fbpx

Hosszú versenynap ért véget Csillebércen (frissült)

A Cube Csömör csapata nyerte a Csillebércen rendezett 24 órás MTB versenyt, összesen 131 kört teljesítve. Az egyéniben induló Németh Antal 98 kört tett meg, ami 411,6 km-nek felel meg. A szezonzáró versenyen 170 együttes 900 bringása vett részt. A szervezők tájékoztatása szerint a résztvevők éjfélkor lehetőséget kaptak egy is tréfálkozásra is, volt, aki jelmezben, és volt, aki a nagy hideg ellenére alsónadrágban vállalt pár kilométert…

A ’94-es hegyikerékpáros világkupa helyszínén 900 kerékpáros, összesen 63 ezer kilométert tett meg a hazai szezonzáró viadal alkalmával. Csillebércen idén nyolcadik alkalommal került megrendezésre a 24 órás mountain bike verseny, ahol 173 egység – köztük a szóló és duo – bringásai vettek részt, elsősorban váltó formájában. Az abszolút tabella első helyén a címvédőként tekerő Cube Csömör végzett, második helyen kategória-győztesként a junior világbajnoki ezüstérmes Benkó Barbarával felálló LTV Merida Racing, míg harmadikként – kategóriájában szintén legjobbként – az olimpiai kerettag Buruczki Szilárddal erősítő alkalmi csoportosulás, a ProBike Baráti Kör zárt. A szólók versenyét 98 körrel, azaz 411,6 kilométerrel Németh Antal teljesítette a leggyorsabban. A végső összesítésben 13 kategória bringása szerepel.

A szervezők a verseny végén kiszámolták: a 900 kerekes áthaladását figyelembe véve, a chipes időmérés alkalmával összesen 15083-szor csippant az érzékelő, ez megszorozva a 4200 méteres körökkel, az 63 ezer kilométer, ami másfélszeres Föld-kerülést jelent…

A versenyen rajthoz álltak monociklivel teljesítők is. A kiegészítő programok között triál országos bajnokság, tűzijáték, hastánc-bemutató és koncert szerepelt.

Harangvölgyi András főszervező: „Ez volt a nyolcadik 24 órás versenyünk, ezúttal a hangulat mellett a kedvező időjárás is végig mellettünk állt. Éjszaka ugyan 6-8 fokos hideg volt, de az ilyenkor előforduló őszi eső és sár elkerült bennünket. Sőt, még túl poros is volt a pálya. Örülök, hogy egyre népszerűbb ez a Magyarországon egyedülállónak számító nonstop bringás produkció, idén nevezési csúcs született. Igen jónak bizonyul a Csillebérci Szabadidő- és Ifjúsági Központ területe, a kilencvenes évek közepén háromszor rendeztünk itt világkupát, emlékszem, ’94-ben együtt ünnepeltünk az idei és tavalyi Tour de France-on összetett második helyet szerző ausztrál, akkor még montis, ma országúti menő Cadel Evans-szel.”

Mint a címvédőként győztes Cube Csömör mestere, Valter Tibor elmondta, a versenyben a helyezések eldöntésében igen nagy szerepe volt az éjszakai teljesítéseknek. A sötétben – a pálya közel 20 %-a volt kivilágítva – a száraz úton való porfelverődésben igen rosszak voltak a látási viszonyok, általában mindenki időben gyengébb köröket ment a nappaliaknál. Csapatának tagjai igen értékes, nagy fényerejű, hosszú „élettartamú” világító berendezésekkel voltak felszerelve egy cég támogatásának köszönhetően, versenyzői szinte a napközbeni időeredményeket tudták produkálni.

A váltóversenyben fontos szerepet játszott a taktika is. Volt, ki két órát ment, jellemzőek voltak az óránkénti váltások, többen az egyénre szabott körök számával „matekoztak”. A világkupa-győztes, vb-ezüstérmes Benkó Barbara, az abszolút második LTV Merida Racing tagja menet közben váltott taktikát: „Éjszaka nem láttam rendesen a sötétben, szerintem farkasvakságom lehet, a lámpám sem volt valami „kraftwerk”. Mondtam is a többieknek, hogy én ezután már csak hajnalban támadok. Így is lett, 6 körül indulás, és a legjobb köreimet ekkor mentem! Nagyon fitt voltam, pedig csak 4 órát aludtam.”


Eredmények, 24 órás verseny:

1. Cube Csömör (Fibecz Zsolt, Bogár Gábor, Juhász Zsolt, Bucsányi Brunó, Csóka Gergő, Szathmáry András) 131 kör
2. LTV Merida Racing 129
3. Probike Baráti Kör 128

Forrás: MTI, további információk a versenyről: http://sportaktiv.hu/

A verseny fórumtopikja: http://forum.bikemag.hu/showthread.php?t=2399&page=65

Letölthető dokumentumok:
– eredménylista

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo