fbpx

Szlovénia – Ribnica na Pohorju: kerékpárral föld alatt és 1000 m felett

Rendeztük Nektek az egyenletet idén is: 3 éj = 4 éj < 29eFt/fő szlovén partnereink idén is spéci biciklis csomagot ajánlanak a Bikemag olvasóinak!

Érdekel olyan kerékpáros nyaralás, amiben minden van? Országúti tekerés folyóparti kerékpárúton és hegyi szerpentineken, montizás fenyvesek között ösvényeken vagy veretés gyökeres lefeléken, biciklizés a föld alatt egy bányában, a hegy gyomrában? Akkor ugorj ki ide! Sokaknak ismerős lesz a következő kerékpártúra ajánlat, hiszen tavaly közel 100-an éltek a különleges akciós nyaralás lehetőséggel Szlovéniában a Pohorje-hegység szívében.

Kezdjük a különleges ajánlattal:
Nyaralj Te is a határtól 150 km-re, levő hegyikerékpáros paradicsomban, Szlovén Karintiában – vár Rád Ribnica na Pohorju! Kapcsolódj ki egy hosszú hétvégére 3-4 napra és csillagtúrázz!

Tisa apartmanház - Ribnica na Pohorju

Bringás hosszú hétvége csomag Ribnica na Pohorju (3 nap / 2 éjszaka):
– Szállás 2 éjszakára Ribnica apartmanokban (54 db apartman)
4*-os exkluzív apartman: nappali, konyha, hálószoba, fürdőszoba, kandalló, LCD TV, Wi-Fi
– Félpanziós ellátás 2 nap a Ribnica éttermében (2x reggeli és 2x vacsora)
– Ingyenes wellness használat (2×3 óra személyenként)
– Kerékpáros térkép a Pohorje hegységhez
– Teniszezés 2 óra ingyenesen
– Strandröplabda pálya ingyenesen
– A csomag ára: 100 euró / fő (minimum 2 fő / 2-4 fős apartman)
– A csomag ára: 80 euró / fő (minimum 4 fő / 4-10 fős apartman)

Sitar Apartman – Ribnica na Pohorju

Sitar Apartman – Ribnica na Pohorju

Bringás hosszú hétvége csomag Ribnica na Pohorju (4 nap / 3 éjszaka):
– Szállás 3 éjszakára Ribnica apartmanokban (54 db apartman)
4*-os exkluzív apartman: nappali, konyha, hálószoba, fürdőszoba, kandalló, LCD TV, Wi-Fi
– Félpanziós ellátás 3 nap a Ribnica éttermében (2x reggeli és 2x vacsora)
– Ingyenes wellness használat (3×3 óra személyenként)
– Kerékpáros térkép a Pohorje hegységhez
– Teniszezés 2 óra ingyenesen
– Strandröplabda pálya ingyenesen
– A csomag ára: 100 euró / fő (minimum 2 fő / 2-4 fős apartman)
– A csomag ára: 80 euró / fő (minimum 4 fő / 4-10 fős apartman)

!!! Nem, nem elírás az ár azonos 3 nap és 4 nap esetén !!!

>> A csomagok 2012. november 30-ig foglalhatóak tetszőleges időpontban (nem kell, hogy hétvége legyen).
>> Foglaláshoz és magyar nyelvű információkért hívd Kovács Balázst a +36/20/952-1858 telefonszámon.

Konyha, kandalló, nappali - rusztikus kiadásban

Budapestről mindössze 380-400 km-re – az ország északi-középső részén, az osztrák határhoz közeli Pohorje-hegységbe kalauzolunk, szűkebben a Pohorje nyugati részét jelentő Kope régióba, amely 1500-as csúcsaival a hegység legmagasabb része. A hegység a Déli-Mészkőalpok legkeletibb nyúlványa, látványra és szerkezetre leginkább a hazai mészkőhegységekre emlékeztet. A nagyjából Tiszántúl méretű Szlovénia a hegyikerékpározáshoz alapban szükséges heggyel elég jól ellátott: az ország nagy része (90%) a hegyvidék és dombság csoportjába tartozik és 557 méter átlagmagasságban fekszik a tengerszint felett.

Mióta az M7-es autópályánk a határig ér, a régió központja Maribor a hegy lábánál, nagyjából 4 óra alatt elérhető, az autóból az elsuhanó táj osztrák képeket idéz, enyhén kelet-európai ízesítéssel. A kisvároson erősen érződik a monarchiás, közös osztrák múlt, de a szocializmus idején épült házak sem gázosak, ha kulturáltságot és rendezettséget nézem, nem csodálom, hogy ők már euróval fizetnek.

Ribnica na Pohorju látképe

Ribnica na Pohorju látképe

Maribortól észak felé haladva a Dráva mentén, csak 380 km-re Budapesttől található a festői kis hegyifalu, Ribnica na Pohorju, amely 710 méter magasan fekszik, gyönyörű fekvése és kitűnő levegője miatt már a monarchia idején is turistaközpontnak számított.

A bringásokat itt a Sitar és a Ribnica apartman-házak várják. Az apartmanokat az elmúlt 2-3 évben adták át és a négycsillagos besorolás jól jelzi a színvonalat. Valamennyi apartman olyan mintha egy nagy stílusos házat kapnánk: hatalmas nappali, nagy szobák és 1-2 fürdőszoba, a nagyobbak akár 110 négyzetméter nagyságúak! A szobákban mindenhol kandalló és nagy LCD TV valamint Wi-Fi elérés. A Sitar Hotel pincéjében egy komplett pezsgőfürdős szaunás wellness részleget alakítottak ki, amely rendkívül családias. Főként baráti társaságoknak, baráti családoknak ajánljuk Ribnicát, hiszen itt elképzelhető, hogy csak ti vagytok a komplett épületben. Az idei ajánlatban már szerepel két új vendégház a Tisa és a Breza apartmanok is, a zárt kerékpártároló minden háznál alapból rendelkezésre áll.

Az első tanács az idelátogatónak: ne a síkvidéki hőfokra készülj, általában 10 fokkal hűvösebb van, mint a völgyben, a szél sokkal erősebb lehet, célszerű őszinek megfelelő ruházattal készülni kerékpáros ruha tekintetében is. Ez a hőmérséklet-különbség nagyon jól tud esni a meleg nyári napokon, de az időjárás gyorsan változik ebben a magasságban.

Nehezen leírható az az érzés, ahogy az égig érő fenyőfák között nem tudsz tovább aludni a madárdaltól, kilépsz a teraszra és lenézel az alattad elterülő völgyre és hegyekre… Reggel még hűvös van, jólesik a reggeli, fél 10 körül már el lehet indulni rövidnadrágban is egy jó tekerésre. Biztos, ami biztos vittem országúti túragépet és montit is, de körbenézve először a montira kívánok felpattanni.

A Ribnica na Koca tengerszem a világörökség része

A Ribnica na Koca tengerszem a világörökség része

A szlovének fejlett kerékpáros kultúrával és biciklis turizmussal rendelkeznek, ezért nem meglepő, hogy a szállásoktól is indulnak jelölt kerékpáros útvonal, ami történetesen a Pohorjét keresztülszelő piros jelzés része. A 60 vagy 80 km-es utat a Szlovén Transalpnak is titulálják, amely Mariborból Vuhredbe vagy Dravográdba megy, és gyönyörű, az egyik pontból a másikba átszelve a visszautat vonattal is meg lehet oldani. Az útvonalban jócskán van szint, a rövidebben is 1580 méter, és végigvezet a Pohorje kerékpárral elérhető csúcsain. A tájékozódást kitűnő táblázás segíti, és „természetesen” van ingyenes bringás térkép a régióról, amit a szálláshelyen vagy bármely idegenforgalmi központban adnak.

Ribnica na Koca a menedékház

Ribnica na Koca a menedékház

Jómagam a Ribniska Koca 1507-es csúcsát és kis a kis tengerszemet céloztam meg Kope-tól, mert az útikönyv gyönyörű képet mutatott a kis tóról. A napi túra első részében teszek egy rövid kitérőt a menedékháztól a sípályán felfelé, rácsodálkozva a kilátásra, majd enyhe sípálya DH-t követően megindulok a jelzés mentén, köves erdészeti úton, mely kellemesen izgalmas, de nem túl technikás. Csendben suhanok, köröttem egy lélek sem, kicsit nyomasztó is a csend, egyedül a hatalmas fák között az idegen úton, melyben csak őzekkel találkozom két alkalommal is. A rövid 14 km-es túrában Ribniska Kocáig, csak egy irányban sikerül közel 650 szintet begyűjtenem, és jókedvvel konstatálom a kis tó partján, hogy komoly szintet gyűjtöttem a visszafelé DH-hoz. Az igazsághoz tartozik, hogy a felfele menő úton az egyik keresztútnál a piros turistajelzést választottam, ami lélegzetelállító egynyomsávos ösvényen vezetett felfelé, sziklás, gyökeres nyomvonalon, melyen sok kerékpárnyomot láttam. Elhatároztam, hogy visszafelé is erre megyek, a menedékházban is kifejezetten ezt az utat ajánlották. A visszafelé vezető út kb. 6 km-es lejtőzése életem egyik legszebb kerékpáros élménye, ilyen változatos, technikás utat itthon elvétve találni. Hazaérve rákérdeztem az egyik helyi montis klub vezetőjére, legális-e amit csináltam, mivel tiltást sehol nem láttam az útvonalon, és a kerékpáros térképen sem találtam tiltást. Válaszában úgy fogalmazott, hogy ez leginkább a tűrt kategóriába tartozik Szlovéniában, ha betartod a szabályokat, nem száguldozol, nem fékezed szét az erdőt és nem veszélyezteted a gyalogosokat, akkor senkit sem zavar, ha turistaúton kerékpározol.

Kedvcsináló gyanánt érdemes megtekinteni az alábbi videót.

Ha Ribnica na Pohorju-t választod kiindulónak, minimum 4 bringás utat választhatsz, mely a családi kerékpártúrázóktól a profi montisokig mindenkinek nyújt bőven kipróbálni valót. Kombinálva a két szálláshelyet 2-2 éjszakára a legjobb útvonalakon csillagtúrázhatsz.

Ha nem egyedül, hanem családdal jössz kerékpározni a környékre vagy országútizol, a montis útvonalak helyett sokkal inkább ajánlom a Dráva mentén vezető kerékpárutat, amely gyönyörű természeti környezetben kanyarog a folyó mentén. Összesen 366 kilométer hosszú, Olaszországban kezdődik és Szlovéniában ér véget, és pazar természeti környezetben vezet. Mi az osztrák határ melletti Dravográdnál tettünk rajta kiruccanást mindkét irányban, kialakítása és minősége miatt nemcsak családos túrázáshoz, de országúti élménybringázáshoz is ajánlható. A szlovén szakasz Mariborig tart Dravogradtól, amely egyúttal lehetőség arra is, hogy a Pohorjét átszelő montis útvonalról visszajuss, vagy becsatlakozz valamelyik hegyi útvonalról.

Tekerés a föld alatt: Mezica bányajáratok

Tekerés a föld alatt: Mezica bányajáratok

Ha pedig a föld alatt bringáznál, mindkét szálláshelytől kb. 50 km távolságra elérhető a világ egyik legkülönlegesebb kerékpáros élménye: több mint 5 km kerékpározás bányában, a föld alatt. Felejthetetlen élmény a vezetett túra, amit fejlámpával tehetsz meg egy rekultivált ólombánya mélyében, azokon az utakon, melyet többszáz éven át használtak az itteni bányászok. Az útvonal nagyjából sík, nem túl technikás, így MTB-től félő hölgyeknek sem kell kihagyni ezt a spéci bringás élményt!

Ha igazi kerékpáros nyaralásra vágysz, egyszer mindenképpen látogass el ide, garantáltan felejthetetlen élménnyel gazdagodva térsz haza.

Kapcsolódó linkek:
http://www.bikemap.net/route/428118

Szöveg: Band
Fotók:
Band,

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások