fbpx

Dósa és Buruczki a SuperCross legjobbjai

A Motorex – Karancs Kupával Salgótarjánban zárult tegnap az I. SuperCross Sorozat. A hölgyeknél Dósa Eszter (Vitalitás SE), míg a férfiaknál a szlovák Robert Glajza (CK Banska Bystrica) volt a leggyorsabb a havas-jeges, csúszós pályán. Az ötfutamos sorozat összetettjében a nőknél szintén Dósa, míg a férfiaknál a Glajza után kettő másodperccel, legjobb magyarként célba érő Buruczki Szilárd (Magellan Kőbánya TC) végzett az élen.

A verseny győztese: Robert Glajza

A verseny győztese: Robert Glajza

Mintegy 30 centiméter havat takarított el a közel 2 kilométeres nyomvonalról a rendező Salgótarjáni HKE tagsága azért, hogy a körülményekhez képest elfogadható viszonyok között lehessen megrendezni a SuperCross záró eseményét. Az időjárás végül aztán kegyes volt a nógrádiakhoz: a verseny napjára fagypont körüli hőmérséklet és verőfényes napsütés fogadta a helyszínre érkezőket. Az előző futamokhoz képest kevesebb nevező jelent meg Salgótarjánban, talán a hideg, talán a hó miatt, ezúttal „csak” mintegy hatvanan álltak rajtvonal mögé.

Glajzát végig szemmel tartotta Buruczki, de a sorrend a legvégéig megmaradt köztük

Glajzát végig szemmel tartotta Buruczki, de a sorrend a legvégéig megmaradt köztük

Az első rajtban mindösszesen öten sorakoztak fel, lényegi kérdés csak a master 3-as kategóriában merült fel, de ott sem sokáig, hiszen Terbe Dezső (Ózdi KE) olyannyira magabiztos előnnyel érkezett már az első kör végén, ami minden kétséget szertefoszlatott győzelmi esélyeivel kapcsolatban – az összetettet nézve is. A 11:45-ös startnál már élesebb volt a küzdelem, bár itt mindhárom kategóriában már biztos összetett győzelemmel a zsebében állhatott fel a rajtvonal mögé egy-egy versenyző: Dósa Eszter (Vitalitás SE), Fenyvesi Péter (X2S – Kona Team Ironclad) és Kolb Tamás (Blue Scorpions MC) is. Egyiküknek sem ment igazán jól, hiszen Dósa Eszti rögtön a rajt után bukott, aztán több kisebb hiba után végül fél távot elhagyva vette át a vezetést Módos Gabitól (Merida Maraton Team – CST), amit aztán már ki sem engedett a kezéből. Fenyvesi Peti is küzdött az elemekkel, de lényegében a szlovák Viliam Bodis (TJ Slavia SS Kelly’s Trencin) mögötti második helyét nem veszélyeztette senki. Kolb Tamásnak már a verseny elején adódott probléma: letört a nyereg a kerékpárjáról, így a hiba orvoslása után már csak az élmény kedvéért teljesítette a futamot. Helyét Tokaji Nagy Csaba (Merida Maraton Team – CST) foglalta el, aki mögött ketten a rendező egyesület színeiben következtek: Huszár Norbert és Verebélyi Zsolt.

Tokaji Nagy Csaba nyerte a master 2-es kategóriát

Tokaji Nagy Csaba nyerte a master 2-es kategóriát

Pontban 13 órakor eldördült a startpisztoly, itt Buruczki Szilárd vette legjobban a rajtot, aztán már az első kanyarban volt egy kisebb megcsúszása a jeges talajon. Nem volt ezzel egyedül, sőt! A verseny ide vonatkozó legjobb szemléltető mondata a meredek lejtő tetejében, ismeretlen szerzőtől elejtett: „Istenem… Mind itt halunk!” gondolat volt. Ezen a szakaszon kevés olyan versenyző volt a mezőnyben, aki akár a kerékpár nyergében ereszkedve, akár a kerékpárt tolva ne esett volna el legalább egyszer – volt, aki még a fáról is lerázta a havat. Ilyen körülmények között gyorsan kialakulni látszottak az erőviszonyok, az első két kör zűrzavarossága után már tisztábban látszott, hogy Buruczki–Glajza párharc lesz az élen. A 40 éves szlovák „kerékpáros ikon” még mindig magabiztos és meggyőző teljesítménnyel, valamint nem utolsó sorban technikai tudással haladt előre körről-körre, egészen a legvégéig, de Buruczkit egyszer sem tudta igazán leszakítani. A végén aztán már nem fogjuk megtudni, hogy sor kerülhetett-e volna sprintre, Buruczki ugyanis közvetlen a befutó előtt kissé összeakadt a lekörözendő Vertich Tamással (Salgótarjáni HKE) – aki nem mellesleg a hobbi felnőtt kategória győztese volt. Az eliteknél harmadikként a nagyrészt egyedül tempózó Martin Haring (CK Banska Bystrica) ért célba, míg abszolútban újra a második legjobb magyar teljesítményt nyújtva – ezzel a verseny master 1-es kategóriáját és az összetettet is megnyerve – Vinczeffy Zsolt (zerge.info) érkezett. Kiemelendő és gondolatébresztő még a mindösszesen egy kör hátrányban, az abszolút 23. helyén célba érkező Ladislav Longauer (CK Banska Bystrica) teljesítménye, aki nem tévedés: 61 évesen állt rajthoz Salgótarjánban – ő master 3-ból nevezett fel az elitek közé.

Vertich Tamás, a hobbi felnőtt kategória győztese

Vertich Tamás, a hobbi felnőtt kategória győztese

A verseny közben és után forró tea, forralt bor és zsíros kenyér volt a palettán a Salgótarjáni HKE tagságának jóvoltából. A Motorex – Karancs Kupa eredményhirdetése után a szervezők az I. SuperCross Sorozat összetett eredményeit is kihirdették és egyedi kerámiatálakkal díjazták a dobogósokat. A sorozat értékelése, összefoglalása még januárban várható a rendezőktől.

Második legjobb magyarként, a verseny és az összetett master 1-es győztes: Vinczeffy Zsolt

Második legjobb magyarként, a verseny és az összetett master 1-es győztes: Vinczeffy Zsolt

Az I. SuperCross Sorozat összetett győztesei:

Női U15 – Kapott Szonja (Kazincbarcika)
Férfi U15 – Kiss Hunor (E-lift.hu)
Női U19 – Brogli Réka (X2S – Kona Team)
Férfi U19 – Fenyvesi Péter (X2S – Kona Team Ironclad)
Női felnőtt – Dósa Eszter (Vitalitás SE)
Férfi U23/felnőtt Hobbi – Pálmai Zsolt (Hotel Yacht Club KSE)
Férfi U23/felnőtt Elit – Buruczki Szilárd (Magellan Kőbánya TC)
Férfi master 1 – Vinczeffy Zsolt (zerge.info)
Férfi master 2 – Kolb Tamás (Blue Scorpions MC)
Férfi master 3 – Terbe Dezső (Ózdi KE)
Csapat – Salgótarjáni HKE (Huszár Norbert, Sejben Anita, Vertich Tamás, Verebélyi Zsolt)

http://www.vimeo.com/18403446

További információk:
– részletes eredménylista
– a kupasorozat összetett végeredménye

http://www.vimeo.com/18371202

Forrás: I. SuperCross Sorozat sajtóközlemény, Kéri István
Fotó:
Babka Szabolcs
Videó: Tamás István, www.fanbike.hu

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo