fbpx

Shimano Click’R rendszerű (CT-71) kerékpáros cipő

A Shimano három éve jelentkezett új pedálkötésrendszerével, a Click’R-rel, amely a hobbikerékpárosok számára teszi elérhetővé az automata pedálkötés előnyeit. Emellett praktikus megoldást kínál a sokat gyalogló kerékpárosok számára, hisz a speciális Shimano CT cipőmodellek akár utcai sportcipőként viselkednek, a járás természetes folyamatát alig befolyásolják. A jelen bemutatóban a japán óriás CT-71 cipőmodelljét vesszük szemügyre.

shimano_ct71_2
A Shimano CT-71 egyaránt kényelmes viselet a kerékpáron, illetve járás közben, ideális például a hétvégi túrázáshoz, munkába járáshoz, kerékpárt is igénybe vevő közlekedéshez. A cipő egyértelműen a Shimano Click’R integrált pedálrendszerhez optimalizált, működése az ajánlott pedálok egyikének használatával tökéletes. A talp lényegében úgy viselkedik, mint egy utcai cipőé, tehát megfelelően hajlékony a természetes gyalogló mozgáshoz. A stoplifelfogatásnál lévő speciális merevítés a pontosan illeszkedő pedálkerettel kiegészítve pedig stabil pedálkötést biztosít. A kioldáshoz minimális erő szükséges, így a Click’r rendszerű pedálkötés használata még kezdők számára is biztonságos, intuitív.

shimano_ct71_3
A Click’r  rendszert kipróbálva a következőket tapasztaltam: a belépés és kioldás valóban egyszerűbb, a CT cipő pedig minden elvárásomat felülmúlta a természetes járás terén. Emelkedőn nyeregből kiállva sem „sikerült” véletlen kioldást előidézni. A kezdő kerékpárosok imádni fogják a rendszert – gondolok itt a családtagjaimra, őket biztos egy ilyen cipő/pedál „párossal” indítanám útnak a pedálkötés első kipróbálásakor. Mindazonáltal a legtöbb tapasztalt, SPD-t biztonságosan használó bicajos bizonyos mértékig hiányolni fogja a talpközép merevséget, furcsa, amikor előre-hátra, vagy felfele próbáljuk „húzni” a pedált, a cipő pedig nyúlik, csavarodik.

shimano_ct71_4A CT (Country Touring) 71-es modell jellemzői…

Felsőrész:

 • nyúlásmentes, finom rugalmas hálószövet
 • kialakítása pontos és biztonságos illeszkedést garantál
 • klasszikus fűzős rögzítés a kényelmes gyaloglás érdekében
 • felső tépőzáras pántok praktikusan rejtik el a cipőfűzőt
 • kényelmes, ütéselnyelő EVA talpbetét.

Sarokkialakítás:

 • teljesítményorientált túra sarokkialakítás
 • anatómiai ovális fejrész
 • kényelmes illeszkedés nyeregben és talpon egyaránt.

Talp:

 • rezgéselnyelő EVA talpközéprész- a rugalmas, létrás kialakítású talpmerevítéssel
 • fokozza a járás + kerékpározás élményét
 • stoplielhelyezést segítő beállító sapka könnyű átállást biztosít a Shimano Click’R pedálra az első próbálkozóknak.

A Click’R rendszer leírása:

A Click’R CT cipő által nyújtott előnyök a következőek: a talpkialakításnak köszönhetően a CT sorozatba tartozó cipőknek a járás- és gördülési komfortja egy soha nem látott szintet ér el, amik már a hagyományos edzőcipők szintjét jelenti. Ebben nagy szerepet játszik a létra formájú lemez amely a cipő talpának a pedálhoz kapcsolódó részében kap helyet. Az erőátvitel megtörténik, megfelelően merev a kapcsolat, de a talp minden más része elég rugalmas ahhoz, hogy sétálás közben ne legyen zavaró. Ezt a komfortot egy sportcipőkből ismert EVA habból álló középső talprész tovább fokozza, és egy gumiból álló alsó talprész felel a megfelelő tapadásért. A speciális túrakialakítású (a lábfej első részében nagyobb térfogatú) felsőrész lehetővé teszi az egész napos kényelmes viseletet. A Shimano CT modellek a szabadidős sportcipő kényelmét és funkcionalitását ötvözik a kerékpáros cipő hatékonyságával.

shimano_ct71_5shimano_ct71_6Figyelmeztetés:

A most bemutatott CT-71 cipő NEM Click’R rendszerű pedálokkal nem biztosít optimális működést. A hagyományos SHIMANO SPD cipőkkel szemben hajlékonyabb talppal rendelkezik, a kioldáshoz és a belépéshez szükséges erőt pedig leginkább a talpmerevség függvénye, amely emelőként viszi végbe a mozdulatot. A CT cipők ehhez nem elég merevek, így hagyományos pedált használva a be- és kilépéshez szükséges erő kifejezetten nagynak tűnhet. A megoldás a SHIMANO új Click’R PD-T700 és PD-T400 pedálmodell, amelyek esetében a belépéshez szükséges erő 60%-al, a kilépéshez szükséges erő 62%-al alacsonyabb, mint egy hagyományos pedál esetében.

Ajánlott fogyasztói ár: 31.990 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo