fbpx

Juss fel a csúcsra bringával – a kihívás folytatódik!

A maratoni kerékpárversenyek hegyi terepen igazi kihívást jelentenek. A kihívás pedig folytatódik: a Szilvásváradi Lovas Stadionban 2008. május 25-én kezdetét vette az idei – az előző esztendőkhöz hasonlóan 4 versenyből álló – T-Mobile TOP Maraton sorozat. A Szilvásvárad-, a Duna-, a Bükk- és a Mátra Maraton főszervezői 2005-ben keltették életre a sorozatot, melynek állomásain 1000-1500 kerekes vág neki a távoknak, a versenypálya mentén pedig szurkolók ezrei bíztatják őket.

A főszervezők és támogatók

A maratonokat három távra írják ki a szervezők, akik alkalmanként 15-17 kategóriában hirdetnek győztest. A hegyikerékpáros események a T-Mobile társadalmi szerepvállalásának köszönhetően, egyben az amatőr kerékpársport és az egészséges életmód aktív támogatásával kerülnek lebonyolításra. A rendezvényeket a T-Mobile természetjáró túra mellett változatos, minden korosztály számára szórakoztató kiegészítő programok kísérik. A viadalok a Magyar Kupasorozat állomásai is egyben.

A résztvevők, érdeklődők a 4 állomás közös honlapján – www.topmaraton.hu – már a verseny után néhány órával olvashatják az eredményeket, a versenyekről információkat és beszámolókat találhatnak többek között a T-Mobile WAP portálján a T-Zones WAP-on. A szervezők a kerekesek felé idén is megadják azt a szolgáltatást, hogy minden T-Mobile TOP Maraton versenyre előnevező bringás, névre szóló rajtszámot kap, az időmérést pedig chipes rendszerrel biztosítják.

A T-Mobile TOP Maraton 2007-es sorozatában, a négy verseny értékelése alapján, hosszútávon, a felnőtt férfiak versenyében Hasenfratz Péter – 2.,1.,1.,3. hely – végzett az élen, megelőzve a maraton világbajnokság két tavalyi résztvevőjét: Blazsó Mártont és Bogár Gábort. A hölgyeknél középtávon Simon Emese – 3.,1.,1.,2. hely – győzött Módos Gabriella és Balázs Beáta előtt. Érdekesség, hogy a két győztes a 2006-os sorozatban is az összetett dobogó tetején zárt. Idén láthatjuk a rajtvonalnál a korábban még a nemzet olimpiai kvalifikációjáért küzdő olimpiai kerettag Buruczki Szilárdot is, aki természetesen a győzelmi trófea megszerzését tűzte ki céljául.

Hazenfratz Péter, Buruczki Szilárd, Blazsó Márton és Simon Emese

A névadó főtámogató T-Mobile nevében…Tóth A. Péter (T-Mobile): „A T-Mobile – a sokak számára vonzó szabadidősport és a kerékpáros életmód elkötelezett híveként – 2004 óta nyíltan és deklaráltan népszerűsíti, segíti a kerékpáros mozgalmat, így a maratoni versenyeket is. Sok más program mellett hazai szinten a komoly tömegbázissal rendelkező mountain bike támogatását is felvállaltuk, és immár harmadik esztendeje a szervezőkkel együttműködve, közösen igyekszünk tovább emelni a négy legnagyobb, hegyikerékpáros maraton verseny színvonalát. A T-Mobile jóvoltából a TOP Maraton sorozat állomásain 2008-ban is fő üzenetként jelenik meg a biztonságos kerékpározás – ennek érdekében minden kerékpáros eseményen KRESZ pályát, BicikliSulit működtetünk -, a környezetvédelem, az egészséges és sportos életmód egyaránt, melyre mind a profi mind a nagyszámú és különböző életkorú amatőr résztvevő figyelmét igyekszünk felhívni.”

A T-Mobile TOP Maraton sorozat állomásai:

– T-Mobile TOP Maraton 1. állomás – Caprine Maraton Szilvásvárad (május 25.),
– T-Mobile TOP Maraton 2. állomás – Duna Maraton (július 6.),
– T-Mobile TOP Maraton 3. állomás – Bükk Maraton (augusztus 3.),
– T-Mobile TOP Maraton 4. állomás – Mátra Maraton (augusztus 31.).

A sorozat a május 25-ei T-Mobile TOP Maraton 1. állomás – Caprine Maraton Szilvásváraddal kezdődik a Bükki Nemzeti Parkban. A sorrendben 7. alkalommal szervezett versenyen a férfiaknak kiírt 117 km-es hosszútáv szintkülönbsége 3250 m, a szintidő 8 óra, a 70 km-es középtáv szintkülönbsége 1760 m, ezt 6 órán belül kell teljesíteni, míg a 39 km-es rövidtáv szintkülönbsége 750 m, 4 órás szintidővel. A nevezők száma elérte az 1400 főt, az Eger-Szilvásvárad között közlekedő vonatok közlekedését a hétvégén megerősíti a MÁV, minden szerelvényben lesz biciklis kocsi. A július 6-ai – immár 9. – T-Mobile TOP Maraton 2. állomás – Duna Maraton Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb hegyikerékpáros eseménye. Az elmúlt években összesen közel 9 ezer résztvevője volt a versenynek, több mint 100 ezren biztatták a versenyzőket a maraton útvonalán. A három táv: 40-, 70- és 100 kilométer. Augusztus 3-án a sorozat versenyközpontja az Eger melletti Berva-völgybe, közvetlenül a Bükk lábához költözik. Idén 8. alkalommal rajtol a T-Mobile TOP Maraton 3. állomás – Bükk Maraton mezőnye. A 44 kilométeres rövidtáv egy teljesen tanuló, kezdő pálya, ezért olyanok is elindulhatnak, akik nem vállalják be a keményebb megmérettetést. A jobb erőben lévők az 55- és a 100 km közül is választhatnak. Az augusztus 31-én rendezendő T-Mobile TOP Maraton 4. állomás – Mátra Maraton lesz a sorozat záróeseménye, mely idén hetedik a verseny történetében. Mátraházáról indulva, a rövid 32-, a közép 55-, míg a hosszútáv 88 kilométeres lesz. Az igazi kihívás ezúttal az ország tetejének érintésével fog megvalósulni.

Kiegészítő programok

A T-Mobile TOP Maraton sorozat egyes állomásain a szervezők nem csak a versenyzőkre gondolnak. Minden forduló alkalmával kiegészítő programokból válogathatnak a rendezvényre ellátogató családtagok, kicsik-nagyok, baráti társaságok. A versenyközpontok területén „T-Mobile a biztonságos kerékpározásért” elnevezéssel kerékpáros ügyességi és KRESZ pálya – KerékpárSuli – valamint „T-Mobile Csocsó-Aréna” és ugrálóvár lesz kiépítve, melyet a gyermekek is igénybe vehetnek. Van, ahol tészta partyval, esetleg filmvetítéssel, koncertekkel, esetleg táncos programokkal várják vendégeiket a szervezők.

T-Mobile természetjáró túra

„A maraton nyomában…” – ez is lehetne a szlogenje a rajt után nem sokkal induló bringás kirándulásoknak. A „T-Mobile természetjáró túrára” bárki nevezhet a helyszínen – akár a teljesen kezdő bringás is -, szó szerint a maraton nyomába ered a csapat, természetesen kerékpárja nyergében. A hegyi ösvényeken történő eligazodásban szakavatott túravezető segít, közel 10 kilométert kell teljesíteniük a vállalkozóknak, kényelmes, túra tempóban.
Versenyzők mondják a T-Mobile TOP Maraton sorozatról

Simon Emese (a sorozat 2006-os és 2007-es győztese): „A T-Mobile TOP Maraton sorozat minden állomását nevezhetném az év csúcspontjának. Óriási élmény a Szilvásvárad, Duna, Bükk és a Mátra Maratonokon résztvenni. Egy kis versenynek is megvan a maga hangulata, de amikor 1200-1400-an indulunk el egyszerre, akkor érzem, hogy ez most tényleg egy nagy esemény. A maratonokban különösen azt kedvelem, hogy az élversenyzőktől a teljesen kezdőkig, mind ugyanazon a versenyen veszünk részt. Kinek vérre menő küzdelem, kinek túra, kinek családi kirándulás. Több száz emberrel találkozom egy hétvége alatt, akiket mind ugyanaz a dolog köt össze: a bringa-függőség. Szeretem azt, hogy a TOP Maratonok a legjobban szervezett versenyek, ez már szinte „kötelező minimum szint” a számunkra. Ezen felül szuper a hangulat, és csodálatos tájakon megy a pálya. Idén is hasonló eredményeket szeretnék elérni, mint az utóbbi években, célom természetesen az, hogy minél többször felállhassak a dobogóra.”

Buruczki Szilárd (olimpiai kerettag): „Idén először veszek részt a teljes T-Mobile Top Maraton sorozaton, mert eddig az olimpiai crossra koncentráltam. A T-Mobile TOP Maraton sorozaton a célom az összetett 1. helyezés a hosszútávon. Szilvásvárad Maratonon indultam többször is, 2002-ben meg is nyertem a hosszútávot Vinczeffy Zsolt előtt. Ezután csak középtávon indultam, mert az edzésmunkámba – az XCO versenyekre való felkészülésbe – nem fért bele egy hosszútávra való tréningezés. Legfőbb riválisaimnak Blazsó Mártont és Hasenfratz Pétert tartom, akik maraton specialisták, tavaly többször bizonyítottak hosszú távokon. Nagyon jó hangulat uralkodik, amikor 1200-1500 ember egyszerre rajthoz áll, a győzelem is jobb ízű ilyenkor, ennyi ember előtt.”

Forrás: T-Mobile TOP Maraton Sajtóközlemény

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások