fbpx

Peruzzo Venezia 3 hátsó ajtóra szerelhető kerékpárszállító teszt

A legolcsóbb és semmilyen kiegészítőt nem igénylő kerékpárszállítók a hátsó ajtóra szerelhető darabok. A Peruzzo Venezia 3 a legtöbb autóval kompatibilis 3 kerékpár szállítására alkalmas hátsó ajtós típus, ami mint a legtöbb Peruzzo termék jó ár-érték aránnyal rendelkezik.

Vonóhorog és tetőkorlát híján nincs túl sok választása az embernek, ha kerékpárját az autón kívül szeretné szállítani, maradnak neki a hátsó ajtóra szerelhetők, de nem feltétlenül kell rájuk maradékként tekinteni, személy szerint én szívesebben szállítom a kerékpáromat a hátsó ajtón, mint a tetőn, mivel nem kell olyan magasra emelnem és az autó fogyasztása számára is kedvezőbb. Alapvetően én bent szeretem utaztatni a bringáimat, de sokszor van olyan eset, hogy ezt nem tehetem meg, plusz a jelenlegi sáros időben (de akár nyáron is) nem szívesen teszem be a koszos kerékpáromat a tiszta autóba. Örültem is amikor megérkezett hozzám a Peruzzo Venezia 3, mivel így csak fel kell dobnom a kocsi hátuljára a szállítót és máris szabadon vihetem magammal a sáros bringámat bárhova.

A Peruzzo Venezia 3 a többi szállítóval ellentétben gyakorlatilag össze volt szerelve, csak a pántokat kellett a helyére befűzni és készen is állt arra, hogy felszereljük az autó hátuljára. Ennél a típusnál is volt egy hatalmas előnyünk teszthez, Thommey régebben sokáig használta ezt a típust, ezért pontosan el tudta mondani, hogy mire érdemes figyelni ennél a modellnél (pántok, rögzítés, bekopás, stb), bár a pántokkal kicsit így is eljátszottunk, de pár perc alatt megoldottuk.

A szállító 6 helyen rögzül és 4 helyen támaszkodik fel a hátsó ajtóra, a pántok végén található fém füleket kell az ajtó tetejébe, oldalába és aljába beakasztani, az autó védelme érdekében műanyagbetétek is járnak hozzájuk, bár a hosszútávú tapasztalatok alapján ezek sem védik meg teljesen a festést, érdemes erős gumikat használni helyettük/mellettük. Az ajtóra feltámaszkodó gumibakokat is mindenképpen törüljük le mielőtt feltesszük az autóra a Venezia 3-t, mert ha marad rajtuk kosz akkor azok is mattá dörzsölhetik a fényezést. A pántok meghúzásával is óvatosan bánjunk, mert nehéz bringák esetén maradandó károsodást szenvedhet az ajtónk. Ez a sok óvintézkedés nem csak a Peruzzo termékére vonatkozik, hanem az összes hátsó ajtóra szerelhető szállítóra igaz, mivel közvetlenül érintkeznek gépjárművünkkel, viszont a rögzítési rendszerüknek köszönhetően alig találni olyan autó típust, amire nem lehet felrakni őket.

A Peruzzo Venezia 3 magában kifejezetten könnyű, egyszerűen összecsukható, ennek eredményeképpen a szállítása és a tárolása sem gördít nagy akadályt tulajdonosa elé. Nekem is sokszor a szállítók tárolása okozza a legnagyobb problémát, de a tesztünk alanyát csak letámasztottam a fel mellé, összecsukva alig foglal helyet.

A gyártó a honlapján azt írja, hogy felsőcsővel rendelkező kerékpárokkal kompatibilis a Venezia 3, tehát a hagyományos kialakítású bringákat lehet rá felrakni (bár ezt Thommey megcáfolta, mert a Speci Stumpjumper-ét is feltette rá, mondjuk fejjel lefelé 🙂 ). Maximum három kétkerekű szállításra alkalmas, de pl három montinál már rendesen forgatni kell a kormányokat, hogy elférjenek, ezenkívül a sűrűn egymásmellé rakott bringáknál már szivacsozni is kell mindenképpen (ami a biztonság kedvéért egyébként sem árt), nehogy leverjék egymásról a festéket, én inkább csak kettő montit szállítanék rajta és hármat csak abban az esetben, ha mindenképpen szükség van rá. Országútiból a keskenyebb kormányok miatt gond nélkül elfér a három. A függőleges rudakat érdemes bevonni valamilyen szivaccsal vagy betekerni kormánybandázzsal és akkor ahhoz stabilan rögzíthetjük klipszszíjjal a legbelső kerékpárt, mely így biztosan nem fog nekiverődni a többinek.

A Peruzzo Venezia 3-nak van egy olyan előnyös tulajdonsága, amivel nem minden ajtóra szerelhető szállító rendelkezik, ami nem más mint, hogy akkor is ki tudjuk nyitni a hátsó ajtót, ha rajta vannak a kerékpárok. Komoly bosszúságot tud okozni, ha mindent felpakoltunk a szállítóra, de éppen a csomagtartóban felejtettünk valamit és kezdhetjük lepakolni a bringákat vagy az utastér felől próbáljuk kibányászni az adott dolgot. Sajnos autótípustól függően ennél a tartónál is takarhatják a kerékpárok a rendszámot és a lámpákat, amibe a törvény éber őrei akár bele is köthetnek.

A Peruzzo Venezia 3 praktikus megoldás azoknak, akiknek nincs vonóhorogjuk és a drága tetőre szerelhető tartókra és a hozzá tartozó kiegészítőkre (konzolok, keresztrudak) nem akarnak költeni vagy csupán hátul szeretik szállítani kerékpárjukat. A teszt során kifejezetten megtetszett nekem ez a szállító, erősen elgondolkozom azon, hogy beszerzek magamnak egyet, jól jönne, amikor több bringát kell szállítanom és a csomagtartó is tele van, ami nálam gyakorta előfordul, az áráról meg ne is beszéljünk, annyira olcsó más szállítótípusokhoz képest.

Ajánlott fogyasztói ára: 27 990 Ft
Használati útmutató

További információ a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások