fbpx

Mavic Rush és Crossmax: prémium modellek XC-re vagy endurora

A Mavic az MTB majd’ minden szakágához készít specifikus cipőmodellt, maximálisan figyelembe véve a felhasználás igényeit. A terepbicajozás „műfajaiban” valóban eltérő szerepet kap a lábbeli: a XC-versenyek során a kerékpáros talán le sem teszi a lábát, és maximális hajtáshatékonyságot kíván, az enduro stílusú montizás során bármi megtörténhet, ellenálló, a lábat védő, gyaloglásra is alkalmas kerékpáros lábbeli az ideális viselet.

A Mavic 2015-ös MTB cipőkínálatának második felvonásában ismét egy markáns kontrasztot mutatunk be a sokszínűségben: a francia gyártó egyik legújabb modellje, a Crossmax kerül terítékre, amely speciálisan az enduro stílus és versenysport igényei szerint készül, illetve a paletta középső szegmensében szereplő, rendkívül fejlett technikai megoldásokat felvonultató, mindemellett elérhető áron kínált, XC-versenyekre kihegyezett Rush a másik szereplő. Ez utóbbi véleményünk szerint a Mavic legjobb ár/érték arányt felmutató montis cipője: el sem tudjuk képzelni, hogy a maximalista szemléleten, illetve a sznobságon kívül miért választana egy amatőr XC-s ennél drágább cipőt – akár más gyártók választékából, akár a „sárga palettáról”!

mavic_mtb_cipok_2_5
Kezdjük a keményebb műfajjal, ahol az utóbbi években a Mavic gőzerővel fejleszti az enduro vonalat: nem véletlen, hisz az MTB-n belül kétségtelenül ma ez a legdinamikusabb növekvést mutató szakág újdonság. A Mavic Crossmax Enduro cipő speciálisan a szakág igényei szerint készül, kompromisszummentes csúcsmodell. A tervezők munkáját leginkább úgy lehet elképzelni, hogy elővették az előző bemutatóban szerepelt Fury XC versenymodellt, illetve a rendkívül sikeres Alpine XL freeride cipőt, majd a kettő technikai megoldásaiból gyúrtak egy tökéletes enduro modellt. A Mavic palettát legjobban fémjelző két cipő így egy „hármas fogattá” bővült, ahol az XC-től a freeride-ig minden műfaj megtalálja a maga csúcsmodelljét.

mavic_mtb_cipok_2_7
Mavic Crossmax Enduro

Mi kell a tökéletes enduro cipőhöz? Néha a sziklákon is át kell jutni, így nem árt, ha tapadós talpmintázatot kap, továbbá rendkívül strapabíró külsőre van szükség, bombabiztos és tartós anyagból, erős rögzítőrendszerrel. Mivel a menettempó változó, a hegyek közt perzselő a napsütés, a kiváló védelmet megfelelő szellőzéssel kell kiegészíteni. Végezetül az sem árt, ha az enduro cipő nem képez „tőkesúlyt”, lévén felfele is hajtani kell – nem bízhatunk mindent a gravitációra. Nem utolsósorban az sem árt, ha profi bringások közreműködésével fejlesztik az enduro csúcsmodellt, így a Mavic Pro csapatból Jerome Clementz és Fabien Barel is bekerült a mérnöki gárdába.

mavic_mtb_cipok_2_6
A terepspecifikus, kalandtúrákra alkalmas talptechnológia a Mavic-nál adott, lévén a montis cipőket már nem az Adidas egykori mérnökei tervezik, hanem a terepcipővonalon még nagyobb névnek számító Salomon, amely ugyancsak a „nagy márkacsalád” részét képezi. A technológia neve Contragrip és az Energy Grip Trail talpszerkezettel együtt rendkívül hatékony fegyver a tapadás biztosítása és a hajtás hatékonysága érdekében. Az Ergo Ratchet plusz egy további (borított) fűzős rögzítés a lábat mind gyalogláskor, mind hajtás közben stabilan tartja, így az erőt egyenesen a pedál felé irányítva. A Fury esetébe is bevált Ergo 3D Tongue cipőnyelv és a az Ergo Fit Ortholite belső kialakítás a lábfej kényelméért és biztos rögzítéséért felel. A 3D „lélegző” nevű, rendkívül fejlett technikai alapanyagból készült felsőrész biztosítja a megfelelő szellőzést a zárt kialakítás és a boka védelme mellett. A belső tér is nagyobb a gyaloglás megkönnyítése érdekében, de ez a felsorolt technológiáknak köszönhetően nem megy a stabilitás rovására. A bokarész neoprén bélése mellett a cipőorr és a sarok és hatékony védelmet kap.

mavic_mtb_cipok_2_mainMindent összevetve a Crossmax egy maximalista szemlélettel tervezet enduro cipő a legdurvább terepekre és a leghosszabb versenyekre, a profi bringások segítségével fejlesztetve a legtökéletesebb erőátvitel, illetve a legcélszerűbb kialakítás érdekében.

Jellemzők:

 • Energy Grip Trail talpszerkezet
 • Contragrip járófelület a kiváló tapadás érdekében
 • Ergo Fit Ortholite belső kialakítás
 • 3D felsőrész a tökéletes szellőzésért, illeszkedésért és kényelemért
 • Ergo 3D Tongue cipőnyelv a lábfej kényelméért és biztos rögzítéséért
 • megnövelt belső térfogat
 • neoprénnel bélelt bokavédelem
 • hatékony cipőorr és sarokvédelem
 • ikonikus sárga/fekete színben kapható, de létezik sima fekete változata is

Ajánlott fogyasztói ára 51.990 Ft.

mavic_mtb_cipok_2_2

[divider scroll_text=”Mavic Rush”]
A Mavic Rush esetében ugyancsak egy genetikai klónozásnak lehetünk szemtanúi: a Mavic fejlesztők kezükbe vették a Fury csúcsmodellt, majd megkérdezték maguktól, miképpen lehetne a teljesítmény 90%-át megtartani töredék gyártási költség mellett. Megszületett tehát az ideális cipő az igényes amatőr MTB versenyzők számára.

mavic_mtb_cipok_2_3XC versenyzésnél fontos egy cipő súlya, ebből a szempontból a Mavic-ok a legjobbak közé tartoznak, a Rush pedig országúti cipőket megszégyenítő 375 grammos tömegével az első igényt helyből kipipálja. Az erőátvitel ugyancsak minden XC-s kívánságlistáján szerepel, az Energy Grip talp az Ergo Ratchet rögzítéssel a lábat stabilan tartja, illetve az erőt egyenesen a pedál felé irányítja. A Contragrip talpminta pedig a merev szerkezet biztosítása mellett megfelelő tapadást biztosít gyaloglás esetén. A kényelem sem éppen elhanyagolandó, lévén a teljesítményt is meghatározza a közérzet: az Ergo Fit 2D belső kialakítás, illetve a kétkomponensű, fejlett technológiát alkalmazó talpbetét ennek szolgálatába áll. Az Ergo Comfort+ cipőnyelv a lábfej kényelméért és biztos rögzítéséért felel, így téve teljessé a tömeg-teljesítmény-kényelem „triumvirátust”.

mavic_mtb_cipok_2_8Összegzésképpen a Rush hajtás közben nagyon kényelmes a cipő, akár egész nap, az amatőr XC versenyekre pedig az egyik legjobb cipőmegoldást, ahol a maximális hajtáshatékonyságot alacsny tömeggel sikerült ötvözni, emellett kényelem és az ergonómia sem szenved csorbát!

Jellemzők:

 • könnyű konstrukció
 • optimális energiaátadás
 • Energy Grip Terra talpszerkezet
 • Contagrip® a lehető legjobb talptapadás és tartósság érdekében
 • Ergo Ratchet rögzítőrendszer a stabilitásért és hatékonyságért
 • Ergo Comfort+ cipőnyelv a lábfej kényelméért és biztos rögzítésért
 • Ergo Fit 2D belső kialakítás a lábfej kényelméért és biztos rögzítéséért
 • kétkomponensű, fejlett technológiát alkalmazó talpbetét
 • fekete, fekete/kék és fehér színben kapható

Ajánlott fogyasztói ára 40.990 Ft.

A többi MTB Mavic cipőmodell is megtekinthető a forgalmazó honlapján.

mavic_mtb_cipok_2_1

Mavic történelem ruházati szemszögből:

A hagyományos kerék-, illetve a később beindított alkatrészgyártás mellett a franciák az ezredfordulón partneri szerződést kötöttek a német Adidas óriáscéggel. 2008-ra a Mavic ismertsége oly mértékben megnövekedett, hogy a közös tulajdonos – a Salomon csoport – immár Mavic néven forgalmazza az Adidas kerékpáros ruházati kollekcióját, így a cipőket is. Tehát a Mavic valójában a rendkívül jól csengő Salomon és a világon mindenki által ismert “háromcsíkos” márka fejlesztőgárdáját is maga mögött tudhatja, amely kétségtelenül a legnagyobb “agytrösztté” avatja a kerékpáriparban.

mavic_cipo_ruha_2014_003

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo