelő, lopásgátló, helyzetkövető, csoportos chat funkció az Edge 1040-ben, melyek telefonnal összekötve működnek. Szerintem a Connect az erőssége és a gyengesége is a Garminnak, egyrészt nagyon jó, hogy rajta keresztül minden állítható, viszont a mai korhoz képest bonyolult a kezelhetősége, lassan jöhetne egy új alkalmazás. Az Edge 1040 összeköthető a Garmin IQ alkalmazásban rengeteg widgettel, például a közeli traileket is megtalálhatjuk, de a Stravaval is összeköthető. Az eszköznek ez a része az, amit én soha nem fogok tudni kihasználni.

Ha az “okos”-ság szóba került akkor érdemes megemlíteni a Garmin okoslámpáit is, mivel az Edge 1040 tudja kezelni a Garmin Varia család eszközeit, például az első lámpa fényerejét a sebességhez és a fényviszonyokhoz tudja állítani, a hátsó lámpa pedig radarként is funkcionál és a hátulról érkező autókat jelzi a komputer kijelzőjén. Ezenfelül a komputerről manuálisan is tudjuk vezérelni a Varia lámpák fényét.

Varia radar: Jobb oldalon látszik a kijelzőn, hogy milyen közel vannak és milyen gyorsan érkeznek az autók hátulról

Mi van ha esik az eső? Ezt bátran kérdezhetnétek az érintőképernyő kapcsán. Igen, az érintőképernyőnek ára van, de sokat fejlődött az előző generáció óta, elsőként is olyan anyagból van a kijelző, ami taszítja a vizet, egy bizonyos szintig a tiszta kijelzőről legurul a vízcsepp, szó szerint. Ezzel esős időben is sokkal tovább használható a komputer. Ezenkívül a képernyő lezárásán is változtatott a Garmin, ezentúl lezárt állapotban is tudjuk lapozni a kijelzőt oldalra és juthatunk több adathoz, feltéve ha nem annyira vizes, hogy már nem érzékel semmit. A lezárás pedig úgy működik, hogy hosszan nyomjuk a kikapcsoló gombot és a felugró menüből a lezárást választjuk, ugyanígy lehet feloldani is, ez annyiban érdekes, hogyha hirtelen sok vizet kap a kijelző akkor nehéz lezárni mivel az érintőképernyőt kell hozzá használni, továbbá az edzés elmentése is nehézkes, mert az is csak az érintőképernyőről működik. Ha izzadósak vagyunk és sokat állunk ki a nyeregből vagy ha látjuk, hogy esni fog akkor érdemes lezárni a kijelzőt hiszen alig veszítünk funkciót a lezárással, míg egy kellemetlen izzadságcsepp el tudja állítani a kijelzőn a mezőket (tapasztalat) és megzavarhatja az edzésünket. Az előző szériákhoz képest jelentősen jobban használható az Edge 1040 nedves körülmények között is, bár szakadó esőben vagy ha rálocsoljuk a kulacsunk tartalmát akkor nehezen használhatóvá válik, de például elég letörölni a kesztyűnkkel a kijelzőt és újra tudjuk használni, engem is meglepett amikor szakadó esőben képes voltam lapozni a kijelzőt. Terepre sáros körülmények közé annyira nem ajánlott, oda inkább válasszunk nyomógombos komputert, itt halkan megjegyezném (hátha meghallják a fejlesztők) ha a Garmin több gombot tenne az Edge 1040-re akkor használható lenne minden körülmény között.

Taszítja a vizet a kijelző

Az Edge 1040 egyik legfontosabb tulajdonsága a hatalmas üzemidő, ami a napelemes, Solar verziónál még több. A Garmin akár 45 óra üzemidővel reklámozza az Edge 1040 Solart, én is úgy hoztam el, hogy azt mondták nekem nem fogom tudni lemeríteni. Maga az eszköz keveset fogyaszt, amire nappal folyamatosan rátölt a napelem, így jön ki a végtelennek tűnő üzemidő. Kicsit kételkedtem a megadott üzemidőben, de amikor óránként átlagosan 1-1,5%-ot merült az augusztusi perzselő napsütésben a Garmin akkor kezdtem hinni, hogy nehéz munka lesz lemeríteni, 43 óra használat után jelzett 20%-ot az akku és akkor tettem töltőre. Sokat gondolkodtam azon, hogy hogyan bírhatja ennyi ideig ekkora kijelzővel az Edge 1040 Solar, de nem igazán tudtam rájönni, aztán amikor feltettem a dupla wattmérő használat miatt az Edge 530-at is a kormányra akkor meglett a megoldás. Mindkét modell automata fényerőn működött és árnyékos szakaszokon jelentősen jobban látszódott az 530 kijelzője. Hogyan lehet ez? Úgy, hogy másfajta kijelzőt használ a Garmin az Edge 1040-ben és mást az Edge 530-ban, az Edge 1040-ben egy olyan speciális kijelző van, ami napfényben lesz jól látható nulla fényerő mellett, míg az Edge 530 kijelzője olyan mint általában a kijelzők, erős fényben szükség van fényerőre, hogy jól látszódjon. Tehát az Edge 1040 kijelzője napfényben a fényerő nullán tartásával rengeteget spórol, és ehhez még hozzájön, hogy a Garmin kicsit “túlzöldítette” az eszközt, mert a fényviszonyok romlásával lassan kezd el fényerőt tenni a kijelzőre részben ezért is látszódik bizonyos helyzetekben rosszabbul. Két dolgot nem szeret ez a kijelző, az egyik amikor hátulról erősen süt a nap és a bringás árnyéka rákerül a komputerre, ekkor a kijelző nem kap elég fényt és a környezethez képest sötét lesz és nehezebben látható, ilyenkor manuálisan fel kell húzni a fényerőt. A másik pedig az amikor fás, árnyékos helyen bringázunk, ahol hajlamos tükröződni a kijelző, ilyenkor szintén fel kell húzni a fényerőt. Maximum fényerő mellett 7-8 órát megy el az Edge 1040 Solar, de elég ritka amikor ilyen módban kell használni, viszont tisztán látszik, hogy az okos kijelző a hosszú üzemidő titka.

Egy hibát találtam a komputeren, az a hőmérő.  Általában egyik komputer hőmérője sem pontos, mert csak gyárilag kalibrált hőmérséklet szenzort tesznek a kerékpáros komputerekbe, ami nem a legpontosabb, és egyébként sem számít a +-1-2 fok egy bringásnak, de az Edge 1040 hőmérőjével más a gond, például a használt fényerőtől is függ, hogy éppen alámér-e vagy fölé, valószínűleg szoftveresen kell még azt helyre tenni, hogy melyik szenzorból milyen információkat használ fel a komputer a hőmérséklet számításakor. Viszont ha valaki nagyon pontos hőmérséklet adatot szeretne akkor neki is kínál megoldást a Garmin, a Tempe szenzor egy apró külső hőmérő ami ülés alá, táskára, cipőre, akárhova rögzíthető és folyamatosan küldi az adatokat az Edge komputernek.

Nagyon hosszúra sikerült a teszt és még nem vettem minden funkciót sorra, aki kíváncsi minden adatra, specifikációra az megtalálhatja őket a Garmin hazai forgalmazójának honlapján.

Kinek ajánlom?

Ez még mindig egy nehéz kérdés… A Garmin Edge 1040 Solar tudása olyan nagy, hogy nehéz behatárolni egy csoportot. Elsőként is azoknak, akiknek nagy üzemidőre van szükségük és navigációban nem szeretnének kompromisszumot kötni, például egy többnapos túrára, ahol kevés lehetőség van tölteni a komputert vagy akár egy bikepacking versenyre is jó választás lehet, ahol töltés nélkül vagy minimális töltéssel is lenyomhatjuk a távot miközben a komputer tűpontosan, jól láthatóan navigál minket. Jó választás lehet azoknak az edzőtársnak, akik nem sokat edzenek esős, sáros körülmények között és mellé szeretnék megkapni a legfejlettebb Garmin navigációs funkciókat egy nagy méretű képernyőn, az edzésadatok is jobban mutatnak egy ekkora képernyőn, mint egy kisebben (én pl ezért szeretem). És ha szimplán elvonatkoztatunk a technikai paraméterektől akkor az sem utolsó szempont, hogyha a piac legszebb, legnagyobb tudású kerékpáros komputerét szeretnénk a drága országútinkra akkor a Garmin Edge 1040 Solar a legjobb választás.

További információkat a Garmin Edge 1040 Solarról ide kattintva találsz.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo