fbpx

Béla Attila a Karancs harmadik királya

2009. augusztus 9-én került megrendezésre a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület kuriózumnak tekinthető versenye, mely a város északi részén található Toyota autószalon és a 729 méter magas Karancs csúcsa között zajlott. A III. Karancs Királya Syncros Kupán a versenyzőknek a 4,7 kilométer hegymenet alatt 440 méter szintkülönbséget kellett leküzdeni, rekkenő hőségben és égető napsütésben – mely a nyomvonal első felén nehezítette tovább az indulók dolgát.

karancs_1

A verseny első évében Dr. Bakos Gergőnek (Salgótarjáni HKE) sikerült a leggyorsabban feljutni a csúcson található kilátó lábához, akkor 22 perc 36 másodperc ért fel a „Palóc Olümposzra”. 2008-ban a budapesti Bringabanda SC kerékpárosához, Szécsi Tamáshoz került a királyi cím, melyet akkor 23:08-as idővel szerzett meg. Az idei évben egyik előbbiekben említett versenyző sem állt rajthoz, így biztos volt, hogy úgy bajnoka lesz a hegynek, melyre legnagyobb eséllyel Béla Attila (LTV – Merida Racing Team) pályázott a mintegy hatvan rajthoz álló közül.

Az idei király: Béla Attila

Az idei király: Béla Attila

Attila esélyeshez méltón, magabiztosan nyerte meg a harmadik hillclimb futamot, ideje 22 perc 54 másodperc lett. Az XCO Magyar Bajnokság elit U19-es kategóriájának legjobbja mögött az abszolút második helyére egy újabb bajnok került, az U17-esek idei legjobbja: Fenyvesi Péter (X2S – Kona Team), harmadik helyre pedig a hazai pályán, de Gödöllői SK színekben versenyző Vertich Tamás érkezett be – pontosabban fel.

karancs_3

Az elit, felnőtt és junior kategóriákon kívüli versenyzőknek (fiatalabbak, nők, masterek) könnyebb dolguk volt, számukra 3,0 kilométer és a hozzá tartozó 205 méter szintkülönbség volt a penzum. Az XCO Magyar Bajnokságon master 2 bronzérmes hazai versenyzőnek, Illés Istvánnak (Salgótarjáni HKE) sikerült átmentenie a formáját és a 12:38-as pályacsúcsot 11:13-ra javította. A hölgyek között Nagy Péterné (Salgótarjáni HKE) bizonyult a leggyorsabbnak, 14:09-es idővel. A versenynapot a legkisebbek körpályás versenye, eredményhirdetés és gulyásozás zárta a közelben található Kercseg-lapos tisztásán.

karancs_4

A július 18-19-ei Olimpiai Cross-Country Országos Bajnokság és a mostani III. Karancs Királya Syncros Kupa után még mindig nem ért véget az 1991-ben alapított egyesület nyári programja, augusztus 23-án az országútisoknak kedveznek majd ki a IV. Tarján Kupa országúti kerékpáros mezőnyversennyel, mely az Amatőr Kupa-sorozat nyolcadik állomása is lesz egyben.

A bajnokok

A bajnokok

Letölthető dokumentumok:
– Teljes eredménylista

Fotó: Babka Szabolcs
Szöveg: Kéri István

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo