fbpx

Kerékpárok a szebbik nem számára

Ha női kerékpárt emlegetnek, a legtöbben az egyszerű kerékpárok ejtett felsőcsöves változatára gondolnak, mely lehetővé teszi, hogy a hölgyek szoknyában is elegánsan kerekezzenek. Ezzel szemben manapság a modern, többfokozatú váltórendszerrel rendelkező MTB vagy országúti gépek is készülnek „hölgyspecifikus” változatban. Az ok érthető – a hölgyek testfelépítése eltér a férfiakétól, az igazi kényelemre és teljesítményre vágyók nem elégszenek meg az átlagos férfi kerékpárral járó kompromisszumokkal…

Csak színben kell a hölgyeknek eltérő kerékpár?

Egy hölgyek számára készült igényes kerékpárváz nemcsak színvilágában tér el a férfiaknak szánt modellektől. A hölgyek azonos testmagasság mellett általában lényegesen rövidebb felsőtesttel, karokkal, kisebb kéz- illetve lábfejjel bírnak, míg lábuk hosszabb. Mivel a kerékpárvázakat nyeregvázcső-hossz alapján átlagos termetű férfira méretezik, egy szép, kecses lábszárral, de a férfiakhoz képest rövid felsőtesttel és karokkal megáldott hölgy számára ugyanaz a kerékpár kényelmetlenül hosszú lesz. Szabályosan hasalnia kell a vázon, hogy a kormányt elérje. Ha kisebb vázat választ, annak rövidebb a fejcsöve, így túl mélyen lesz a fogás, a nyeregszár pedig aránytalanul kihúzott állapotban tornyosul a váz felett. A kormányszár és a nyeregszár cseréjével valamelyest javíthatunk a kényelmen, de ez általában megnehezíti a kerékpár irányítását.

Miben más a nőknek tervezett kerékpár?

A megoldás természetesen az, ha a váz tervezése során nem egy átlagos testalkatú férfit, hanem egy hölgyet veszünk alapul. Rendelkezzen a váz rövidebb felsőcsővel, hosszabb homlokcsővel és nyeregvázcsővel. Mivel a legtöbb hölgy kevésbé teljesítmény-centrikus, mint a férfiak, helyezzük a kényelmet előtérbe! Az alkatrészválasztás esetén folytathatjuk a koncepciót, így a keskenyebb vállhoz keskenyebb kormány dukál, a kisebb kézméret pedig a kormányhoz közelebb elhelyezett fékkarokat igényel. A felső és alsó lábszár eltérő aránya miatt általában a rövidebb hajtókarhossz nyújtja a megfelelő kényelmet és hatásfokot. Nem utolsósorban a nyereg terén is van változtatni való: az átlagos hölgy ülőgumói szélesebben helyezkednek el, tehát megtámasztásuk is szélesebben ponton nyújt nagyobb kényelmet, ezt szolgálják a női nyergek.

A mountain bike-ok esetében a felfüggesztést is kisebb testtömegre kell igazítani. Az átlag hölgy 15 kg-mal könnyebb, mint férfi sporttársa, így a „telók” beállítási intervallumának is ennyivel alacsonyabbnak kell lenni. A hölgyek alacsonyabb termetűek, tehát a vázméret is kisebb mérettel indul. Ez számos esetben problémát okozhat a vázgeometria kialakításában, következésképpen a gyártók a 160 cm-nél alacsonyabb hölgyek számára kisebb kerékmérethez készítik a vázat. Az MTB-k esetén ez 24″-os, országúti kerékpároknál a 650C (triatlon) kerékméretet jelent. Így valóban kényelmes, hatékonyan hajtható, jól irányítható, kompromisszummentes kerékpár készülhet a legtöbb nő számára.

Kell-e szebbik nem minden képviselőjének „hölgyspecifikus” kerékpár?

Nem feltétlenül: rövidebb lábhosszal rendelkező, férfiasabb testalkatú hölgyek a hagyományos kerékpár-geometria és méretezés szerint is választhatnak kerékpárt, legfeljebb a kiegészítők terén (kormányszár, nyeregszár, nyereg) szükséges apróbb változtatásokat végezni. Női versenyzők számára pedig külön jól jöhet, ha egy alapbeállítás eleve kis légellenállású, agresszív helyzetbe hozza a felsőtestet. Mindazonáltal kétségtelenül a lányos testalkatú, kényelemre és biztos kerékpár-irányításra vágyók vannak többségben: az ő igényeik kielégítésén fáradoznak a neves gyártók.

Próbálj ki egy valóban nőknek tervezett modellt!

Ha valaki azt mondja a jelenlegi, hosszabb túrák során nem éppen kényelmes kerékpárra, hogy „Majd megszokod!”, „Idővel belejössz!”, nem tesz meg mindent azért, hogy a kerékpározás valóban élvezetes legyen a kerékpáros hölgy számára. Érdemes betérni egy széles kerékpárválasztékot nyújtó kerékpár-kereskedésbe, és kipróbálni egy valóban női anatómiára tervezet modellt. Sokak számára ég és föld különbséget jelent az a pár centi eltérés, a végre rendeltetésszerűen működő felfüggesztés, a könnyen elérhető fékkar és a női altájra szabott nyereg. Ne felejtsük el a hölgyek számára tervezett ruházatot sem: a kényelem és stílus csak így lehet tökéletes!

Csinos kis „rucik”

Ha már, van női kerékpár érdemes utánanézni a hölgyeket leginkább érintő dolgok egyikének: a ruháknak. Szerencsére itthon is egyre komolyabb választékot találunk a nőknek készült kerékpáros ruhadarabokból. Alulról kezdve a kerékpáros cipő az első, melyet érdemes beszerezni, hiszen a patentpedál a hölgyeknek is sokkal profibb megoldás, ha kicsit is komolyabban gondolják. Alsóruházat szerencsére nem szükséges, hiszen a kerékpáros betéttel rendelkező nadrágok alá nem szükséges, és a kerékpáros szoknyák is rendelkeznek önálló kerékpáros belsővel. A női mezek között is széles a választék, a különböző mintásaktól az egyszínű darabokig sokféle szolgálja a kényelmesebb kerékpározást. A kesztyű tekintetében is megtalálják a filigránabb kezek a sajátjukat, és szerencsére a bukósisak gyártók is előálltak a megjelenésre kényesebb hölgyeknek szánt speciális modellekkel.

noi_1

Sörgyári capriccio

Ha pedig nem a sport, hanem a közlekedés a cél, keressük az alacsony átlépési magasságú, kosárral és szoknyavédővel felszerelt női modelleket, melyek igazi élettel teli megjelenést biztosítanak a hölgyeknek a mindennapi közlekedésben. Keressük az agyváltóval felszerelt kényelmes női nyereggel rendelkező modelleket, melyek több márka palettájában is megtalálhatók.

noi_2

(A cikk eredetileg a Bikemag 2008. tavaszi “Kerékpározz velünk!” különszámában jelent meg.)

A nőknek tervezett bringa jellemzői:

– váz: rövidebb tengelytáv és felsőcső, hosszabb fejcső
– kormány: hajlított és rövidebb a női kezekhez, puhább markolattal
– kormányszár: rövidebb és meredekebb
– nyereg: szélesebb a női anatómiához igazodó virágmintás
– teleszkóp: puhább beállítás a könnyebb hölgyeknek

author_3

A vezető cseh márka az Author, ASL (Author Sport Lady) programját kifejezetten a női kerékpárosok igényei szerint fejlesztette, ügyelve arra, hogy anatómiájában és megjelenésében kedvezzen a szebbik nemnek. A felső képen látható Traction ASL a hobbi versenyzésre is alkalmas kategóriát képviseli. (Ára: 145.000 Ft)

Ugyanazon típus férfi változata

Ugyanazon típus férfi változata

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo