fbpx

Transalp – túl a 3. etapon

A mai napon a Jeantex Bike Transalp maratonon részt vevő két magyar páros teljesítette a megamaraton 3. etapját, így eddig összesen 232 kilométert és 7670 méter szintet tudhatnak maguk mögött. Az élen a helyzet változatlan, a férfiaknál továbbra is a Team Bulls, míg a nőknél a Team Rocky Mountain vezet. Ismét a magyar csapat beszámolója következik, ezúttal Scuolból…

Vock Balázs és Várallyai László


A második etap:

Az egész éjjel „csöpögő” eső megalapozta a második szakasz reggelének hangulatát. Sokan elővették a kora őszi felszerelést és nálunk is vitatémát adott, hogy ki mit vegyen fel. A tegnapi malőrt elkerülve jócskán a rajtidőpont előtt hagytuk ott a fiúkat, hogy több helyen is elkaphassuk őket. A tegnapi túratekerés után ma sokkal nehezebb szakasz várt a párosokra. A rajt utáni laza gurulást követően 10 km 9-16% közötti emelkedőt kapott a mezőny. Sajnos Balage tubelesses külsője a lejtőn leeresztett. No defekt… S, hogy a nap a technika csodáinak teljes kudarcát hozza, a 2008-as XTR hátsó váltó is széthullott a cél előtt 20 km-rel. Eközben a csapat másik fele – Attila és Robi – mosolyogva falta a kilométereket. Eredményükön meg is látszik, hiszen tartani tudták tegnap kivívott előnyös pozíciójukat. Laci egy dolgon „vigasztalódhatott”, hogy a női kategóriában vezető párost négyszer is „megfogták”. A megérdemelt pihenésnek és az „ebédnek” az orkánerejű széllel párosult jégeső vetett véget. Ez a csapás a Transalp teljes táborát megtépázta. Nekünk csak a csapatsátrunk bánta, eltörött az alukeret, hiába próbáltuk hősiesen védeni. A tábor menekülttáborrá változott, ami könnyű és mozdítható az vagy elrepült, vagy eltört. Remélem ez lesz a legnagyobb kárunk a 8 nap alatt… A napi Transalp újságot lapozva kiderült, hogy holnap egész napra esőt és hóesést jósolnak a szervezők…

Marton Attila és Halász Róbert

A harmadik etap:

Eső, eső és még egy kis eső… Az egész készülődést eme momentum kísérte végig, hol szemerkélt, hol jobban rázendített, majd este havazott. A hóhatár 2300 m környékére húzódott le. A fiúk ilyenkor már tudják, hogy Ischgl közel 2800 m magasságában hóesés fogja várni őket. A búcsú gyors és kíméletes a lányok részéről, majd mindenki siet a „dolgára”. Míg a fiúk 28 km-t tekernek, addig kis csapatunknak 8 0km-t kell levezetni, de attól nem tartok, hogy előbb érnének oda, mint mi. Az Ischgl-re másfél óra alatt másztak fel, s a szakadó hóesésben 5 m-re csökkent a látótávolság. A megérdemelt „pihenést” a tükörsimára gereblyézett sziklás/sóderes út szolgáltatta. Hiába a svájciak precízek mindenben… Eközben idilli tekerésemet a felvezető motoros zavarta meg, kaján vigyorral közölte, hogy az elsők 3-4 percre vannak mögötte. Még ki sem ejtette az utolsó hangokat tört angolsággal, a mezőny már meg is jelent mögötte. Tegnapi nap alapján tudtam, hogy Attiláék kb. 30 percre lehetnek, így megszakítva túrázásomat, visszamásztam az előtte felderített fotóhelyemre. Robi és Attila szinte perc pontosan 30 perc késéssel jöttek, gyors beszélgetés, pár fotó és már el is tűntek a meredező hegyi úton. Balage a rajtnál elővette régi kerékpárját, a sok harcot megélt Mobstert: „Ebben még sosem csalódtam” – mosolygott. Tény, hogy ma minden remekül működött, de az aszfaltos rész sokat kivett belőlük. Majd 15 perccel később érkeztek be a célba, mint Robiék.

A Bikemag.hu-Meditech SC csapatának befutója a 3. szakaszon


Versenyzői meglátások a 3. szakasz után:

Halász Róbert (Bikemag.hu-Meditech SC):
„Brutális felfelé menet, kistányéros, végeláthatatlan emelkedő, majd a havazástól a tetőn semmit sem lehetett látni. A sóderes lejtőn 2 km-t gurulva egyszer csak kisütött a nap. A második hegyre fél órát sem mehettünk felfelé, már újra gurulhattunk. Nálunk csak egy defekt rontotta el a napot, szerencsére a határátkelés után szinte aszfalton mentünk végig.”

Marton Attila (Bikemag.hu-Meditech SC):
„A hóesés azért meredek volt, odafenn 2 fokban hordta a havat.”

Várallyai László (Bikemag-George KSE):
„A mai nap jól ment, ez a szinte sík aszfalt ma nagyon feküdt.”

Vock Balázs (Bikemag-George KSE):
„V-fékkel más az élet a lejtőkön…”

Transalp 2008 - tábori csendélet


Eredmények, felnőtt férfiak – 3. szakasz, 2008. július 21., Ischgl-Scuol (75,26 km, 2547 m szint):

1. Team Bulls (Karl Platt-Stefan Sahm), 3:20’14,4″
2. Craft and Friends (Martin Kraler-Heinz Verbnjak), 3:21’34,3″
3. Fiat/Rotwild (Thomas Nicke-Silvio Wieltschnig), 3:24’07,5″
(…)
67. Bikemag.hu-Meditech SC (Halász Róbert-Marton Attila), 4:13’15,2″
(..)
107. Bikemag-George KSE (Várallyai László-Vock Balázs), 4:31’42,5″

Ezzel a teljesítménnyel Robi és Attila jelenleg kategóriájukban a 36., míg összetettben az 55. helyet foglalják el, míg Laci és Balázs esetében 74. illetve 111. helyről beszélhetünk a 3. szakasz után.

A negyedik szakaszról előzetesen:

A negyedik szakasz során Scuolból Livignóba teker a mezőny, közben 77,16 kilométert tesznek meg és összesen 2621 m szintet gyűjtenek. A leküzdendő legkomolyabb magaslat ezúttal 2290 méteres lesz. A szervezők szerint látvány tekintetében valóságos álomutazás vár a résztvevőkre, már akinek lesz kedve és energiája a tájban gyönyörködni. A célba érkezés előtt közvetlenül 400 méternyi szinttel teszik fel a habot a negyedik szakasz képzeletbeli tortájára.

Letölthető dokumentumok:
– A harmadik szakasz férfi felnőtt eredménylistája

További információk és részletes eredménylista: www.bike-transalp.de

Szöveg és fotó: Szücs Ferenc

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo