fbpx

42 éves versenyző nyerte a CX Budapest Bajnokság elit futamát

Akik a Postás pályára mennek nézőként vagy versenyzőként, azok tudják, hogy miért döntenek így: a másfél kilométeres pálya jól átlátható, technikás, a helyszín pedig megőrzött sok mindent a rendszerváltás előtti időkből. Ha mindezek mellé még jó versenyt is láthat az ember, az már csak hab a tortán…

A sok-sok éves hagyomány szerint a Budapest Bajnokságot ezúttal is a Telebendő ételbárban kezdtük. A Postás sporttelep belterületén található vendéglátóipari egységben talán éppen akkor állt meg az idő, amikor az 1991-es matrica a falra került, ami történetesen előttem figyel. A terítő a változatosság kedvéért zöld kockás, a kifogástalan fekete elfogyasztása után pedig irány az első amatőr futam rajtja.

Mert meglepő módon több is volt. Mármint amatőr futam, és ez örömteli. Illetve abból a szempontból nem, hogy idén megfordult az arány, az amatőr (vagy másnéven hobbi kategória) versenyzői többen voltak, mint az igazoltak (31 kontra 23). Éppen ezért több mezőnyben kellett elindítani a vállalkozó szellemű társulatot, ezért kicsit csúsztak a későbbi rajtidők. Sebaj, remélhetőleg közülük sokan jövőre már az igazolt ciklokrosszosok sorait gyarapíthatják.

A Budapest Bajnokság mindig egyfajta erőfelmérőt is jelent a Ciklokrossz Magyar Bajnokság előtt, azaz általában szinte mindenki itt van, aki az ob-n szerepelni kíván. Ez persze abban az időben még sokkal nagyobb jelentőséggel bírt, amikor még mindkét terepversenyt a Postás Sporttelepen rendezték. Érdekességként megemlítendő hogy a 2008-as országos bajnokság időpontja és helyszíne még nem ismert, tehát holmi formaidőzítéssel felesleges bajlódni.

Négy igazolt korosztály készülődik az együttes rajthoz, balról Benkó Barbara

Négy igazolt korosztály készülődik az együttes rajthoz, balról Benkó Barbara

Az előző évekhez képest annak ellenére kevesebben voltak kíváncsiak a mostani versenyre, hogy ezúttal az égiek is kegyesek voltak. Az elmúlt hét a csapadékmentes idő jegyében telt, a pálya tehát aránylag száraz volt, a nap folyamán csupán pár csepp eső mutatkozott. A 2-5 körös hobbi futamok után az igazoltak közül először a serdülő és ifi fiúk, valamint az U23-as év elit nők 5 körös meccse rajtolt, majd ezután következett a nap fő eseménye, a férfi elit és U23-as korosztályok 12 körös futama összesen 13 résztvevővel. Közülük ezúttal hiányzott Vinzceffy „Zerge” Zsolt, Specziár Viktor és Bogár Gábor, akik évek óta állandó szereplői a hasonló versenyeknek.

Az elit és az U23-asok mezőnye 13 főt számlált

Az elit és az U23-asok mezőnye 13 főt számlált

Itt volt azonban az Olaszországból visszatért Szeghalmi Bálint, a pekingi CC olimpiai kerettag Buruczki Szilárd, valamint a P-Nívó Betonexpressz 2000-Corratec (avagy a Betonexpressz 2000-Limonta) 42 éves versenyzője Tisza Zoltán. Róla azt érdemes tudni, hogy a BKV Előre versenyzője volt a nyolcvanas években, jelenleg pedig az Amerikai Egyesült állomokban él és személyi edzőként tevékenykedik. Tavaly nyáron, az országos pályabajnokság előtt látogatott ki a Millenárisra, ott bringázgató amatőrként sokat tanultunk tőle. Hogy nem a levegőbe beszél, azt a pálya ob-n egy scratch bronzéremmel bizonyította be. A 2008-as szezonra a P-Nívó Betonexpressz 2000-Corratec gárdájába igazolt, és az USA UCI kategóriás ciklokrossz versenyein képviselte a magyar csapatot. Az idei pálya ob-n ismét rajthoz állt, tagja volt a 4000 méteren magyar bajnoki címet nyert P-Nívós különítménynek.

Buruczki Szilárd ismét erősen kezdett

Buruczki Szilárd ismét erősen kezdett

Ilyen előzményekkel a háttérben izgalommal vártuk Zoli szereplését a Ciklokrossz Budapest Bajnokságon, mely a szokásos koreorgáfiával indult. Buruczki a legelején élre állt, és kemény tempót diktált, de nyomában ott volt az összes esélyes. A második körben az addig harmadik pozícióban haladó Tisza robbantott, és lassan de biztosan távolodni kezdett a mezőnytől. A verseny felénél előnye 100-130 méter körül stabilizálódott, az üldözők sorrendje pedig folyamatosan változott. Az hamar kiderült, hogy az elsőség kérdése már csak egy géphiba vagy esetleg egy bukás esetén kerülhet veszélybe, ellenben a dobogó további két foka még sokáig kiadó maradt.

Tisza Zoltán 10 körön át hajtott magányosan

Tisza Zoltán 10 körön át hajtott magányosan

Az abszolút 2-3. helyért Szeghalmi Bálint, Buruczki Szilárd (elitek) és Szabó Péter, valamint Vígh Zoltán (U23) folytattak küzdelmet. Végül Tisza Zoltán hazaért és az eredménylista szerint 8 másodpercnyi előnnyel nyerte az elitek futamát Szeghalmi előtt. Az U23-as kategóriában ezúttal Szabó Péter győzött, második helyre a tavalyi CX szezonban kiválóan teljesítő Vígh Zoltán érkezett.

Az idei U23-as győztes a Postásos Szabó Péter lett

Az idei U23-as győztes a Postásos Szabó Péter lett

Tisza Zoltán ezzel honlapja tanúsága szerint 3. Ciklokrossz Budapest Bajnokságát nyerte (1983 és 1984 után), az előző korosztályos győzelmeit követően azonban ezúttal elit kategóriában győzedelmeskedett. A mai verseny után kíváncsian várjuk, hogy az országos bajnokságon hogyan szerepel majd a Betonexpressz versenyzője.

Letölthető dokumentumok:
– Teljes eredménylista

Az elit kategória dobogósai: 1. Tisza Zoltán, 2. Szeghalmi Bálint, 3. Buruczki Szilárd

Az elit kategória dobogósai: 1. Tisza Zoltán, 2. Szeghalmi Bálint, 3. Buruczki Szilárd

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo