fbpx

Carina Wasle és Tor-Halvor Bjornstad győzelme a téli triatlon VB-n

Hazai pályán óriási küzdelemben szerezte meg Carina Wasle a téli triatlon világbajnoki címet. Ez számára hatalmas elégtétel, hiszen sokan már leírták, öregnek tartották ehhez a fiatalos, dinamikus sportághoz. Azonban most valóban nehéz pályán és körülmények között a tapasztalat és a rutin győzelemhez segítette.

Természetesen az is nagyon nyitottá tette a helyezések sorsát, hogy a 6-szoros világbajnok német Sigrid Mutscheller nem vett részt a versenyen. A rajtnál -11°C-t mértek, tökéletes hó- és pályaviszonyok várták a versenyzőket.

„Nagyon boldog vagyok, hiszen győzelmem Ausztria számára jelent aranyérmet.” – nyilatkozta Carina a célban. „A futásnál szerzett előny taktikai lépés volt, tudtam, hogy erős ellenfeleimet meg kell lepnem és a sífutásig minél több előnyt kell szereznem. A közönség fantasztikus volt, nélkülük sokkal nehezebb lett volna.”

Carina – ahogyan az EB-n is- óriási tempóban kezdte a futást, csak az amerikai Rebecca Dussault tartotta vele a lépést a mély hóban, az igen sok kis emelkedővel tarkított pályán. A kerékpáros szakaszon tovább növelte az előnyét, alig rosszabb időt tekerve a 12,5 km-es pályán, mint a legjobb orosz Yulia Barabash. A mély hó megnehezítette a versenyzők dolgát, igaz a bukásokat is kellemesebbé tette.

Carina olyan előnnyel kezdte a sífutást, amit senki sem tudott behozni, ezért a harc a dobogó további részeiért folyt: Dussault már-már biztosnak érezhette az ezüstérmet, amikor a norvég Hanne Tronnes egy emelkedőn ellépett mellette és az utolsó 3 km-en több mint 1 perces előnnyel ért fel a dobogó második fokára. Az amerikai versenyzőnő így is nagyon boldog volt, hiszen ő eddig főleg kaland- és extrém versenyeken szerepelt kiválóan, az ilyen „rövid” pályákra ritkán kalandozott.

A férfiaknál az újoncnak számító Tor-Halvor Bjornstad meglepetés győzelmet szerzett, hiszen ő eddig csak biatlon versenyzőként volt ismert. Az utolsó méterekig mindenki azt hitte, hogy az örök győztes, szintén norvég Arne Post lesz/lehet a világbajnok, azonban a fiatal Bjornstad meglepetés hajrával kerekedett csapattársa fölé.

„Az idényben nem tudtam rendesen készülni a lövészetre, de mivel a hegyikerékpár mindig is a kedvenc hobbim és kiegészítő sportom volt, ezért gondoltam az idei szezonban kipróbálom ezt a multisport eseményt. Futásban nem voltam igazán jó, de a montin elememben éreztem magamat és a sífutásnál már csak a jól bevált biatlonos taktikák közül kellett elővennem a megfelelőt.” – nyilatkozta a célban Bjornstad.

Az, hogy hideg fejjel tud versenyezni abból is kiderült, hogy hegyikerékpáron végig a mezőny legjobb bicajosának, a korábbi világbajnok Sigi Bauernek a nyomában volt, ezzel szinte pihenten és meglepetésszerűen ért fel a vezetők háta mögé – ahonnan már csak a megfelelő pillanatot kellett kivárnia. Igaz a depóban még sokkal lassabban öltözött, mint társai, de hamar meg fogja tanulni, hogyan lehet pár pillanat alatt átöltözni.

Eredmények, 2009 ITU Winter Triathlon World Championships – Gaishorn, Austria (7,5 km futás, 12,5 km MTB, 9,9 km sífutás):

Férfiak:

Elite:
1. – BJORNSTAD Tor Halvor (NOR) 1:18’08”
2. – POST Arne (NOR) 1:18’28”
3. – ANTONIOLI Daniel (ITA) 1:19’42”

U23:
1. – MOSNY Peter (SVK) 1:21’35”
2. – BREGEDA Dmitriy (RUS) 1:22’09”
3. – NORAKER NOSSEN Johan 1:23’57”

Junior:
1. – WALDHUBER Felix (AUT) 52’21”
2. – ZAHULA Vit (CZE) 53’50”
3. – YAKIMOV Pavel (RUS) 53’57”

Nők:

Elite:
1. – WASLE Carina (AUT) 1:32’28”
2. – TRONNES Hanne (NOR) 1:34’06”
3. – DUSSAULT Rebecca (USA) 1:35’30”

U23:
1. – SVEUM Elisabeth (NOR) 1:33’47”
2. – DALEN Anita (NOR) 1:42’03”
3. – PERFLER Angelika (AUT) 1:55’43”

Junior:
1. – DALEN Tone (NOR) 1:01’24”
2. – SCHMIDT Kairi (EST) 1:03’19”
3. – PERTERER Lisa (AUT) 1:03’55”

Forrás: www.multisportinfo.hu
Fotó: ITU

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo