fbpx

Ciklocrossz vb 2009, Hoogerheide, Hollandia

A hétvégén rendezték meg a hagyományos terepkerékpározás világbajnokságát Hoogerheide-ban. A világ legjobb ciklokrosszosai mérték össze erejüket, mely számos meglepetést tartogatott…

A fagyott talaj idén nem igényelt akkora technikai tudást, mint a sáros, homokos vagy havas pályák. A holland helyszín egyébként is sík pályakijelölést tett lehetővé, melyben egy letörés, egy keskeny, nehéz lejtős kanyar, és egy lépcsőfelfutás jelentette az összes, hagyományos terepes kihívást. Természetesen kanyar volt rendesen, de ettől akár egy kritériumverseny is lehetett volna – nagyrészt terepen.

A holland pályakerékpáros, Vos lett a női világbajnok...

A vasárnap megrendezett férfiak versenyében már előre lehetett tudni, hogy a belga és a holland csapat taktikai összecsapása várható, esetleg a cseh szupersztár, Zdenek Stybar lehet, aki megtréfálhatja a nagyokat. A háborút a belgák nyerték, mivel a korán a bolyból kilövő Niels Albertet végül is senki sem érte utol, a holland 2008-as vb-győztes Lars Boom nem találta sem a ritmus, sem a megfelelő kerékpárt…

Stybarnak volt esélye a győzelemre, mivel a 3. körben utolérte Albertet, de egy hibát követően ismét leszakadt, és már nem tudott még egyszer felzárkózni. A verseny másik nagy favoritja, a belga Sven Nys természetesen nem üldözte honfitársát, csak az utolsó 2 körben robbantott, és ez csak a 3. helyre volt elegendő. Mivel a 4. célba érkező is belga versenyző volt, elmondható, hogy a nációk csatáját egyértelműen a belgák nyerték.

A női versenyben viszont a hazaiak kedvence, a Pekingben is kiválóan szereplő pályaversenyző, Marianne Vos lett az első, mivel a futam végi fergeteges sprintben könnyedén utasította maga mögé a német ciklokrossz specialista Hanka Kupfernagelt, illetve az idei világkupában kiválóan szereplő amerikai Katie Comptont. Az U23-asok közt pedig német kettős győzelem született Philipp Walsleben és Christoph Pfingsten révén.

A vb egyetlen magyar résztvevője a P-Nívó Betonexpressz 2000-Corratec magyar bajnok versenyzője Tisza Zoltán volt, aki a 69 versenyzőből az 58. helyet szerezte meg.

Forrás: Eurosport közvetítés
Kép: wikimedia

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások