fbpx

Mondraker Factor 29 trail/maraton kerékpár

Az erdei ösvények királya, az ideális maraton- és trailkerékpár! A Mondraker Factor 29 lehetővé teszi, hogy mind a többnapos hegyi túrákon, mind pedig a maratonversenyeken könnyedén vedd az akadályokat. A 120 mm-es rugóút Zero Suspension rendszer ötvözve a Forward Geometry forradalmi újításával, illetve a gyönyörűen megmunkált Stealth 2.0-ás vázcsövekkel nem csak szemet gyönyörködtető látvány, hanem ízig-vérig a Mondraker extrém vonalát képviseli.

mondraker_29_4
A Mondraker által tavaly a DH/Enduró és All Mountain kategóriában piacra dobott Forward Geomteriát 2014-től a maraton szériát képviselő Factor családnál is megtaláljuk. A Forward Geometria előnyeiről a Foxy XR 2013-as és 2014-es tesztek során már többször írtunk. A Foxy annyira jól sikerült, hogy az egyik külföldi szaklapban 25 kerékpárból az év Trail kerékpárjának választották – éppen a Forward Geometria miatt.

Mit is jelent a Mondraker Factor modelleknél is megtalálható Forward Geometria? Leegyszerűsítve: egy meghosszabbított első háromszöget és egy rövidebb kormányszárat. De miért is jó mindez a gyakorlatban?

  • Fokozott biztonság: a hosszabb tengelytáv (1206 mm az „L”-es váznál!) nagyobb menetstabilitást jelent nagy sebességnél, és kisebb az esélye, hogy meredek terepen ereszkedve a pilóta „átrepüljön” a kormány fölött.
  • Közvetlen irányítás: a rövidebb kormányszár (50 mm) biztosítja, hogy sokkal kisebb kormánymozdulatok mellett ugyanazokat az első kerékszögek elérését teszi lehetővé, ami jelentősen növeli a kormányzás pontosságát a megnövekedett tengelytáv ellenére is.
  • Megnövelt stabilitás nehéz terepen: az új geometria lehetővé teszi, hogy az első kerékre nagyobb súly kerüljön, ami különösen a kanyarodásnál jelent jobb tapadást a gumiknak.

mondraker_29_5
A Forward Geometrián kívül érdemes kiemelni még a váz készítésénél alkalmazott Stealth cső technológiát. A Stelath technológia egy új eljárás, melyet a gyártásban alkalmazott négyszögletes profilok jellemeznek a hagyományos gyártási technológiák kerek profiljaival szemben. A megfelelő irányban lapított csövek lehetővé teszik, hogy az igénybevételtől függően bizonyos helyekre több anyagot, – és ami talán még lényegesebb – hosszabban és egyenletesebben terhelt hegesztési varratot lehessen létrehozni anélkül, hogy túlságosan megnövelnénk a cső falvastagságát és tömegét. Minden egyes cső tervezésekor az elsődleges szempont az elvárt funkciónak való maximális megfelelés. A mérnökök magabiztosságát mi sem bizonyítja jobban, hogy a Mondraker vázak élettartam garanciával rendelkeznek.

mondraker_29_6
Fontos kiemelni még, hogy a Factor R kerékpár az összes többi Mondraker össztelóshoz hasonlóan a Zero Suspension System himbarendszerrel rendelkezik. A Zero itt nem a rugóútra, hanem a lebegő felfüggesztéssel rendelkező rugóstag és a VPP (virtuális forgáspont) által nyújtott előnyökre vonatkozik, amelyek a következők:

  • Fékfüggetlen felfüggesztés: a fékezés által generált erők nem változtatják a rugózási tulajdonságokat, azaz a menettulajdonságok nem változnak fékezés közben.
  • Nincs pedál visszacsapás: a láncvilla hosszának változása a rugóút egész tartományában minimális, aminek következtében a pedál visszacsapás minimálisra szorítható, azaz rugózás közben egyenletes hajtást tesz lehetővé.
  • Nincs erőveszteség: a hajtásra és rugózásra ható erők teljesen kiegyensúlyozottak, ami megakadályozza, hogy tekerés közben bármilyen be- illetve kirugózást indukáló erő hasson, ezzel lehetővé téve, hogy a tekerési energia ne vesszen el.

SONY DSC
És hogy a felszereltségről is megemlékezzünk, a Fox első és hátsó rugóstagok kormányról állíthatóak (Hegymenet/Trail/Lejtmenet fokozatokban), Elöl 1.5/1.125″ “tapered” villanyak és 15mm-es átütő tengely, hátul pedig a 142*12mm-es átütő tengely segíti a váz csavarodási merevségének maximalizálását. A váltásról a megbízható Shimano XT váltó gondoskodik, a hatásnál az erőveszteséget a Hollowtech technológiával készült Shimano XT hajtókarok biztosítják. A DT által épített X1900-as kerekek agyainak finom járása és élettartalma szinte már legendás, és az abroncsok 29-es kerekekhez képest versenyképes súly mellett a Maxxis Crossmark külsőkkel együtt biztosítanak kedvező menettulajdonságokat. A megállásról pedig Formula fékrendszer gondoskodik. Az új Factor modellcsalád három változatban érhető el, amelyből kiemelkedik a most bemutatott, kiváló felszereltségű, haladó montisoknak tervezett Factor R 29, de a Forward Geometria és Zero Suspension System előnyeit a kezdő kategóriát képviselő Factor 29 nyergében egyaránt élvezhetjük!SONY DSC
mondraker_29_7Jellemzők:

Váz: Factor 29er Stealth 2.0 alloy Zero Suspension System FG 120 mm
Méretek: S / M / L / XL
Rugóstag: Fox Float CTD LV Evolution Remote 190×50 mm
Teleszkóp: Fox 32 Float 29 CTD Remote Evolution 15mm 110 mm Tapered
Kormánycspágy: Onoff Integrated Tapered 1-1/8″->1/5″
Kormányszár: Onoff Peak FG, 50 mm
Kormány: Race Face Evolve 31,8 mm, emelés nélküli, 720 mm
Markolat: Onoff Wave
Nyeregszár: Race Face Evolve, 31,6 mm, 375 mm
Nyereg: Mondraker Factor R 29er „custom design”
Első Fék: Formula C1, 180 mm
Hátsó Fék: Formula C1, 160 mm
Fék Kar: Formula C1
Felnik: DT X1900 Spline 29 wheelset
Küllők: DT
Első Agy: DT X1900 Spline 29, 15 mm
Hátsó Agy: DT X1900 Spline 12×142 w DT RWS tengely
Külsők: Maxxis Crossmark 29×2.10”
Hajtómű: Shimano XT FC-M785 38/24 fogszám
Középrész: Shimano HollowTech II
Lánc: Sram PC-1031 10 fokozat
Első Váltó: Shimano SLX FD M-676-10D Direct mount
Hátsó Váltó: Shimano XT RD-M781 SGS 10 fokozat
Váltókar: Shimano SLX SL-M670-10 fokozat
Fogaskoszorú: SRAM PG-1031 11-36T 10 fokozat
Súly (pedálok nélkül): 12,7 kg

Akciós fogyasztói ár: 919,000 helyett 719.000 Ft*

*29-es akció 29 napig (2014. Június 26 –ig), illetve a készlet erejéig, tart. Az akcióban a Factor modell is elérhető. Az akció érvényesítéséhez a BIKEMAGFACTOR kódot jelezzétek.

További információ a forgalmazó honlapján

SONY DSC

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo