fbpx

Tour de Tihany – beszámoló

Az elmúlt hétvégén, 2009. március 22-én került sor a Tour de Tihanyra, melyen közel kétszáz versenyző vett részt. Hosszútávon a férfiaknál Rónaszéki Balázs (FTC Merida ReVO2lution) a hölgyeknél Kenyó Anita (Bringaviág SK Bornsport) végzett az első helyen.

Balázsnak és Anitának sok kört, pontosan tízet kellett azonban megtenniük, közel kétszáz versenyző társaságában ahhoz, hogy a célban magasba emelhessék a kezüket. A Tour de Tihany útvonala eltért a korábbi években megszokottól: rövidebb lett a kör, ezáltal megnőtt a verseny összes szintkülönbsége (700 méter). A rövidtávon indulókhoz hasonlóan, a hosszútáv mezőnye is a célkapu alól indult, és „lassú rajttal” jutottak el a kompkikötőig, ahol megálltak egy percre. Ezután az éles-rajttal vette kezdetét Tour de Tihany nagy futama. A nézőknek, turistáknak, helyieknek is óriási élményt jelentett a hatalmas mezőny látványa, amint végigkígyóztak Tihany főutcáján, elhaladtak a Bencés Apátság előtt, hogy aztán a település végétől leszáguldjanak a 71-es főútig. Két jobbkanyar után értek a kissé kanyargós, rendkívül hangulatos Balaton-parti útra – a mezőny ezen az egyébként sík szakaszon gyakran átlépte az 50 km/h-s utazósebességet.


A célkapu előtt 300 méterrel megkezdték az emelkedést a szerpentinen. Ezen a szakaszon eldőlt, hogy ki milyen edzésmunkát végzett a télen. Az első körben Speciár Viktor halad át elsőként a célvonalon, de nem engedték messzire, és a második körben már egyben volt a mezőny. Féltávnál, 40 km megtétele után egy háromfős csoport (Blazsó Márton, Schipp Olivér, Simon Balázs) szakadt el 40 másodpercre a főmezőnytől, ahonnan idő közben nagyon sokan lemorzsolódtak. A pályán ekkor több kisebb-nagyobb csoport küzdött az útvonal nehézségeivel, sokan közülük már körhátrányban voltak az élbolytól. De a szép idő, a napsütés átsegítette a holtponton a versenyzőket, és még a szél sem volt olyan erős, mint amitől sokan tartottak (míg szombaton 3 Celsius fok volt Tihanyban, viharos erejű széllel, addig a verseny napjára 8-10 fok köré is emelkedett a hőmérséklet, ami alapjában meghatározta ez emberek hangulatát).

A Blazsó-Schipp-Simon csapat a kilencedik körig tudta tartani magát, ekkor azonban már elkezdődött a készülődés a befutóra és mindenki maximumra kapcsolt: Szórádi Balázs vezetésével érkezett az élboly, és szorosan mögötte hatan érkeztek (a harmadik helyen Rónaszéki) és hosszan elnyúlva jöttek a mezőnyből megmarad kisebb csoportok. A befutón Rónaszéki Balázs nem hagyott kétséget a felől, hogy ki volt aznap a legjobb Tihanyban: 6 másodperc előnnyel érkezett a szekszárdi Vajda Adrián és klubtársa, Müllner Zoltán előtt. Mögöttük két mountain bike-os élversenyző Melts András és a sokat vállaló Blazsó Márton ért a célba.


A nőknél már az első körben lehetett látni, hogy Kenyó Anitát nehéz lesz megszorongatni. Vidákovich Sára és Módos Gabriella próbált vele lépést tartani, ekkor még csak 10 másodperc különbséggel. Kenyó féltávig több mint 7 percre növelte előnyét a láthatóan egymásra figyelő Vidákovich és Módos előtt – hozzájuk egyre közeledet a Velo.hu versenyzője, Nagy Enikő, aki a végéig 6 másodpercre megközelítette a dobogót. Az utolsó körben Kenyó Anita 20 perces előnnyel érkezet és csak sprinten dőlt el a második hely sorsa – ebből a csatából a montis Módos Gabriella jött ki győztesen.

A verseny rendezői köszönetet mondanak minden indulónak, akik a szervező-váltással járó esetleges nehézségek ellenére is eljöttek Tihanyba. Remélhetőleg a legtöbben kellemes élménnyel mentek haza, és visszajönnek jövőre is. Találkozunk a Vuelta következő eseményén az Intersport Tour de Tiszafüreden, május 9-én.

Eredmények: www.kerekparinfo.hu > Tour de Tihany
Fotók: www.vuelta.hu, www.x-iont.hu

Forrás: Vuelta Kft. sajtóközlemény

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo