fbpx

Speedplay Zero országúti pedálok

Speedplay Zero országúti pedálok története 20 éves múltra tekint vissza, többek közt a megszokotthoz képest fordított dokkoló mechanika teszi egyedivé modelljeiket a kerékpáros patentpedálok palettáján.

speedplay_zero_01

Mind Speedplay pedálok 3-csavaros “Look rendszerű”, mind 4-csavaros cipőkkel kompatibilisek…

A Speedplay egy amerikai családi vállalkozásként indult, a különleges dokkoló rendszert 1989-ben álmodta meg Richard Bryne. A Speedplay lényegét röviden úgy fogalmazhatnánk meg, hogy nem a stopli csatlakozik a pedálba, hanem a pedál a stopliba. A nagy gyártók szkeptikusak voltak Bryne ötletével szemben, így Richard saját vállalkozás keretei közt kezdte meg pedáljai gyártását. A Speedplay pedáloknak azonnal sikere lett, ma pedig már a profi versenyzők jelentős hányada Speedplay-t hajt, kerékpárosok milliói használják nagy megelégedettséggel. Ez jól mutatja, hogy egy különlegesen jól sikerült innovációval van dolgunk.

Az igazi áttörést a CSC profi csapattal létrejött együttműködés jelentette, szélesebb körben ettől kezdve váltak ismertté a Speedplay pedálok. Azóta Fabian Cancellara, Thor Hushovd és Cadel Evans fémjelzik a Speedplay márkát, mindhárman világbajnokok, és főszerepet játszottak a Tour de France-on is. A Speedplay pedálok emellett triatlonos körökben is rendkívül népszerűek.

Alacson profil jellemzi, a mechanika a stopliban található…

A hazánkban aktuális elérhető modell a Speedplay Zero, a legkiforrottabb konstrukció a márka jelenlegi kínálatában, olyan jellemzőkkel, amellyel a hagyományos rendszerek nem tudnak versenyezni. Mivel a SP esetében a stopli tartalmazza a dokkoló mechanizmust, az alacsony tömeg mellett kétoldali belépést biztosít, felépítésének köszönhetően extra közel kerülhet talpunk a pedáltengelyhez, és masszívabb a kapcsolat a pedál és a stopli között, mint a legtöbb konkurens esetében. A kanyarodás során a bedőlésünk szöge is nő az alacsony profilnak köszönhetően. Az új Speedplay Zero további előnye, hogy a legfinomabb beállítási lehetőséget kínálja a pedál oldalirányú holtjátéka terén.

a

a

Felépítését tekintve kis mérete ellenére egy tűgörgős és két ipari csapágy gondoskodik a finom forgásról. A pedáltest bár ipari műanyag alapanyagú, masszív és strapabíró. Használat közben a pedál-stopli kapcsolat az erőátvitel szempontjából stabil és erős, ellenben a kioldás könnyed mozdulatot igényel. A stoplit két tengely mentén is precízen állíthatjuk, a stopli szélén lévő két kis csavarral pedig az oldalirányú holtjátékot szabályozhatjuk, külön befelé és kifelé is. Ez előnyös, mivel határolni tudjuk hogy a cipő ne karistolhassa a hajtókart, kifelé pedig – ahogy jól esik – összességében 0-15 fokig van mozgásterünk. A pedál tömegére pedig végképp nem lehet panasz: cro-mo tengellyel 216 g/pár, a titántengelyes Zero 166 g/pár, a rendkívüli akciós áron rozsdamentes változat pedig mindössze 206 g/pár!

a

a

Jellemzők:

 • kétoldali belépés
 • fokozatmentesen állítható holtjáték 0-15 fok között
 • tökéletes állíthatóság oldalirányban, előre-hátra és szögben
 • alacsonyabb tengely-cipő távolság (11.5 mm 3 csavaros cipővel, 8.5 mm 4 csavaros cipővel)
 • alacsony tömeg
 • nagy felület az erő átadáshoz
 • két ipari és egy tűgörgőscsapágy/oldalbilis
 • True locking mechanizmus, a Zero pedálok dokkolása független a rugó erőtől, könnyű a be- és kilépés, de a véletlen kioldás gyakorlatilag lehetetlen
 • cro-mo, rozsdamentes vagy titántengellyel

Ajánlott fogyasztói árak:

 • Speedplay Zero Chrome-Moly – 41 900 helyett 38 900 Ft
 • Speedplay Zero Stainless – 54 900 helyett 44 900 Ft
 • Speedplay Zero Titanium – 91 900 helyett 79 900 Ft

További információ a forgalmazó honlapján

a

a

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo