fbpx

Shimano Claris belépőszintű országúti alkatrészcsalád

claris (30)Nemsokára már a kerékpár-kereskedésekben is elérhető lesz a Shimano új alkatrészcsaládja, a Claris. Alsókategóriás alkatrészcsaládról van szó, de ez leginkább csak az árcédulán lesz tapasztalható. Mottója a „felfedezés”, mivel egy teljesen új vásárlóközönség számára készül. A több éve a palettán lévő Sora alkatrészcsalád alatt foglal majd helyet, felváltva a 2200-es, majd 2300-as szettként ismert belépő szintű kínálatot. Ezeknél mindenképpen igényesebb, egységesebb szett lesz, továbbá többrétű felhasználásra ad lehetőséget.

Az új Claris tökéletes harmóniában lesz mind az országúti bringákkal, mind városi rombolókkal vagy a fitneszgépekkel, legyen azokon hagyományos országúti kormány vagy a montikhoz hasonlatosan egyenes változat. Rengeteg elvárásnak kell egyszerre megfelelni világszerte (gondoljunk a robbanásszerűen bővülő kínai piacra!), a Clarisnak több tízmillió kerékpáros igényeit kell maradéktalanul kielégíteni. Ilyen sokrétű felhasználásra megbízható szett kell, mivel ezek a bicajok várhatóan kevés karbantartást fognak kapni, nem dédelgetik őket, nem óvják a portól, piszoktó vagy az odaverődéstől.

Az új Claris technikai színvonalát sok panasz nem érheti: a robusztusság és megbízhatóság miatt a Shimano fejlesztői maradtak a 8-fokozatú hajtásrendszernél, így kevésbé kritikus a rendszeres karbantartás, nem kell folyamatos állítgatással bíbelődni, ráadásul a várható futamidő is hosszabb. A hajtómű széles áttételválasztékkal rendelkezik, nemcsak három lánctányéros változatban lesz elérhető, hanem 50-34, illetve a hétvégi harcosok erőnlétéhez még jobban passzoló 46-34 fogszámmal is. A tengelykapcsolat Octalinkes, azaz bordástengelyes, illetve javítottak a váltásteljesítményen is.

claris (3)Az első átdobó igényes megjelenésű, a hátsó váltó formatervezése pedig valóban a felsőbb kategóriákat idézi, amely képes megbirkózni akár egy 32 fogas hátsó sorral is. Szerencsére a Claris országúti fékváltókar a hagyományos országúti váltókarmechanikát kapta meg, így a megszokott módon kezelhető, a váltás pedig könnyedségre “finomhangolt”. Leginkább a középkategóriás Tiagrát idézi, 9 helyett 8 fokozatot biztosítva. A kartávolság természetesen állítható, van fokozatkijelző is, hogy tudjuk, „hányadán” állunk. A Claris a rugalmas felhasználás érdekében egyenes kormányos Rapidfire rendszerű fék- és váltókarral is elérhető lesz, azon belül integrált és különálló változatban, párosítható lesz patkó-, tárcsa-, kanti- vagy V-fékhez is. (A külön váltókarok lehetővé teszik, hogy egyetlen első lánctányéros felállás esetén is homogén maradjon a Claris-felszereltség.)

A Clarishoz készült agyszett igen szépre sikeredett, kár, hogy egyre ritkábban kapnak az új kerékpárok egyedileg fűzött kereket. A Claris színvilága is biztosít választási lehetőséget: az egész szép mattfekete mellett kapható lesz „kőmetál” felületkezeléssel, amely a szürke és az ezüst viszonylag esztétikus árnyalata. Sokféle vázfestéshez passzol majd a Claris “metálos” felületkezelése .

A Claris szetthez tökéletesen illik majd a BR-R505-öst felváltó szérián kívüli mechanikus tárcsafék, sima Shimano felirattal, Claris felületkezelés-változatokkal. Mind agyszettből, mind komplett gyári fűzésű kerékszettből lesz ugyancsak szérián kívüli tárcsafékes változat.

További információ nemsokára a forgalmazó honlapján
[divider scroll_text=”Shimano Claris”]

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo