fbpx

Buruczki Szilárd győzelmével zárult az első idei XCO Magyar Kupafutam

Az elit verseny nem hozott túl sok izgalmat, legalábbis a győztes személyét illetően, mert Szilárd már a rajtnál az élre állt és fokozatosan növelte előnyét a 6 kör alatt. A leggyorsabb kört is ő jegyezte 20:03-al amiért egy különdíjjal jutalmazta a főszponzor Ebike. Szilárd mögött annál érdekesebben alakult a verseny, hiszen az abszolút második helyen sokáig az U19-es Béla Attila (Giant-Gyömrő) haladt, megelőzve sok elit versenyzőt. Miután Attila teljesítve az előírt penzumot kiállt a versenyből Grósz Béla (Bringavilág SK-Bornsport) vette át az abszolút második helyet amelyet nem is engedett ki a kezéből. egészen a célig. A harmadik helyen Bogár Gábor (Bringavilág SK-Bornsport) érkezett kiegyensúlyozott köröket produkálva. Az U23-asok versenyében az utolsó körben jól hajrázó Kusz Mátyás (ZKSE) győzedelmeskedett az 5 körönát vezető Szlobodnyik Zsolt (Merida Maraton Team) előtt.

A Nőknél Deli Anett (Bringavilág SK-Bornsport) volt a leggyorsabb őt követte szoros versenyben Simon Emese (KTM TEAM- Erste) , majd Füzy Anna (TREK- Józsefhegyi SE). Hogyan is történt?
A beharangozott technikás új pálya bejárására sokan érkeztek már szombaton délután, ám nekik nem volt szerencséjük , ugyanis szombat reggeltől kisebb megszakításokkal egészen estig áztatta az eső a pályát . Az eső hatására a “halálfejes” lejtő szinte járhatatlan lett. A szombati pályabejárás után többen visszaadták a rajtszámot lemondva az indulásról. Szombat éjjeltől vasárnap késő estig, már nem esett, sőt ragyogó napsütés volt, ez azonban csak vasárnap délutánra szárította fel igazán élvezhetővé a pályát.

A 8:30-as technikai értekezleten a csapatvezetők egyedül az U19-es kategóriánál csökkentettek körszámot. 9 órakor Árvai Denisza polgármesterasszony kétnyelvű megnyitójával együtt rajtoltak a legkisebbek. A gyerekverseny füves pályája szerencsére ekkorra már jórészt felszáradt, így biztonságosan kerekezhettek rajta a csöppségek. Szlovák versenyzők főleg a gyerekversenyeken indultak ahol majd minden kategóriában az élen végeztek , borsot törve ezzel a magyarok orra alá.
10 órakor rajtoltak a Rövidtávosok akik számára már Magyar Kupa minősítésű volt a verseny. A pálya számukra még igen kemény volt sok tolós résszel. Meg is látszott ez az időeredményeken , a versenyzők több időt töltöttek a pályán a szokásosnál. A férfiak versenyét Tánczos Gábor (nyerte a hazai Reitinger Gábor (Vitalitás SE Golyán Kerékpár) és a Cyclocross kerékpárral induló Vertich Tamás (SHKE) előtt. A Rövidtávú nőknél Nagy Ágnes (KTM Team Erste Leasing), míg az U19 Fiúknál Zámbori Miklós (CUBE Csömör) győzött. . Az idei szabálymódosításoknak köszönhetően a Középtáv, U17, Master 1-2 rajtja 11 óra 30 perckor volt. A legtöbbet változó folyamatosan száradó pályán ők már több helyen tekertek, mint futottak az emelkedőkön, a pálya azonban még mindig kedvezett a jól futóknak. Szécsi Tamás (Bringabanda) magabiztosan nyert, Mögötte Ibrányi Attila (Vitalitás SE – Adidas- Basica –Golyán Kerékpár) duatlonos múltjának is köszönhetően szerezte meg a második helyet. A Master 1 kategóriába felkerült Horváth Csaba (KTM TEAM- Erste) magabiztosan utasította maga mögé vetélytársait, Master 2- ben Gortva László merevvillás simapedálos géppel is győzni tudott. Az U17-es fiúknál a balassagyarmati Fenyvesi Péter (Vitalitás SE Golyán Kerékpár) a3.helyet csípte meg két Szlovák versenyző mögött .

Az Elitek rajtjára már olymértékben felszáradt a pálya, hogy az erősebbeknek szinte végig tekerhető volt. Talán ennek is voltak köszönhetőek a szinte mesébe illő köridők amelyeket az élen Buruczki Szilárd Produkált.
A versenyen nagyon sajátságos hangulatot teremtettek a helyi szurkolók, akik a pálya különböző pontjain biztatták a versenyzőket szlovák és magyar nyelven is. Az 532 lakosú település példamutató vendégszeretettel és segítőkészséggel fogadta a számukra teljesen ismeretlen sportágat és annak versenyzőit, sőt a versenyrendezésből is jócskán kivették a részüket. A versenyzők részéről kritika igazából csak a szeszélyes időjárással kapcsolatban fogalmazódott meg, amely sártengerré változtatta szombaton a pályát. A versenyen jelen volt a Szlovák Kerékpáros Szövetség egy képviselője aki szintén elismeréssel nyilatkozott a rendezésről és felvetette a további együttműködés lehetőségét akár Szlovák Kupa szintjén is.

Szász Viktor főszervező nyilatkozata:
„Köszönettel tartozom a főtámogató Ebike-nak , valamint Szlovákgyarmat önkormányzatának akik egyedüliként tartottak ki a rendezvény mellett, akkor is amikor a határátlépési problémák megingatták a verseny Magyar Kupa státuszát. A versenyzők nagytöbbsége pozitívan jelzett vissza és jövőre is szeretne itt versenyezni , ezért a jövő évi versenyre főszervező kerestetik .”

Teljes köridős eredménylista megtalálható a www.vitalitas-se.hu oldalon

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo