fbpx

Shimano Unzen hátizsákok

shimano_unzen_mainA Shimano idén olyan terméket mutatott be, amely eddig nem szerepelt rendkívül széles ruházati és kerékpáros kiegészítőket tartalmazó palettáján: a hátizsák! És ha a japán óriás egy fejlesztésebe belefog, az garantáltan tömve lesz fejlett technikai újításokkal, az Unzen esetében sem lesz ok a csalódásra…

Most már mindenki számára egyértelmű, hogy az Enduro szakág nem egy múló divathullám: legalábbis ez szűrhető le abból, hogy a japán idén enduro-specifikus hátizsákkal bővíti nem éppen szűk ruházati és kiegészítő kínálatát.

shimano_e4u_EnduroRacepack4_Black-LightingBlue_F02_12Az Unzen névre keresztelt modellt nem kevés fejlesztőmunka előzte meg – habár ezt a Shimano alkatrészek esetében már megszokhattuk. Azért mégis meglepő, hogy egy hátizsák technikai jellemzői megtöltenek egy A4-es lapot!

Az új hátizsákváltozatok közül a csúcsmodell az Unzen, és kifejezetten az agresszív MTB bringások igényei szerint készült. 2, 4, 6, 10 vagy 15 literes kapacitással, illetve fejlett hidratációs rendszerrel rendelkezik. Talán a legérdekesebb fejlesztés az X alakú pántok alkalmazása, amelyek a megpakolt zsák terhelését rendkívül jól oszlatják el a háton, mindemellett eddig soha nem tapasztalt stabilitást és állíthatóságot biztosítva. Az új Shimano hátizsákok egyébként többféle méretben érhetők el – a kínálat a 2-literes Unzen hidratációs változattól az egész napos kalandtúrára szánt 24 vagy 32 literes „Hotaka” modellig terjed. Minden modell több, rendkívül jól eltalált, divatos és ízléses színváltozatban kapható.

Az „endurós” Unzen legnagyobb „tudománya”, hogy a hátnak feszülő rész teljes mértékben testre szabható, amely egy rendkívül innovatív, több részletmegoldásból felépülő rendszernek köszönhető. A Rider Fit X Harness elnevezés egy állítható mellpántot takar, amely egyáltalán nem akadályozza a légzést, tág határok közt könnyedén állítható, és természetesen stabilan tartja a hátizsákot. Az Accu 3D hátlap speciális kialakítást kap, így képes alkalmazkodni a különböző hátformákhoz, illetve testtartáshoz. A két elemet egy ugyancsak innovatív, könnyen kezelhető, „alkalmazkodó” anatomikus pántrendszer köti össze, amely a váll- és hátrészen S-től XXL-ig terjedő beállítást (hozzávetőleg 150-198 cm testmagasság között) kínál, lent pedig ugyancsak tág határok közt testre szabható. A beállítás menete rendhagyó, így a Shimano erről részletes bemutató anyagot is készített.

Természetesen egy prémiumkategóriás víztároló zsák is helyet kapott az Unzen hátizsákmodellekben. A kisebb cipzáras zsebeibe is lehet pakolni, és maga a zsák anyaga is elasztikus, amely eleinte szokatlan érzés a szokványos Cordura alapanyagú hátizsákok használata után. Ahogy az alkatrészek esetében, minden Shimano hátizsák kialakítása a minimális tömeget célozza meg, lévén felesleges súlyt nem célszerű az emelkedőkre felcipelni. így az Unzen alig több, mint fél kiló! Az ergonómiai kialakítást számos rendkívül hasznos apró részlet gazdagítja, ilyen a szerszám és pumpához készült rendezőzseb, az integrált szemüvegtok, illetve a puha béléssel rendelkező védett zseb. A biztonságot a fényvisszaverő elemek mellett a lámpatartó konzol is fokozza.

Az Unzen full-face bukó és a teljes védőfelszerelés számára kínál rögzítést, tehát az utazás vagy felvonókon történő szállítás során a sisak elhelyezése is megoldott. Még a „szemcsinek” is külön rögzítőfüle van! A hidratációs tartály pedig speciális rögzítést kap, így menet közben is stabil marad. Az eposzi hosszúságú túrákhoz pedig további kulacstartó zsebet is találunk, illetve ennek túloldalárára kerülhet az összehajtott esődzseki. A zsák derékszíjjal rögzíthető, amely teljes egészében levehető, hogy ne akadályozza a mozgást, ha nincs rá éppen szükség.

shimano_e4u_EnduroRacepack4_Black-LightingBlue_F04_13
A hátizsákra tettek még egy egy plusz külső zsebet, ahol egy vizes palackot vagy éppen a felsőnket tárolhatjuk. Már csak hab a tortán, hogy az egész “pakkra” praktikus streccses esőhuzat kerülhet, amely azért némi hozzáférést is enged. Mint láthatjuk, a Shimano nem csekély elánnal vágott bele a hátizsáktervezésbe, az eredmény pedig magáért beszél, méltó a japán cég hagyományaihoz és kerékpárpiaci szerepéhez!

shimano_unzen_7

A kisebb űrtartalmú Unzen akár maratonfelhasználásra is beválhat, a minimális hidratációs háti pedig montisedzésekhez lehet full-estrás megoldás…

A Shimano termékek hazai forgalmazója a Paul-Lange Kft.: www.paul-lange.hu

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo