fbpx

Cseh győzelem a Merida-CST Salgótarján Kupán, legjobb magyarként Parti negyedik

Nyolc ország 182 nevezőjét regisztrálták vasárnap a Merida-CST Salgótarján Kupa olimpiai krossz viadalon. Az idei egyetlen hazai UCI C1-es kategóriájú versenyen az első 15 helyezett kapott világranglista-pontot, melyek már a londoni olimpia kvalifikációjába is beleszámítanak. Az elit férfiaknál az esélyesként induló, világranglista-huszadik, cseh Jan Skarnitzl szerezte meg a győzelmet, legjobb magyarként a pekingi olimpikon Parti András negyedik helyen zárt. Nőknél a korábbi U23-as világbajnok, szlovén Tanja Zakelj volt a leggyorsabb, a magyar Eb ötödik Benkó Barbara ezüstérmes lett. Összesen négy férfi és hat magyar női kerekes szerzett világranglista-pontot.

Merida-CST Salgótarján Kupa: Rajtol a férfiak mezőnye

Merida-CST Salgótarján Kupa: Rajtol a férfiak mezőnye

A Magyar Kupasorozat utolsó előtti, salgótarján-eresztvényi állomásán a Salgótarjáni HKE szervezőcsapata 17 kategóriát díjazott. A viadal nívóját a főverseny előtt egy órával kiosztott rajtlista is emelte. Az elit férfiak a 6,2 kilométeres körből hatot, a nők négyet teljesítettek. A mezőny erősségét mutatja, hogy a magyar bajnokok mellett rajthoz állt többek közt az ukrán, a szlovák, a szlovén és a szerb nemzeti legjobb. A néhány nap múlva Szingapúrba, az ifjúsági olimpiára utazó Fenyvesi Péter (X2S-KONA Team) 4., míg Kéri Zsófia (LTV Merida Racing) kategóriájában első lett. Az előző napi, amatőröknek kiírt Rádió Focus Kupán 12 kategóriában versenyeztek a bringások.

Merida-CST Salgótarján Kupa: Rajtol a nők mezőnye

Merida-CST Salgótarján Kupa: Rajtol a nők mezőnye

„Ez volt az első magyarországi versenyem, csak Partit ismertem a magyarok közül. Nem számítottam a győzelemre, egyszer csak egyedül maradtam, előnyömet sikerült tartanom, igaz, a sár megnehezítette a versenyt, sokat kellett tolnom a kerékpárt, de jó verseny volt.” – mondta a cseh Skarnitzl.

A férfiaknál győztes cseh Skarnitzl

A férfiaknál győztes cseh Skarnitzl

„A második körben a hátsó féktárcsámmal technikai gondom akadt, több percet vesztettem. Ha a végeredményt nézzük, a harmadik helyezett egy perccel ért be előttem, ha nincs problémám, akár dobogós is lehettem volna.” – fogalmazott Parti András.

A női győztes Tanja Zakelj

A női győztes Tanja Zakelj

„A sártól nagyon nehéz volt a pálya, egyébként sokkal jobban tetszett, mint a tavalyi bajnokságon kijelölt nyomvonal. Erős volt a mezőny, köztük a mostani győztes szlovén lány, aki legutóbb világkupát is nyert – de nagyon örülök a második helynek.” – mondta Benkó Barbara.

Parti András volt a férfiaknál a legjobb magyar

Parti András volt a férfiaknál a legjobb magyar

„Örülök, hogy a világranglista előkelő pozícióit elfoglaló, nemzetközileg magasan jegyzett kerekesek is eljöttek, illetve, hogy sikerült a magyaroknak itthon tartani jelentős számú világranglista-pontot.” – összegzett Kéri István versenyigazgató.

Buruczki Szilárd

Buruczki Szilárd

Az elit versenyben az első 15-ben végzett magyar sportolók: Buruczki Szilárd – 9. hely (Magellan-Kőbánya TC), Béla Attila – 12. hely (LTV Merida Racing), Lobmayer Balázs – 13. hely (Merida Maraton Team-CST), valamint Erdélyi Eszter – 4. hely (X2S-Kona Team), Dósa Eszter – 7. hely (Vitalitás SE Golyán Kerékpár Scott X-Iont), Módos Gabriella – 10. hely (Merida Maraton Team-CST), Cseh Veronika – 11. hely (KTM-Erste Leasing), Koós Brigitta – 12. hely (Salgótarjáni HKE).

Benkó Barbara Ezüstérmes lett

Benkó Barbara ezüstérmes lett

Eredmények, Merida-CST Salgótarján Kupa, UCI C1-es kategória, Eresztvény:

Férfiak, abszolút, 6 kör:
1. Jan Skarnitzl (cseh), ideje 02:14’09”
2. Oleksandr Gerashchenko (ukrán), ideje 02:17’27”
3. Tomas Pesek (cseh), ideje 02:19’03”
4. Parti András (SRM Stevens Team), 02:20’06”

A férfiak abszolút dobogósai

A férfiak abszolút dobogósai

Nők, abszolút, 4 kör:
1. Tanja Zakelj (szlovén), ideje: 01:45’34”,
2. Benkó Barbara (Rothaus-Cube), 01:47’17”,
3. Janka Stevkova (szlovák), 01:50’55”

A női kategória dobogósai

A női kategória dobogósai

Teljes eredménylista: http://www.temposport.hu/download/2010_xco_salgotarjan.pdf
Bővebb információk: www.salgotarjanihke.hu/xco2010

Forrás: BikeFun Hungary Kft. sajtóközlemény
Fotók: Babka Szabolcs

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo