fbpx

Igazi X2S multisport verseny Galyatetőn – téli triatlon ob

A második alkalommal megrendezett galyatetői X2S téli triatlon verseny az időjárás miatt tökéletes multisport eseménnyé vált – annyiféle megpróbáltatás várta az országos Bajnokság indulóit. Mély hó, jég, sár, víz, meredek emelkedők és lejtők – hamisítatlan „cross to save” pályán vezetett a 3 szám nyomvonala a Biatlon Centrum környéki erdőkben.

Az elmúlt hetek biztató hójelentéseit két nap alatt romba döntötte az időjárás – a szervezőknek komoly fejtörést okozott, hogy a sífutás mégis megoldható legyen a triatlon versenyen belül. Végül ezt egy, az extrémebb terepversenyeken szokásos módon oldották meg: a kerékpár után újból futni kellett pár száz métert végig emelkedőn a sífutó felszerelésért, majd a sífutás után a célba érkezés ugyanez a futás volt a lejtőn. A rövidített pályák ellenére (futás – 5 km, MTB – 7 km, sífutás – 6 km + kétszer 500 m futás) a verseny komoly erőpróbára volt – az első helyezett férfi is közel 90 percet töltött a legmagasabb pulzus tartományban.

A nap a gyerekek versenyével kezdődött. Számukra egy rövid és a lehetőségekhez képest könnyű pályát jelöltek ki – de ez sem nélkülözte a X2S versenyeken jellemző olykor meghökkentő szakaszokat. Óriási lelkesedéssel és lendülettel a fiatalok hamar túl voltak a számukra kiírt távokon. Többen is nagyon figyelemreméltó figyelemmel és rutinnal versenyeztek – a jövő reménységei lehetnek az itt szereplő sportok bármelyikében!

A felnőttek versenyén a magyar multisport legvállalkozóbb tagjai álltak a rajtvonalhoz – minden korosztályból és nagyon sokféle alap sportágból: sífutók, futók, hegyikerékpárosok, triatlonisták, hegymászók.

A rajt után az élmezőny rögtön elszakadt az üldözőktől, ami nem is csoda, hiszen egy rövid, de nagyon meredek, mély hóval borított emelkedőn vezetett az első 300 m. Az első nehézségek után könnyebb és változatosabb terep következett: a hegycsúcs körüli széles turista utat követte a pálya. Az élen innen kezdve a versenyben sokáig Sipiczki Csaba (X2S-Kona Team) vezetett, aki futásban és hegyikerékpáron is tartotta az előnyét. Nyomában többször változtak az üldözők – az esélyesek között terepversenyzők és sífutók is akadtak szép számmal. A hölgyek versenyében Kaufmann Brigitta (GYRSE-KAC) vezette a mezőnyt.

A kerékpáros depóból indulva az időjárás szeszélye miatt a hét közepén még a hóban is jól kerékpározható pálya annyira vizessé vált, hogy a táv felét kerékpárt tolva és cipelve teljesítették a versenyzők (emiatt is csökkent a táv a kiíráshoz képest).

Eközben a fiatalok eredményhirdetésén Székely Gellért nem lehetett ott (bár kategóriáját megnyerte), hiszen szülői és külön rendezői engedéllyel ekkor a felnőtt versenyt teljesítette!

Az élmezőny a nehézségek ellenére is hatalmas lendülettel érkezett vissza a depóba, többen cipőt sem cseréltek, hanem kerékpáros cipőben futottak fel a sídepóba. A sífutás teljesen átrendezte a helyezéseket – itt nagyon meglátszott a téli sportokban szerzett gyakorlat. Gond Balázs a Vasas versenyzője, hamar ledolgozta 2-3 perces hátrányát és egyre növelve előnyét nagy különbséggel nyerte a versenyt. A sokáig vezető Sipiczki Csaba végül a 6. helyen érkezett célba. Igaz a felnőttek versenyét megnyerte, hiszen az előtte célba érők mindegyike az U23 kategóriát képviselte. A nők versenyében a kerékpáros szakaszon Dósa Eszter (Vitalitás) átvette a vezetést és ezt a sífutáson is megtartotta, bár Brigitta az utolsó körökben egyre nagyobb lendülettel közelítette meg.

A szervezők külön figyelmessége volt, hogy a másnapi nőnap alkalmából a célba érkező hölgyeknek virággal kedveskedtek.

A frissítés a hagyományokhoz híven organikus és bio ételekkel oldották meg: Biorganik marcipán és erőleves, ami a téli hidegben és a nagy megerőltetés után ideálisnak bizonyult. Az indulók az Ethic Sport Magyarországon most megjelent termékeit kapták az induló csomagban, a díjazottak pedig a Panasonic különböző ajándékait (akkumulátorok, elemek) illetve a Salomon terepfutó és outdoor készletét vehették át.

Az eredményhirdetésen végül a Magyar Triatlon Szövetség Országos Bajnokainak a nyakába is a megérdemelt érem került – ezzel újabb lépést téve a sportág és a magyar sportolók leendő olimpiai szereplése felé. Az abszolút esélyes Gombos Károly (X2S-Kona Team) és Tagscherer Imre nem lehetett jelen a versenyen, mert éppen a kanadai téli előolimpiára utaztak, ahol a magyar biatlon válogatottat képviselik.

Eredmények:

1. Gond Balázs (Vasas) U23 – 1:21’10”
2. Pálfy Máté (BEAC-Polythlon) U23 – 1:22’13”
3. Muskatal István (GYÖRSE) U23 – 1:24’53”
4. Pálfy Márton (BEAC-Polythlon) U23 – 1:26’15”
5. Balog Martin (GYÖRSE) U23 – 1:26’26”
6. Sipiczki Csaba Péter (X2S Kona Team) Felnőtt1 – 1:26’50”

1. Dósa Eszter (Vitalitás SE) Felnőtt1 – 1:52’37”
2. Kaufmann Brigitta (GYÖRSE – KAC) Felnőtt1 – 1:54’36”
3. Czene Zsuzsanna (Tornádó Triatlon SE) Felnőtt1 – 2:10’26”
4. Balog Petra (GYÖRSE) U23 – 2:20’53”
5. Molnár Anikó (X2S Kona Team) Felnőtt2 – 2:26’32”

Forrás: multisportinfo.hu; 3x2s.hu
Fotók: Babka Szabolcs, Szász András (MTSZ)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo