fbpx

Shimano Deore 2014: 10 fokozat, variációk teljes tárháza

Amióta világ a világ, a Shimano Deore szett a középkategória, illetve a legjobb ár/érték arány szinonimája. Komoly bevetésre szánt kisebb-nagyobb kerekmérettel rendelkező montikon, karbonvázas trekkingeken, fitneszbringákon láthatjuk majd viszont 2014-ben, tehát a felhasználási terület óriási, nem meglepő, hogy a fejlesztés egyik fő motívuma az áttételezés és a fékrendszerek rugalmassága.

Tessék választani!

Tessék választani!

Variációk teljes tárháza jellemzi az új Deore-t: két- vagy háromtányéros integrált tengelyes hajtómű, 29”-os vagy 27,5”-os kerékmérethez 40-30-22-fogas kombinációval, 40-28 vagy 38-26 fogas kéttányéros 26”-osokhoz, de speciális 38-24 fogas a nagyobb kerékméretekhez. És ez csak a hajtómű! Mellesleg a lánctányérok gyors cseréjét a torx-os csvarrögzítés segíti, kiválóan tömített csapágyazást kap, mivel elképzelhető, hogy egy 2014-es all mountain, trail bringán teljesít szolgálatot, a legdurvább terepen, cudar időjárásban. Mint mondtam, a Deore a Shimano dzsoli dzsóker szettje!

Váltókarválaszték Rapidfire alapokon...

Váltókarválaszték Rapidfire alapokon…

A váltórendszer a Deore esetében 10-fokozatú, a karok Rapidfire rendszerűek, finom működés, többirányú kioldás, levehető kijelző jellemzi, lényegében 1 az 1-ben, mint ahogy azt a felső kategóránál megszokhattuk. Hátsó váltóból ugyancsak több változat is rendelkezésre áll: Shadow, Shadow Plus vagy hagyományos kialakítás, és lesz lehetőség a közvetlenre vázrögzítésre, amelyet egyre több gyártó részesít előnybe 2014-ben. A hátsó lánckeréksor 11-36-os széles áttételezéssel is kapható lesz.
shi_2014_8

A fékezés terén is lesz újdonság: Servo Wave-es karmechanika, integrált Ispec kormányrögzítés, kartávolságállítás, ICE tárcsahűtés, választható alubakos, sárlepergető tárcsa, könnyű karbantartás jellemzi az új modellt, azaz lénygében minden technológia, amit eddig a felsőbb kategóriában élvezhettünk.

A Deore kerékagyak terén lesz hagyományos tengelyes, illetve 12/15 mm-es E-Thru tengelyes 100/142 mm-es változat is. Színvilágról pedig annyit, hogy az ezüst változat egy tényleg esztétikus szürkés árnyalattal bír, megjelenése már egyáltalán nem a „gagyi” kategória.
shi_2014_9
Ha pedig nem valódi terephasználatban gondolkodunk, a Deore alkatrészcsalád kapható lesz egy új változatban, amely a trekking/városi/fitnesz vonal igényeire fókuszál. Az áttételkombinációk itt nem a kerékméret, hanem a felhasználási igények függvényében alakulnak, ellenben a meghajtásrendszer hasonlóan 10-fokozatú, váltáskönnyítő HyperDrive rásegítéssel. A váltókar formavilága is eltér a montis változattól: van egyfajta modern, de mégis retro hangulata, a technikai színvonal viszont azonos a fokozott igénybevételre tervezett montis vonalban alkalmazottal. A fékrendszer is hasonló technikai színvonalú, legfeljebb a fékkar nem 2, hanem 3-ujjas.

shi_2014_11_300

Nemsokára kapható lesz a kerékpár-kereskedésekben.

További információ a forgalmazó honlapján

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo