fbpx

Saris Superbones kerékpárszállító teszt: Villámgyors és pofonegyszerű

A Saris kerékpárszállítókat itthon a legtöbben az elég megosztó kialakítású Gran Fondo-ról ismerhetik, pedig ezenkívül is van jó néhány érdekes modelljük. Mondjuk mindjárt itt a Superbones, ami három bringa hátsó ajtóra történő rögzítéséről gondoskodik. Méghozzá zseniális módszerrel!

A legtöbb hátsó ajtóra szerelhető kerékpárszállító rákfenéje, hogy nagyon macerás összecsukni őket a tároláshoz, illetve átállítani őket másik autóhoz, hiszen a felfekvő felületek mindig máshol vannak. Aki garázsban tárolja kinyitott állapotban, az könnyebb helyzetben van, de kevesen ilyen szerencsések. A Superbones döbbenetesen gyorsan, mindössze másodpercek alatt átállítható, kinyitható a speciális bordázott hengernek köszönhetően. Természetesen TÜV minősítéssel is rendelkezik, mint mindegyik Saris kerékpárszállító!

A kerékpárszállító mindössze 8 kilót nyom, pedig brutál masszív alkatrészekből áll, nem egy vékonyka csövekből összelegózott cucc! Persze előnyös, ha valami alumíniumból készül, mert az könnyű és erős. A bringákkal érintkező részek mind gumírozottak, illetve műanyag bevonatot kaptak, így nem kell félni a bringa összekarcolódásától. Maguk a kerékpárokat leszorító hevederek is gumis alapanyagúak, sőt a csat része is az, így nem fogja elvágni az ujjad, mint némely olcsóbb modellnél.

De nem is ez ami fantasztikus a Superbones-ban, hanem az egész tartó villámgyors felszerelhetősége és az, amilyen ötletesen meg van oldva az egész. Az autó lökhárítójára csatlakozó lábakat oldalirányban lehúzod a nagy bordázott alumínium hengerről és a kívánt pozícióban visszatolod rá. A hátsó ajtó tetejéhez csatlakozó részt pedig két rugós kar benyomásával állítod a kellő szögbe. Majd ezek után beakasztod alul és felül a rögzítő pántokat, amiket racsnis szorítómechanizmus segítségével feszítesz meg. Villámgyors és pofonegyszerű! Arra kell csak figyelni, hogy komoly feszítőerőt tud a racsni kifejteni és ha keret nélküli hátsó ajtód van, akkor ne húzd túl, mert az edzett üveg nem feltétlenül szeret „U” alakban állni 🙂 Szerencsére 2-2 pánttal rögzíthető a Superbones, nem kell még oldal irányból is lekötni, ami szintén gyorsítja a felszerelését.

 

Az autóval érintkező talpak puha gumírozást kaptak, és szabadon forgathatóak fel le irányban. Persze ugyanúgy figyelni kell, hogy se a talpakon, se a karosszérián ne legyen kosz ahová felrakod, mert bármennyire is stabilan fog állni, a mikro rezgések csiszolópapírként hatnak a fényezésre. A karosszériába kapaszkodó kampók maxirespect módon burkoltak és ahol a heveder ráfeszül a kasztnira, oda egy nagyon puha gumi burkolatot tudsz húzni.

Most már érted miért kell a kiegészítő világítás és rendszám?

A kerékpárokat előre meghatározott sorrendben kell felrakni, tehát a legbelső kormánnyal jobbra, majd a középső balra, végül megint jobbra. Miért? Mert plusz hevedert kapott a nyeregvázcső rögzítése, így ha be tudod állítani vízszintesre az autódon a bringatartó karokat, akkor nem kell szivacsokkal burkolni a bringákat mert nem fognak egymáshoz érni. Persze a nyeregvázcső rögzítés főleg össztelós bringákkal nem feltétlenül lesz kompatibilis, de három országútit simán felraksz így. Bringánként 16 kiló a teherbírása, vagyis összesen 48 kiló. Így akár két elektromos bringa is felmegy rá.

De továbbmegyek az érdekességekkel! Mind a két láb pozíciója zárható, sőt, a tartóhoz vehetsz sodrony lakatot, ami szintén belezárható, így nehezebb a gépeket meglovasítani. Ok, aki el akarja vinni, az bármit elvisz, de tény, hogy eddig nem láttam még ilyen rendszerű hátsó tartót. Persze mindennek ára van. Nem is kevés. De ez egy csúcskategóriás kerékpárszállító, ami simán megér ennyit. Nem egy kötözgetős basic acélvázas modell, aminek rémálom a rögzítése, beállítása. Neked kell mérlegelni, hogy a kiváló alapanyag, az ötletes megoldások és a pofonegyszerű működés mennyit ér meg. Mivel vélhetően ezt a szállítót használva is bele fog takarni a bringa a lámpákba és a rendszámba, ezért még két kattintással vedd meg hozzá a Lightboard konzolt is!

A bringák rögzítésében nagyon hasonlít a Superbones-hez a vonóhorogra szerelhető Axis 3-as, ami alig foglal helyet, egy perc alatt felszerelhető, a bringatartó karok pedig ugyanolyan ötletes módon állíthatóak mint a Superbones-nál. Furán néz ki, hogy csak egy rúdon állnak a bringák, de igazából a klasszikus bringaszállítóknál sincsen más rögzítés, mint a vonófej 🙂 Az ára is igazán kedvező, de tény, hogy a kiegészítő Lightboard-ot ehhez is meg kell venni.

A Saris kerékpárszállítókat keresd a hazai forgalmazó weboldalán, vagy a Velocipel bemutatótermében! A Superbones-t ITT találod, az Axis 3-at pedig ITT!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo