fbpx

MERIDA CYCLOCROSS 6000, 2016-os modell!

Az utóbbi években a gyártástechnológiák és az alkatrészek fejlődésének köszönhetően egyre népszerűbbek a cyclocross kerékpárok a hétköznapi sportolás terén. Meglepően könnyű CX bringákat kínálnak a gyártók, élükön a hazánkban méltán népszerű Merida márka, ráadásul megfelelő kényelmet, fékhatást és stabilitást kínálva, nem utolsósorban megfizethető áron. Egy, a mostani bemutatóban szereplő Merida Cyclo Cross 6000 CX bringa terepen vagy aszfalton történő biztos irányításához, kezeléséhez és élvezetéhez nem kell a világbajnok Sven Nys technikai tudásával rendelkezni. Így aki egyetlen kerékpárt tarthat, és ezt magas minőségi szinten valósíthatja meg, jól jár a nemsokára elérhető Cyclo Cross 6000 modellel.

merida_cx_0
A régebbi cyclocross gépek nem voltak alkalmasak sok másra, mint cx-versenyzésre. A mai remekül csillapító karbon villáknak, a hidraulikus tárcsafékeknek, az átütőtengelyes, tubeless-kompatibilis kerekeknek köszönhetően sikerült redukálni azokat a hátrányokat, amelyek egy hobbibringás számára felmerültek ha egy cyclocross géppel a hegyi ösvényekre merészkedik. Természetesen CX versenyen is nyugodtan elindulhatunk a Merida Cyclo Cross 6000 nyergében, de a felhasználás ennél lényegesen sokrétűbb!

Példának okáért, nem véletlenül fejlődött ki Amerikában egy új irányzat, az ú.n. gravel biking. Ne gondoljunk forradalmi ötletre, mindössze egyre többen jönnek rá, hogy a nem túl technikás terepen a megszokott edzőköreiket egy modern cyclocross bringával simán be tudják járni, ugyanakkor egy Merida Cyclo Cross 6000 kaliberű géppel aszfalton hasonlóan gyorsak lehetünk, mint egy országúti kerékpárral. A karbonvilla és a kellemesen csillapító váz a ballonos gumikkal elviselhetővé teszi a terep egyenetlenségeit, a modern országúti hidraulikus tárcsafékekkel pedig a lassítással sem lesz gond.

merida_cx_2
A kényelem mellett a stabilitás fokozását is célba vette a Merida mérnökgárda: az új Ride Disc CF3 karbonváz már mind elöl, mind hátul átütőtengelyt alkalmaz – az alacsony tömeg tehát immár nem jár semmilyen hátránnyal. A váz alapanyag organikus rezgéscsillapító szövettel kiegészített Nano Matrix Carbon, a középrész ultramerev BB386-as, a tárcsafék-felfogatás Integrated Postmount, a villanyak pedig 1 1/8-1.5” tapered. A Merida Cyclo Cross 6000 technológiai színvonala a profi MTB versenysport élvonalába tartozó, továbbá az országúti ProTour sorozatban is kiváló eredményeket felmutató márkához méltó – értsd ez alatt, hogy a lehető legmagasabb, amit sorozatgyártásban ma megvalósítható.

Az új 6000 modell felszereltsége ugyancsak elsőrangú. Szerencsére már az egyre inkább előtérbe kerülő Shimano hidraulikus tárcsafékrendszerrel rendelkezik, amely technológia szinten fényévekre van a korábbi mechanikus változatoktól. Biztosan állítható, hogy a Shimano Ultegra alkatrészek teljesítményében még senki sem csalódott, érdemes még kiemelni a DT Swiss R24 Spline Centerlock F15/R12 átütőtengelyes kerékszettet: nem gyakran látni ilyen igényes szériafelszerelést egy CX bringán!

merida_cx_1
A bringa megjelenése igen karakteresre sikerült. Nem vádolható azzal, hogy az „ipari szabványba” illő sablonos fényezést kapott. Mindazonáltal a tervezőknek sikerült a túlzott harsány színvilágot is elkerülni, így akár több Merida bicajon is szeretnénk viszontlátni ezt a lime/neonkék fényezést! A Merida Cyclo Cross 6000 vázra élettartam garanciát kapunk, a bringa pedig már úton van hazánk felé, előre láthatóan szeptemberben – azaz a cyclocross szezonra – meg is érkezik.

Jellemzők:

 • Váz: Race Disc CF3 R12
 • Méretek: XS[47]-S[50]-M[53]-L[56]-XL[59]
 • Villa: CC Carbon disc 15
 • Középcsapágy: integrált
 • Fék: Shimano RS685 hidraulikus tárcsafék 160/160 mm
 • Lánc: KMC X11EL, 11 fokozat
 • Hajtómű: Shimano RS500 46-36 fogszám
 • Fékváltókar: Shimano Ultegra, 11 fokozat
 • Első váltó: Shimano Ultegra D, 11 fokozat
 • Hátsó váltó: Shimano Ultegra SS, 11 fokozat
 • Lánckeréksor: Shimano CS-5800-11, 11-28 fogszám
 • Kormány: Merida Road Pro
 • Kormányszár: Merida Road Pro
 • Kormánycsapágy: Big Conoid S-bearing Neck Pro
 • Kerékszett: DT Swiss R24 Spline cen/disc F15 R12
 • Gumiköpeny: Maxxis Mud Wrestler 33 mm, Aramid szálas hajtogatós
 • Nyereg: Prologo Kappa 3
 • Nyeregszár: Merida Carbon SB15, 27,2 mm

Ajánlott fogyasztói ár: 849.000 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján.

merida_cx_3

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo