fbpx

Jövő hét végén XCO ob Salgótarjánban

Vészesen közeleg a hegyikerékpár sport olimpiai formulájának idei nemzeti bajnoksága, melyet 2005 után újra Salgótarjánban, az eresztvényi Salgó Hotel környékén rendeznek meg. Amint arról már beszámoltunk, a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület az OB-n kívül megannyi kiegészítő programmal várja a kísérőket, érdeklődőket, amatőr kerékpárosokat, tehát garantáltan senki sem fog unatkozni a két nap alatt.

xco_2

A szervezők lassacskán a teendőik végére érnek, a Duna Maratonon már kézhez vehettétek a rendezvény nyomtatott programfüzetét, a versenypálya pedig a tegnapi napon került kitáblázásra. Sajnos valószínűsíthetően a nógrádi megyeszékhelyen is élnek „jóakarók”, akiknek nem tetszenek majd az engedéllyel kihelyezett irányjelzők, a szervezők azonban naponta ellenőrizni fogják a táblák meglétét. A CUBE – Csömör csapata számára már nem szükséges az iránymutatás, a hét legelején már több kört teljesítettek a nyomvonalon, kialakult véleményük a következő:

„A pálya gyönyörű környezetben van, a környék látványosságokban bővelkedik. A tempóról szólva elég lendületes, élvezetesek az emelkedők és lejtők, sokat számít majd, hogy ki tudja megtartani a kör végéig a tempóját. Mivel többféle erdőtípuson halad keresztül a pálya, ezért különböző talajtípusok is várnak a bringásokra. Van sziklás, füves, döngölt talaj és laza fenyőerdei talaj is. Egy kis negatívum: a túl sok egynyomtávos ösvény megnehezíti az előzést és egy picit hiányoljuk a technikás elemeket. Nem negatívum, de szokatlan, hogy a pálya elég hosszú (5,75 km), nagyjából 20 perc egy kör – Kislődhöz képest maratoni!”

A csömöri csapat leírása jól tükrözi a pálya tulajdonságait. A környéken található technikásabb lejtők közül kettő szerepel a nyomvonalban, egy vízmosásos-fakerülgetős és egy köves-gyökeres szakasz, ezen felül valójában gyors és lendületes a pálya, mely a pontos kiszalagozás után kicsivel hosszabb lesz a mértnél. A 20 percen felüli átlagkörök kifejezetten céljai voltak a rendezőknek, természetesen a kategóriák számára előírt versenyidők szabta határok között maradva.

Esélylatolgatásban bátornak kell lennie annak, aki egyértelmű győzteseket mer megnevezni, bármely kategóriát is tekintjük, legyen az rövid- vagy középtáv, master vagy elit. Az alábbiakban következzenek néhány kategória esélyesei – a teljesség igénye nélkül. Parti András idén már járt hazai XCO versenyen, a kislődi elit futam elmaradása miatt azonban még nem csapott össze Buruczki Szilárddal, Blazsó Mártonnal, Melts Andrással, ha pedig az felnőtt/U23 összetettet nézzük, a képbe még Juhász Zsolt és Szatmáry András is megérkezik és akkor még messze nem teljes a lista. A nőknél Vajda Márta, Dósa Eszter, Deli Anett és Módos Gabi is villanthat egyet, az U23-at hozzácsapva pedig egyértelmű, hogy Benkó Barbara az abszolút női győzelemért érkezik Salgótarjánba. U19-ben Béla Attila és Csielka Márk nyertek egy-egy kupafutamot, de Pintér Tamás és Bucsányi Brúnó is az összetett elején található. U17-ben az abszolút esélyes Fenyvesi Péter dolgát várhatóan a Kocsis-Kiss gödöllői páros, Kovács Gergely, Kurucz János és Szalontay Bence fogják megnehezíteni. Az ifjabb mastereknél Bogdány Ákos, Kovács Botond, Horváth Csaba, Dobos Ferenc és Veingartner Balázs várható az elejére, master 2-ben a legyőzhetetlennek tűnő Gortva László hegemóniáját Adorján Sándor vagy Egei Tamás törheti meg.

xco_3

Előnevezésre július 9-ig van lehetőség az ODiN rendszerén keresztül, ez után már csak a helyszínen van mód regisztrációra. A hét további részében már bejelentette látogatását az Ózdi KE, a Vitalitás SE és a Merida Maraton Team is, a lehetőség a kitáblázás után már mindenki számára adott, hogy egy héttel a verseny előtt megnézze, mire is számítson július 19-én a 2009-es Olimpiai Cross-Country Országos Bajnokságon.

OB kiírás: http://velosport.hu/mtbklub/old-archive/oxfutam/2009/kiiras_xco_ob_2009_v0629.pdf

Programfüzet: http://velosport.hu/mtbklub/old-archive/oxfutam/2009/tsh_2009_programfuzet.pdf


Szöveg:
Kéri István
Fotó:
Babka Szabolcs

További információk: www.velosport.hu
XCO ob a Bikemag fórumon:
http://forum.bikemag.hu/showthread.php?t=3468

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo