fbpx

Specialized S-Works 6 kerékpáros cipő

Íme a 2016-ra átdolgozott új Specialized S-Works 6, egy frenetikus országúti cipő, teljesítményorientált Body Geometry tervezéssel, forradalmi technikai megoldásokkal, nem elfeledkezve a hosszú távokhoz ugyancsak elengedhetetlen kényelemről sem! Pontosan erre a maximalista szemléletre számítunk, amikor a kaliforniai legendás kerékpárgyártó kompromisszum nélküli cipőt fejleszt!

specialized_s-works_6_cipo1

Az S-Works 6-ot tesztelő szakírók egyöntetűen dicsérik a cipő kényelmét, minden idők legjobb modelljének tartják ezen a téren. Az egyik legfontosabb tényező e téren a Specialized által kifejlesztett kettős Boa S2 Snap rögzítőrendszer. A végletekig tökéletesített csatmechanika még a legnagyobb erőkifejtések esetében is nyomáspontok nélkül feszes és pontos illeszkedést biztosít a lábfejen. A BG-elv szerint tervezett új Padlock sarokkialakítás ugyancsak segít a láb stabilizálásban, szokatlan formája egyből kitűnik, magasabb is, így nemcsak hosszirányban, hanem vertikálisan is átöleli a sarokcsontot. Továbbá az S-Works 6 felsőrésze nem a szokványos „versenyszabást” kapja: a keskeny – jellemzően olasz – gyártmányokkal szemben az orr-részen bőséges helyet a vérkeringésnek, így küszöbölve ki a talp kellemetlen zsibbadását.

cipokorkep_2016_specialized_sworks_road_3

Itt érdemes kitérni a speciális felsőrész-alapanyagra, amely valójában nem is szövet, hanem egy Dyneema filmréteg („marketingnevén” Dyneema Cubic Light), amelyet minden egyes panelen különböző irányú mikroszálakkal erősítenek meg. A felsőrész pontosan azon irányokban nyúlik, amely a lábhoz való pontos illeszkedést szolgálja, viszont a karbonszál-szerkezetekhez hasonlóan egyéb irányokban rendkívül merev. (Érdekességképpen ezt az anyagot a NASA fejlesztette ki az űrhajók lassítására szolgáló ejtőernyőkhöz!)

A cipő pontos rögzítését követően – amit a már említett Boa S2 Snap tökéletesen végez – a lábfej képletesen szólva egy “zsugorfóliát” kap, ennek ellenére belül puha érzetet biztosít. És hogy a mikroszállal kiegészített filmréteg mégse hasson úgy, mint ha zacskót húznánk a lábfejre, annak felülete hatékony mikroperforációt kap. Ha visszaemlékezünk a BikeMag gyárlátogatásról készült cikkre, könnyen magunk elé képzelhetjük, ahogy a fehér köpenyes „őrült professzorok” a Dyneema Cubic Light megoldást kikísérletezik, majd tökéletesítik!

specialized_s-works_6_cipo

A cipőben alkalmazott egyetlen szerkezeti egységet alkotó, üreges kialakítású FACT Powerline talptechnológia kizárólag UD karbonszálakat alkalmaz, amely mind a sarokcsészét, mind az orr-részt magába foglalja. A stoplifelfogatásra szolgáló menetek titánötvözetből készülnek: részben ennek köszönhető a 20 grammos megtakarítás a 2015-ös S-Works csúcscipőhöz képest. Eme rendkívüli talpszerkezetre alul cserélhető gumi sarokbakok kerülnek, illetve felülről a már taglalt „film” felsőrész borítja. Mindez spártai hatást kelt, ami a tömegadatban is tükröződik.

specialized_s-works_6_cipo2

Zárjuk a bemutatót a kényelem kérdésével! A Specialized Body Geometry technológia egyik fő eleme, hogy az öregujj magasságában a talpvonal kissé elfordul, amely kényelmesebb térdpozíciót tesz lehetővé. A térd lehető legpontosabb pontos helyzetét pedig a stopli alá helyezhető Varus Wedges ékekkel biztosíthatjuk. Hasonlóképpen a gyártó számos talpbetétet is kínál, amellyel az optimális biomechanika megvalósítható – a profi versenyzők esetében ez már természetes folyamat.

cipokorkep_2016_specialized_sworks_road_2Ahogy egy ilyen kategóriájú Specialized modelltől elvárható, az S-Works 6 kidolgozása mind kívül, mind belül makulátlan, a cipő felső része majdnem kizárólag rejtett varrást alkalmaz. A szellőzőnyílással ellátott, közepesen vastagon bélelt cipőnyelv ugyancsak figyelemreméltó megoldás.

A 2015-ös Tour de France-on már látni lehetett az idei Specialized S-Works 6 prototípusát Nibalin és a többi sztárversenyzőn, most már itt a lehetőség, hogy bárki a világ egyik legkönnyebb, legmerevebb, legpontosabban illeszkedő és egyben legkényelmesebb cipőében tekerjen!

Jellemzők:

 • csúcskategóriás profi versenycipő
 • FACT Powerline egyetlen egységet képező, teljes egészében karbonszálas talp
 • Body Geometry tervezés
 • Dyneema Cubic Light felsőrész
 • Boa S2-Snap rögzítőrendszer
 • Padlock sarokkialakítás
 • High Performance BG+ talpbetéttípus
 • cserélhető sarokbak
 • 235 g/db
 • 39-48-as méretben
 • fekete, fehér és piros színben

Ajánlott fogyasztó ár: 119.900 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo