fbpx

Vegyél részt egy maratonon!

Hogy mit keresnél Te is ott? Erőpróbát, kikapcsolódást, dzsemborit, társaságot, családi programot, összetartozást és még ezer más mindent. A maratonok ugyanis azok a versenyek a montisoknál, ahol amatőrök is rajthoz állhatnak, sőt elsősorban ők állnak rajthoz, hiszen a résztvevők közel kétharmada, igazi hétvégi bringás.

Sűrű a montisok hazai versenynaptára, majd’ minden hétvégén rendeznek ranglistaversenyt, Magyar Kupa futamot, legyen az olimpiai krossz vagy maraton. Szilvás, Duna, Bükk, Mátra, Crosszkovácsi. Maratonok, csak, hogy a legnagyobbakat említsem. Egy-egy alkalommal akár 8-10 ország 1300-1500 ridere is rajthoz állhat. A legnépszerűbb hegyibringás eseményekhez adunk most egy kis kedvcsinálót.

Ahogy a mountai bike, mint sportág rendkívül gyorsan hódította meg a világot, az ezredfordulón alakult szakág, a maraton is pillanatok alatt rendkívüli népszerűségnek örvendő szabadidő eltöltési formává alakult. A hazai viadaloknak is kiemelkedő jelentőségük van az indulók számát tekintve, a szervezők alkalmanként közel 30 kategóriában hirdetnek győztest. A szakági szabályzat az amatőrök részvételét is lehetővé teszi, de bajnoki címet és a kupasorozat pontjait csak versenyengedéllyel rendelkezők kaphatják.


A maratonversenyeken indulók három táv közül választhatnak:

– maraton, mely 2-4 ezer méteres szintkülönbséggel 80-100 kilométer össztáv feletti is lehet
– félmaraton 50-80 kilométeres távval
– kismaraton 25-40 km leküzdendő távolsággal

A hölgyek utóbbi kettőn versengnek. Mivel a viadalok mindenki számára nyitottak, nem egyszer együtt lehet tekerni olimpiai- és világbajnokokkal, más hírességekkel. A maratonokat sok esetben kísérőrendezvények színesítik, ilyenek a gyermek ügyességi pálya, a kulturális programok, bemutatók és könnyűzenei koncertek.

A maratonokról bővebben a www.bikemag.hu, www.mmtbszsz.hu, a www.topmaraton.hu, és a www.pannonmaraton.hu honlapokon olvashattok. Egy-egy szerveződő közösséghez a forum.bikemag.hu „megmozdulás” topikjaiban csatlakozhatsz.

Hasenfratz Péter (Bringabanda), 2005 és 2007 elit maraton bajnoka:

„Miért is jó a maraton? Aktív kikapcsolódás a stresszes hétköznapok után, kiváló vasárnap délelőtti program. Gyönyörű helyek, erdő, természet, nagy társaság, rengeteg ismerős arc. Különböző nehézségűek a távok, így mindenki választhat magának megfelelőt, találhat olyan kihívást, amit teljesíteni is tud, amivel legyőzheti önmagát, amire büszke lehet, hogy „igen, megcsináltam, végigmentem”. „Nem hitt benne senki, se család, se kollégák, de mégis megcsináltam”.

Ki-ki ambícióinak megfelelő tempóban mehet: lehet akár az élen, de lehet hátul, senkitől sem zavartatva, laza, kényelmes túratempóban teljesíteni az aznapra elrendeltetett távot. És ott vannak még az itatók, a csinos lányok, akik érkezésünkig felajzva csak arra várnak, hogy minden óhajunkat teljesítsék… Folytassam?

Persze, lehet vasárnap délelőtt plázába menni, kocsit mosni, meg egy csomó átlagos dolgot csinálni. Te döntesz, de vigyázz! Ha egyszer eljössz, elképzelhető, hogy függő leszel. Én szóltam…”

10 hasznos tipp a maratonhoz:

1. Mielőtt otthonról elindulsz, ellenőrizd le a bringa állapotát, különös tekintettel a fékek és a váltó működésére, a gumiban lévő levegő nyomására. Tiszta bringával indulj, rendesen megkent lánccal, nézd meg, nem kotyog-e a kormány, a középrész, a hajtókar.

2. Tegyél az autódba pumpát, kulcsokat és szerszámokat az esetleges apróbb javításokhoz. Nem árt, ha van a készletben tartalék bowden. A versenyen legyen nálad minipumpa és belsőgumi, ezt akár a bicóra is felszerelheted.

3. Használj védőfelszerelést, bukó mellett szemüveget, mely nem csak az erős fény ellen, hanem a szemedbe csapódó rovaroktól, ágaktól is megvéd. Vannak cserélhető lencsés szemüvegek, erdőben praktikus nem túl sötét lencsét használni.

4. Figyelj előzetesen a helyes táplálkozásra, töltsd fel a szénhidrátraktáraidat – egyél tésztát -, ne pedig nehezen emészthető, zsíros ételeket. Rajt előtt közvetlenül ne edd túl magad, a versenyen viszont folyamatosan pótold csokival, banánnal, energiaszelettel, könnyen emészthető apró szendviccsel az elvesztett kalóriáidat.

5. Hasonlóan cselekedj az ivással kapcsolatban. A maratonokon vannak itató helyek, ahol friss nedűvel töltődhetsz, de ma már szinte minden bringára elfér két kulacstartó, ne ezen spórolj, főleg hosszabb távon…

6. Az időjárásnak megfelelően öltözködj, élj a bringás szerkók igen széles választéka adta lehetőséggel, hiszen hosszú egy maraton…

7. Ne legyen nálad fölösleges táska, nagy hátizsák, hiszen a bringás mezed zsebébe sok minden elfér. Esetleg egy Camelbak még szóba jöhet.

8. Ha teheted, készülj fel az útvonalból. Még otthon böngészd át a verseny helyszínét, domborzatát, ha véletlenül eltévedsz, ne érjen meglepetés. Keress tájékozódási pontokat. Ha pedig viszel a zsebedben egy kis méretűre hajtogatott térképet, úgy az abszolút profi.

9. A nehezebb toalett ügyeidet még rajt előtt próbáld elvégezni. Ha nem sikerül, nem árt, ha van nálad pár darab papírzsebkendő…

10. A maraton nem harc, csak verseny. Tiszteld társaidat, óvd biztonságukat és „Pálya!” felkiáltásra adj helyet a nálad gyorsabbaknak. A verseny hevében is ismerd korlátaidat, mentő ugyan tartozéka a versenyeknek, de nem feltétlen neked kell megtölteni…

Szöveg: Vasvári Ferenc

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo