fbpx

Elrajtolt a Transalp – beszámolók a helyszínről

Szombaton – 2008. július 19-én – elrajtolt a Jeantex Bike Transalp maraton, a résztvevők között a felnőtt férfiak kategóriájában induló két magyar párossal. Az összetettet győzelmet az első szakaszon a Team Bulls szerezte meg – azaz a Karl Platt és Stefan Sahm páros. Két etap után jelenleg is ők állnak az élen, míg a magyar párosok a mezőny első harmadában foglalják el pozíciójukat.

Az alábbiakban Szücs Ferenc beszámolója olvasható az előkészületekről és az első etapról:

Előkészületek:

Minden a szokásos az év első napján lefolytatott tekeréssel kezdődött. Balázs feldobta, hogy idén is ki kellene menni a Transalpra. Persze, akkor még két angyalka között viccelődtünk a havas tájakon, amelyeket júliusban jó néhányszor mindketten átéltünk már…

Az indulás előtti nap pakolással és a szervezés áttekintésével telt, az időközben felmerülő problémákat éjjel 11 órára sikerült orvosolnunk. Másnap – július 18-án – gyors körtelefon és néhány óra alvás után nemsokára már az osztrák autópályán „száguldunk”. A csapat másik fele kis késéssel Linz magasságában ér utol minket. Hiába: „a dízel az traktorba és teherkocsiba, a benzin meg személyautóba való”. Kis pihenés után a 3 járműre duzzadó karaván útnak indul Füssenbe (Németország). Nemsokára Neuschwanstein kastélyának csodálatos látványa fogad, emellett pedig a felhős ég és a sárga „Umleitung” táblák hada tárul elénk. Gyors becsekkolás, és máris kezünkben van minden „ajándék”, ami a nevezéssel a versenyzőknek, illetve a médiaszemélyeknek jár. A tésztaparti részünkről egy gyors evéssel véget is ért. Versenyzőink pihenni tértek, hiszen reggel fél hatkor kelés, 10 órakor pedig rajtol az első etap.

A versenyt megelőző kötelező technikai ismertetés zajlik, miközben az előtérben tésztapartival melegít a mezőny


Az első szakasz:

A reggeli ébresztőt – mint a csapatok „hajcsára” – fél hétre „rendeltem” el. Kellemes hőmérséklet, néhol egy-egy felhő, de napsütésre készülődik a táborban mindenki. A reggeli taktikai megbeszélésen Évával és Melindával megegyeztünk, hogy ők a célba érkezésnél lesznek, míg én a pályán próbálom elcsípni a fiúkat. Rajtnál mindenki próbál viccelődni, hogy laza nap lesz, hiszen „csak” egy emelkedő… A szintrajt és a térkép amúgy mintaszerű. Odahaza sosem látok ilyet… Miért?

Nem olyan komfortos mint egy lakóbusz, de 3 ember 4 bicikli és 1 hónapra elegendő kaja bőven belefér

A város központjából a kísérőkön kívül kilométereken át a helyi és környékbeli lakosok buzdítják a versenyzőket. A következő pillanatban azonban minden reggeli megbeszélés borult. Egy baleset miatt több órára megállt az élet a környékbeli utakon. Esélyem sincsen, hogy az előre megbeszélt helyeken találkozzak a fiúkkal. Aztán a technika segítségemre sietett, így igaz, hogy csak a cél előtt néhány kilométerrel, de sikerült néhány képet készíteni a fiúkról. Most pedig következzenek a versenyzők meglátásai az első szakaszról:


Bikemag.hu–Meditech SC:

Halász Róbert: „Az első 44-45 km csiki-csuki, inkább cross-country pályára emlékeztetett, majd a nap egyetlen emelkedőjét bő félóra alatt abszolváltuk Attilával. A végén egy kellemes murvás lejtő, majd újra síkra váltottunk. Elsőre ennyi elég is volt.”

Marton Attila: „Amikor Lacáék utolértek, az első mondatom ez volt: túl vagyok már három infarktuson…”

Marton Attila és Halász Róbert


Bikemag–George KSE:

Várallyai László: „Nem esett jól a városi csiki-csuki, a síkon összehúztam a két mezőnyt. Ennek kárát a hegyen éreztem meg. A végén viszont jó volt újra látni Robiékat.”

Vock Balázs:
„Az első 50 km rövid intervallumokból állt. Egyszer 100 méter fel, majd 100 méter le. Aztán a hegy tetején tolni kellett pár száz métert. A lejtő hatalmas kövek között kezdődött, majd murvásra váltott. A mai nap várakozáson felül alakult, görcsölés nélkül teljesítettünk. Közben próbáltam a városban rövidíteni, de egy üzletben kötöttem ki. Szerencsére mindkét ajtó nyitva volt, így hamar ki tudtam jönni…”

Várallyai László és Vock Balázs


Összetett eredmények, férfiak:

1. szakasz, 2008. július 19., Füssen–Imst (80,13 km, 1961 m szint):

1. Team Bulls (Karl Platt–Stefan Sahm), 3:05’54,1”
2. Craft and Friends (Martin Kraler–Heinz Verbnjak), 3:07’32,7”
3. Team Cube 10 (Uwe Hardter–Frank Lehmann), 3:09’10,9”
(…)
29. Bikemag.hu–Meditech SC (Halász Róbert–Marton Attila), 3:33’06,0”
(..)
38. Bikemag–George KSE (Várallyai László–Vock Balázs), 3:36’43,3”

2. szakasz, 2008. július 20., Imst–Ischgl (76,54 km, 3161 m szint):

1. Craft and Friends (Martin Kraler–Heinz Verbnjak), 3:45’47,3”
2. Team Bulls (Karl Platt–Stefan Sahm), 3:45’47,9”
3. Team Imst Gurgltal Radcenter Wolf (Daniel Federspiel–Daniel Rubisoier), 3:49’50,1”
(…)
33. Bikemag.hu–Meditech SC (Halász Róbert–Marton Attila), 4:33’48,0”
(..)
80. Bikemag–George KSE (Várallyai László–Vock Balázs), 5:03’25,3”

Az Alison Sydort és Pia Sundstedtet kiszolgáló Rocky Mountain csapatbusz – két szakasz után a Team Rocky Mountain párosa vezeti a női összetett tabellát


A harmadik szakaszról előzetesen:

A harmadik szakasz során Ischgl-ből Scuolba teker a mezőny, közben 75,26 kilométert tesznek meg és összesen 2.547 m szintet gyűjtenek. Ez a szakasz foglalja magába a verseny második legmagasabb hegyét, mely esetében 2.738 méter tengerszint feletti magasságra kell felmászni a versenyzőknek. A mászás után hosszú, dózerúton vezetett lejtmenet következik, majd a pálya a svájci határ közelében folytatódik. Az utolsó 30 kilométer jó minőségű kerékpáros útvonalakon halad majd egészen a Scuol belvárosában található célig.

További információk: www.bike-transalp.de

Letölthető dokumentumok:
– Első szakasz eredménylistája
– Második szakasz eredménylistája

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások