fbpx

Az edző válaszol: térdporc, hegyi edzés, maratonok

Újabb olvasói kérdések edzéselméleti témakörben, mindezekre pedig ismét Lőrincz Olivér UCI Level 3-as edző válaszol. A terítéken ezúttal porcproblémák mellett az országúti hegyi edzés, valamint az általános edzéstervezés szerepel.

——-

1. Porcprobléma

Szia Olivér!
A napokban egy neves sportorvosnál jártam, és kiderült, hogy porclágyulásom van (térdporc). Egyből azt „tanácsolta”, hogy injekcióztassam (Hyalgan)…! Véleményed szerint ez tényleg a megfelelő megoldás lehet? …egy kicsit tartok ettől! Ha mégis elkezdem a „kúrát” (heti 1 injekció 5 héten keresztül) az edzés ellenjavalt, vagy azért mozoghatok? Előre is köszönöm a válaszodat: Bálint

Szia!
Ez a kúra teljesen általános az ilyen lágyulásos problémákra. Véleményem szerint nem lehet gond vele. Nem vagyok viszont orvos, így javaslom, kérd ki más szakorvos véleményét is. Ami fontos, a lágyulás okát próbáljátok kideríteni, hogy megelőzhető legyen a későbbiekre nézve hasonló probléma kialakulása.
Jobbulást!
O.

——-

2. Erő a hegyen

Üdvözlöm!
Mindketten amatőrök vagyunk a barátommal, és tanácsot kérnénk, hogy milyen edzésmódot alkalmazzunk arra, hogy jobban bírjuk az emelkedőket? Sík terepen 27-32 közötti átlagot megyünk, de emelkedőkön gyorsan elfogyunk.
Köszönöm: Zsolt

Szia!
Ha a hegyeken szerettek jól menni, edzésen is próbáljátok minél többször felkeresni őket. Síkon szembeszeles edzéssel, nagy áttétel használatával, lassú (60-70 fordulaton) tudjátok ezt valamelyest imitálni, de ez nem az igazi. Mindkét esetben a 80% körüli ülve, normál fordulatos tekeréseket ajánlom erőltetni. Ha több hosszabb hegy is sikerül ezen pulzus tartása mellett, teljesítményesés nélkül, pár hét múlva heti 1-2 alkalommal bemerészkedhettek a 80-90% -os intenzitástartományba is.
Hajrá!
O.

——-

3. Edzés rövidtávra

Edzésprogramot kérnék a Szilvásvárad Maraton rövidtávjára egy amatőr MTB-s számára. Paraméterek: férfi, 50 éves, 70 kg, 168 cm. Lakóhely, edzésterület: Bp. III. ker., Budai hegyek, Pilis. Előre is köszönöm: Pastil

Szia!
Minél többet tudok meg egy kérdésben az egyénről, valószínűleg annál precízebb választ tudok adni a kérdésre. Olyan ez, mint mikor az orvos megkérdi mi a panasza. Ha csak annyit mond valaki, hogy „rosszul vagyok”, nehéz rá a megfelelő orvosságot felírni. A te esetedben minimálisan tudnom kéne, hogy mióta és milyen eredménnyel tekersz, mióta, mennyi és milyen edzésmunkát végzel és végeztél az utóbbi időszakban és mennyi időt tudsz az edzésekre szánni. A tanítványaimmal ehhez egy kb. 20 kérdésből álló kérdőívet töltetek ki az együttdolgozás megkezdése előtt. A konkrét edzésprogram egyébként sajnos meghaladja ennek a rovatnak a lehetőségeit. Ehhez az edzővel való közös együttműködésre van szükség. Ha van bármilyen más konkrétabb kérdésed, kérlek kicsit részletesebben fogalmazd meg és várom bizalommal!
Üdv,
O.

——-

4. közös tekerés

Tisztelt Lőrincz Olivér!
Jövő héten Amerikából érkezik hozzánk egy országúti kerékpárrajongó. Van-e arra lehetőség, hogy együtt eddzen egy nap valamelyik magyar versenyzővel?
Mielőbbi válaszát várva, köszönettel: Andrea

Szia!
Szerintem minden további nélkül megoldható. Nem ismerem az illető képességeit, de véleményem szerint több klub is van hazánkban, akik közül szívesen segítenek a tagok. Keressétek meg a nagyobb kerékpáros klubokat, vagy versenyzőket ezzel az elképzeléssel, biztos találtok megoldást.
Üdv,
O.

(Minden vasárnap 9:30-kor 100 kilométeres közös országúti edzés indul a Flórián térről 50-70 bringással, köztük számtalan hazai élversenyzővel – a szerk.)


FONTOS: KÉRDÉSEITEKET NE HOZZÁSZÓLÁSOKBA ÍRJÁTOK, HANEM IDE:

https://bikemag.hu/az-edzo-valaszol

További információk: Oliworld.hu

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo