fbpx

Norvég fölény a téli triatlon Európa-bajnokságon

Ahogyan az XTerra téli Európa-bajnokság futamán a franciák uralták a mezőnyt, úgy diadalmaskodtak a norvég versenyzők a Szlovákiában (Latky Mlaky) megrendezett olimpiai sportágnak jelölt téli triatlon EB-n. Három aranyérmet szereztek a hatból és szinte minden kategóriában dobogón álltak. Az éremrangsorban a svédek és szlovákok mellett a volt Szovjetunió tagországainak sportolói arattak sikereket.

A női elit mezőnyben a tavalyi ezüstérmes osztrák XTerra versenyző, Carina Wasle hihetetlen tempóban kezdett, a leggyorsabb futóidővel váltott a hegyikerékpárra és azon is megőrizte az előnyét – de a depóhoz közeledve már látszott, hogy sífutásban komoly esélye lehet az üldözőknek. A norvég Camilla Hott Johansen kihasználta az osztrák versenyző pillanatnyi fáradságát, kirobbant az üldöző bolyból és a sífutást elsőként kezdhette meg. Azonban Carina nem hiába edződött extrém terepeken, összeszedte magát és gyorsabb időt síelt, mint a norvég versenyző! Azonban ez csak ahhoz volt elég, hogy megközelítse és biztosan megszerezze az ezüstérmet.

Eredmények, felnőtt nők:
1. Camilla Hott Johansen (NOR) – 1:31’30”
2. Carina Wasle (AUT) – 1:32’01”
3. Tatiana Charochkina (RUS) – 1:33’48”

A férfiaknál a norvégok négyszeres sífutó bajnoka Arne Post uralta a mezőnyt, nem volt igazán kérdés a győzelme. Post és az olasz bajnok Alessandro Di Gasperi vezették a futást, de a kerékpáros számban nagyon feljött rájuk a kétszeres osztrák világbajnok Sigi Bauer, aki a legjobb idővel zárta a MTB-s távot. Sífutásban azonban Post bebizonyította, hogy nem véletlenül világbajnok: az utolsó 25 perces szakaszon több mint egy perccel volt jobb, mint ellenfelei. Taktikus versenyzéssel a svéd Andreas Svanebo szerezte meg az ezüstérmet.

Eredmények, felnőtt férfiak:
1. Arne Post (NOR) – 1:15’33”
2. Andreas Svanebo (SWE) – 1:16’54”
3 Daniel Antonioli (ITA) – 1:17’20”

Az elit verseny mellett az U23 és a junior kategóriákban hirdettek szombaton bajnokot. A szlovák sportolók közül a férfi U23-asok szereztek aranyérmet Peter Mosny révén. A nőknél szintén norvég győzelem született, Elisabeth Sveum közel 7 perccel volt jobb, mint az őt követők. A junior lányoknál észt, a fiúknál osztrák sportoló nyakába akasztották az aranyérmet.

Magyarországon március 7-én a X2S-Kona Team rendezésében Galyatetőn próbálhatják ki ezt a különleges sportot az érdeklődők.

Forrás: www.multisportinfo.hu
Fotó: Babka Szabolcs, ITU

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások