fbpx

MTB OX Magyar Bajnokság – eredmények

Az olimpiára készülő Parti András megvédte bajnoki címét, Vajda Márta pedig megszerezte a tizediket. Papírforma – egy szóval akár így is lehetne értékelni a hétvégén, 2008. július 20-án Pilisborosjenőn megrendezett Mountainbike Olimpiai Cross Magyar Bajnokság végeredményét. De természetesen semmi sem ennyire egyszerű…

A gyerek, a master és a hobbi kategóriák rajtjaival kezdődött az országos bajnokság. A szervezők a rendkívül technikás, sziklás és szűk erdei ösvények miatt a korábban megszokottnál is jobban szétbontották a kategóriákat, hogy egyszerre a pályán maximum 50 sportoló tartózkodjon. A gyerek futamok a célterület közvetlen közelében zajlottak egy rövid, 500 méteres, de a gyerekek számára mégis komoly kihívást jelentő útvonalon.

Parti András

A 13 évesnél idősebbek már a nagy pályát teljesítették, amelynek a leglátványosabb szakasza mindössze 300 méter volt – itt a sportolók több mint 80 métert süllyedtek! Érdekesség, hogy a felnőtt nőknél a dobogóra csak az állhatott fel, aki ezt a szakaszt a nyeregben tudta teljesíteni – akinek le kellett szállnia egy-egy veszélyesebb sziklánál, olyan időhátrányba került, hogy az emelkedőn már nem tudta behozni. Vagyis Vajda Márta (aki 1997-ben nyerte első elit bajnoki címét) fizikai felkészültsége mellett technikai tudásának is köszönhette sikerét.

Buruczki, Parti és Melts

A felnőtt férfiak versenyében a legtöbben a tavalyi bajnok Parti András győzelmére fogadtak volna, de mivel a kerékpár részben technikai sportág, az utolsó körig nyitott volt a küzdelem. Andris azonban komolyan gondolta, hogy neki itt nyernie kell: már az első körben olyan sebességre kapcsolt, amit az emelkedőkön senki sem tudott követni – közel 20 másodperces előnnyel érkezett a célkapu alá, mögötte Buruczki Szilárd és Melts András érkezett. A fiúk elképesztő sebességgel robogtak át a célterületen, és hatalmas csata bontakozott ki közöttük: Parti az ötödik körig tudta növelni az előnyét, ekkor azonban megszakadt a lendülete, és Buruczki elkezdett közeledni hozzá. Bár Szilárd az utolsó három körben közel egy percet ledolgozott a hátrányából, de ez kevésnek bizonyult, Parti András így végül magabiztos győzelmet aratott.

A 2008. év MTB OX bajnoki dobogósai

A versenyhez kapcsolódóan szervezett Vuelta Túrára több mint 30-an jelentkeztek, akik kerékpárral tekertek el a Margitszigetről Pilisborosjenőre. Legközelebb július 27-én, a Karos-Spa Kerékpáros Fesztivál második napján, a zalakarosi magyar kupa futamon találkoznak egymással a szakág versenyzői. A pekingi olimpia előtt ez lesz Parti Andris utolsó hazai versenye.

Letölthető dokumentumok:

– Teljes eredménylista

Forrás: Eisenkrammer Károly, főszervező – Vuelta Kft.; www.kerekparinfo.hu

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások