fbpx

Buruczki és Dósa húzhatta föl a bajnoki mezt a Bükkben

Eger mellett, Berva-völgyi rajttal és befutóval került sor a T-Mobile TOP Maraton sorozat harmadik állomására, a 9. Bükk Maratonra, melyen a 1516 nevezőből végül 1330-an vettek részt. A szervezők erre a viadalra hirdették meg a maraton szakág magyar bajnokságát. A férfiak hosszútávjának abszolút első helyezettje Buruczki Szilárd, a nők középtávjának abszolút győztese Dósa Eszter lett.

bukk_1

A Nagy Ádám vezette szervezőcsapat 100-, 55- és 44 kilométerre írt ki a küzdelmeket; a licenccel rendelkezők a Magyar Kupasorozat pontjait is gyűjthették.

Nem volt szerencséje a címvédésre készülő olimpikonnak, Parti Andrásnak, aki sorozatos defektek miatt került jelentős időhátrányba, majd feladni kényszerült a versenyt, és nem állhatott dobogóra a tavalyi összetett sorozat-győztes Simon Emese sem, akinek már a futam elején tárcsafék problémája adódott.

bukk_2

„A táv felénél sikerült a Melts Andrist leszakítanom, Parti Andrist pedig egy technikás lejtmenetben hagytam le. Ugyanazon az emelkedőn támadtam, mint tavaly. Miután Szilvásváradon megfázott a térdem, begyulladt a csonthártyám, kénytelen voltam a Dunát kihagyni, így gyakorlatilag elszálltak a győzelmi esélyeim összetettben. A bajnoki címekre összpontosítottam, az olimpiai szám után a maratont is megnyertem. A Mátrában azért még mindent beleadok, hátha feljebb jövök a sorozat tabelláján. A pálya itt a Bükkben igen száraz volt, ezért nagyon gyors, 25 kilométer körüli átlagot mentünk óránként. Na és a meleg – 35, néhol 40 fok közeli…” – mondta az újdonsült bajnok, Buruczki Szilárd.

„2006-ban indultam először maratoni mountainbike versenyen, azóta edzőmmel, Szász Viktorral való közös munkánk töretlen fejlődést hozott. Multisportolónak tartom magam, indulok ciklokrossz, triatlon és hegyikerékpár-versenyeken egyaránt, a sok állóképességi edzésmunka meghozta a gyümölcsét. Szilvásváradon peches voltam, az erő nem elég, szerencse is kell. A Duna Maratonon első lettem, csak úgy, mint most a Bükkben. Úgy néz ki tehát, hogy átvettem összetettben is a vezetést.”- nyilatkozta a középtáv abszolút női győztese, Dósa Eszter.

„Kinőttük a Berva-völgyet! Több mint 1300 induló, a kísérők és a szervezők együttesen több ezren, már meghaladják a rajt-cél terület kapacitását. Jövőre, a jubileumi versenyt már valószínűleg más helyszínen ünnepeljük. A mai eseményünkkel kapcsolatosan szervezési problémákról nem kaptam visszajelzést, ellenben, amitől tartok a száraz pályák esetében, most is sok volt a sérült.” – összegzett Nagy Ádám főszervező.

bukk_3

A T-Mobile Természetjáró Túrán mintegy harmincan teljesítették a 12 kilométeres penzumot.

A díjak közül a GT Golden Bike-ot, a középtáv abszolút első helyezettje, Puskás Dávid, a Sintesi kerékpárt sorsolás után, a rövidtávon részt vett Csépányi Gergő nyerte.

A T-Mobile TOP Maraton sorozat utolsó idei állomására, a Gepida Mátra Maratonra augusztus 30-án kerül sor.

bukk_4
Eredmények, 9. Bükk Maraton, T-Mobile TOP Maraton sorozat 3. állomás, egyben Magyar Bajnokság:

Abszolút eredmények, férfiak hosszútáv (100 km):
1. Buruczki Szilárd (PCCC-Magellán-X-Iont-Mavic Soft) 4:09’55”
2. Melts András (Corratec World Team) 4:15’31”
3. Hasenfratz Péter (X2S-Kona Team) 4:19’10”

Abszolút eredmények, nők középtáv (55 km):
1. Dósa Eszter (Vitalitás SE Golyán Kerékpár) 2:36’19”
2. Módos Gabriella (Merida Maraton Team CST) 2:39’25”
3. Füzy Anna (Trek Józsefhegyi SE) 2:43’20”

bukk_5

A Magyar Köztársaság hegyikerékpáros maraton bajnokai:

Buruczki Szilárd (felnőtt férfi, hosszú), Dósa Eszter (felnőtt nő, közép), Csorja Péter (master 1, hosszú), Gortva László (master 2, hosszú), Béla Attila (U19, közép), Koós Brigitta (U19, közép), G. Varga Ágnes (master 2, közép), Bódán Zsófia (U17, rövid) és Fenyvesi Péter (U17, rövid).


Bükk Maraton a Bikemag Fórumon: http://forum.bikemag.hu/showthread.php?t=2844

Részletes eredménylista és bővebb információk: www.temposport.hu és www.topmaraton.hu

Fotók: Eged Dániel
Forrás: T-Mobile Top Maraton sajtóközlemény

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo