fbpx

A mountain bike-osok és az olimpiák – az elit férfi versenyek Londonig

A hegyikerékpár, az országúti időfutammal egyszerre, 1996-ban debütált Atlantában az olimpiai versenyszámok között. Az idei lesz az ötödik alkalom, hogy a bringások megmérettethetik magukat cross country szakágban is. Nekünk magyaroknak pedig már a harmadik alkalom, hogy kijutottunk.

Az első lehetőséget 2004-ben kaptuk, amikor Vinceffy Zsolt képviselte hazánkat Athénban, 2008-ban Parti Andrást küldhettük Pekingbe, idén pedig ismét Parti András megy Londonba, kiegészülve a női futam versenyzőjével, Benkó Barbarával.

Az 1996-os volt a leghosszabb verseny, az első 2:17:38 mp-et kerekezett. Az első olimpiai aranyérmet Bart Brentjens szerezte Atlantában. Ekkor Thomas Frischknecht lett ezüstérmes, aki azóta is legendás ikonja a hegyikerékpározásnak. A bronzérmes pedig Miguel Martinez lett.

Bart Brentjens azóta is aktívan mountain bike-ozik. Inkább a hosszabb, több napos versenyeket kereső sportoló 2005-ben első helyet szerzett a Cape Epic maratonon, idén pedig a Milka-Superior 44 éves versenyzője a négynapos Alpentour Trophy master kategóriájában győzedelmeskedett .

Bart Brentjens

Frischi karrierje 1985-ben kezdődött, az akkor 15 éves fiú cyclocrossozással kezdte a kerékpározást. A mountain bike hőskorában az U23-ben begyűjtött világkupa győzelmeit felnőttként összesen 18 világkupa győzelemmel és 15 világkupa sorozat dobogós helyezéssel folytatta.

Frischi neve a Ritchey-éra után szinte összeforrt a Scottal és DT-vel, nem csoda hát, hogy néhány éve Ő a Scott-Swisspower csapat vezetője. Thomas fia, Andri apja nyomdokaiba lépett, a 18 éves fiú már több világkupa győzelmet is magáénak tudhat.

Frischi (3)

Miguel Martinez talán a legmostohább sorsú olimpiai bajnok montis (a profi kerékpáros családból származó francia 2000-ben nyert Sydney-ben). A 2002 és 2009 között 6 csapatot megjárt kerekes – országúton is profiskodott – 2009 elején maradt magára, amikor a Felt International menesztette. Az ok egy felfüggesztett börtönbüntetés volt, amit volt felesége bántalmazása miatt kapott.

Még ebben az évben a belga Team G-Skin Deforche csapathoz igazolt, ahol örömmel fogadták az egykori olimpiai győztest. Ekkor nagy lendülettel indult újra, a célja pedig a 2012-es olimpiai részvétel volt. A 2010-es év után nincs hírünk róla.

Miguel Martinez a G-Skin Deforche színeiben

A mezőny kilencedik helyén végzett Atlantában Cadel Evans, akinek a 2000 volt az utolsó mountain bike-os éve. A ’96-os olimpia után 1998-ban és 1999-ben is megnyerta a világkupasorozat összetettjét és Sydneyben a hetedik helyen végzett.

Az 1977-ben született sportoló látszólag országúton sikeresebb, hisz 2005-ben 5., 2007 és 2008-ban pedig második lett a Tour de France-on, 2011-ben pedig győztesként ért célba.

Cadel Evans a BMC színeiben

A 2000-es olimipián már jóval több ma is ismerős indulót láthattunk. A négy évvel korábbi bronzérmes, Miguel Martinez állhatott ezúttal a Sydneyben a dobogó legfelső fokára. Őt a belga Filip Meirhaeghe majd Christopher Sauser követte. A ma is aktív José Antonio Hermida negyedik, Frischi hatodik, Cadel Evans hetedik, Geoff Kabush pedig a kilencedik lett.

Meirhaeghe karrierje 2004-ben egy pozitív doppingteszttel fejeződött be, amikor elismerte, hogy EPO-t használt az athéni olimpia megnyerése reményében. A vizsgálat eredményét nem vitatta, “nyugdíjba vonulása” után pedig életrajzi könyvet jelentetett meg. 2008-ban rövid időre visszatért, akkor a Corratec World Teamben versenyzett.

Geoff Kabush idén harmadszor vesz részt az olimpián (a 2000-es évben elért 9. helye után Pekingben a 20. lett). A tízszeres Kanada bajnok 2009-ben a bromonti világkupa futam legjobbja volt. Kabush-sal kapcsolatban nemrégiben már cikkeztünk, amikor a Fox elektromos lockoutját mutattuk be. Ő volt az egyik tesztalanya az új rendszer kifejlesztésének. Valószínűleg aktívan részt tud venni a fejlesztésben, mivel gépészmérnök végzettsége van.

A 2004-es olimpia legjobbja a francia Julien Absalon. Az előző olimpián a dobogóról lecsúszó Hermida ismét “első vesztesként”, másodikként ért célba, a harmadik pedig az atlantai győztes, Bart Brentjens lett. Absalont a hétvégi londoni futam egyik esélyeseként tartják számon. Nem csoda, hiszen idén már kettő világkupa győzelmet szerzett. A kétszeres olimpiai bajnok címvédőként állhat rajthoz. Az esélyei nagyok, hiszen a londoni pályán rendezett tesztversenyt már megnyerte.

Absalon az olimpiai pálya tesztversenyén

Jose Antonio Hermida még napjainkban is -p*navadász- harcsa bajszával hódított, de nem csak a pálya szélén, hanem a versenypályán is. 2010-ben harmadszor, a Junior és U23-as korcsoportok után ezúttal az Elit kategóriában lett világbajnok.

Jose Antonio Hermida

2004 volt az első olimpia, hogy mi is érintettek voltunk, Vinczeffy Zsolt, Zerge 43. helyezése révén.
Zerge 10 év futás után, 18 évesen kezdett kerékpározni, majd 12 év bringázás után elsőként képviselte hazánkat Athénban. 2006-tól már csak hobbi szinten kerékpározik (amibe azért belefért cyclocross bajnoki cím…), azóta kerékpáros teljesítménymérők kereskedelmével foglalkozik.

Vinczeffy Zsolt még ma is indul cyclocross versenyeken

A 2008-as olimpia volt a legrövidebb futam eddig. A győztes Absalonnak 1:55:59 másodpercre volt szüksége a futam teljesítéséhez. Az ezüstérmet a francia Jean-Christophe Peraud, a bronzot pedig Nino Schurter szerezte meg.
Hazánk második olimpikonja, Parti András a 23. lett, körhátrány nélkül ért célba, saját határain belül fantasztikus versenyzéssel.

És 2012? A három dobogós közül Peraud-t elvitték profinak, tavaly top 10-ben végzett a Tour de France-on! Ennek ellenére ismét láthatjuk a mountain bike pályán, mit mondhatnánk? Közhellyel élve: sötét ló. Absalon és Schurter viszont idén is topfavoritnak számít, előbbi az oldschoolt, a rutint, a 26-os kerékméretet…, utóbbi a fiatalos lendületet képviseli, úttörő technikai fejlesztésekkel, nagyon éhesen… Mögöttük nagyon komolyan mozgolódtak idén a Cannondale versenyzői, a német Fumic és az olasz Fontana, de akár Schurter honfitársa, Florian Vogel is esélyes lehet az aranyra, s persze annak ellenére nem feledkezhetünk el a cseh Kulhavyról, hogy 2012-ben úgy tűnt, nem találta meg tavalyi formáját. A 2010-es világbajnok, a spanyol Hermida, Absalonhoz hasonlóan élete utolsó olimpiájára készül (legalábbis topformában). S ha már formaidőzítésről beszélünk, a “legsötétebb ló” talán a brit Liam Killeen, aki Pekingben emlékezetes menetet mutatott be a hátsó sorokból. Technikai szempontból Londonban a különböző méretű kerekek csapnak majd össze, vajon 26-os, 27,5-es, vagy 29-es bringát hajt majd az olimpiai bajnok?

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo