fbpx

Mavic országúti kerékszettek : Aksium Elite és Ksyrium Equipe

A Mavic kerékszettjei a méltán legendás felnitechnológiára, illetve a 80-as években kifejlesztett, megbízható ipari csapágyas agyakra épülnek. A francia gyártó az egyik első piaci szereplőként kínált kész, „gyári” kerékszettet, amely alapja a rendszertervezés. Egy gyári keréknél a küllők, az agyak, a felnik egy egységet képeznek a minél tökéletesebb végeredmény érdekében.

Elsőkét a legkedvezőbb árfekvésű Mavic országúti kerékszettet mutatjuk be, a rendkívül népszerű Aksium sorozat legmagasabb szintű modelljét, illetve a hasonlóan fogalommá vált Ksyrium család legkedvezőbb árú Equipe-ét. A tökéletes rendszertervezés jegyében mindkettő magas szintű, hajtogatós Mavic köpenyekkel érkezik!

Teljes rendszertervezés már belépő szinten is!

Teljes rendszertervezés már belépő szinten is!

Az egyedileg fűzött kerékszettek lehetnek kiválóak, mindazonáltal a nem megfelelő összetevők párosításával nagy a tévedés lehetősége is. Például túl kevés küllő a kerékpáros termetéhez, túl vékony vagy kevés küllő erős felnivel párosítva, túl hajlékony, könnyű abroncs kevés vagy túl vékony küllővel. Ezek a tévedések a rendszertervezett kerekeknél garantáltan rosszabb megoldást eredményeznek, tehát nem is olyan egyszerű optimális, egyedi kerékszettet készíttetni!

A Mavic néhány éve egy újabb frontot nyitott a kerékpárosok kegyeiért folytatott ádáz piaci versenyben: immár az “S” utótaggal ellátott kerékszettek nemcsak az agyakat, abroncsokat, küllőket, küllőanyákat és a felniszalagot foglalják magunkban , hanem a köpenyeket és a tömlőket is. A lépés logikus, hisz a teljes rendszertervezéshez – azaz a tökéletes kerékteljesítményhez – ezek a komponensek is jelentősen hozzájárulnak, az aerodinamikában pedig a megfelelő párosítás valóban kritikus. A most bemutatott kedvező árú országúti kerékszettek ezeket az elveket követik, teljes “csomagot” biztosítva a vásárlónak. Nem kell más tenni, mint a lánckeréksort felszerelni, majd élvezni a legendás francia cég által nyújtott fantasztikus teljesítményt!

Induljunk mi is útnak a Mavic kerékkínálatában, kezdve a paletta legtöbb országúti kerékpárost érintő alsó szegmensével!

[divider scroll_text=”Mavic Aksium Elite”]
mavic_road_1_2
Mavic Aksium Elite

A legkedvezőbb árfekvésben elérhető Mavic kerékszett, amely már a rendszerelvek alapján tervezett, fejlett YksionElite Guard köpenyt is magába foglaló megoldást kínál. Természetesen a kedvező ár nem jelent alapszolgáltatásokat! A felnik fékfelülete UB control, azaz köszörült, ennek köszönhetően fokozódok a fékerő, és garantáltam nincs ütés az összeillesztésnél. H2-típusú küllőanyákat alkalmaztak, amelyek nagyobb felületen kapcsolódnak a felnihez, így a kiszakadt szegecs a múlté. A Self Lock küllőkapcsolódásnak köszönhetően a lapított, rozsdamentes acélküllők nem lazulnak ki, és nem kell utánhúzni az első száz kilométer után sem. A hátsó aluagyban FTS-L kazettafelépítés található, amely két rozsdamentes acélbetétet is tartalmaz, így tartósabb, illetve az erőátvitel is javult.

mavic_road_1_3A félreértés elkerülése végett az Aksium a hazai forgalmazó kínálatában két minőségi szinten kapható, az Aksium One nem tartalmaz külsőt és valamivel nehezebb kialakítású. Zárójelben pedig érdemes megjegyezni, hogy az Aksium megszámlálhatatlan új kerékpár tartozéka, akár félmillió forint feletti felső kategóriásoké is, ellenben ezekben OEM-szintű Aksiumok „dolgoznak”, amely általában az Aksium One-nak felelnek meg, vagy még annál is egyszerűbb technológiákat alkalmaznak. Az itt bemutatott Aksium Elite garantáltan a legjobb Mavic Aksium: ráadásul a vételárban a kiváló YksionElite Guard köpenyek is benne foglaltatnak, extra szúrásvédelemmel, megnövelt tartóssággal és jó tapadással. Az Aksium Elite bevált edzőpartner minden kerékpárrajongónak és versenyzőnek.

Többféle kazettatesttel elérhető, illetve megrendelhető, ezek igény szerint cserélhetők, ha más váltórendszerre térnénk át. Tömege 1735 g köpenyek nélkül, az Yksion Elite Guard köpenyek egyenként 230 grammot nyomnak a mérlegen.

Ajánlott fogyasztói ár: 80.000 Ft.

[divider scroll_text=”Mavic Ksyrium Equipe S”]
mavic_road_1_4
Mavic Ksyrium Equipe S

A valaha volt legkönnyebb Ksyrium Equipe a legmagasabb minőségű köpennyel ellátva! A Ksyrium a kerékpáros berkekben már egy bő évtizede fogalom. Alacsony tömeg mellett akár amatőr versenyzéshez megfelelő stabilitást és megbízhatóságot kínál még bőven megfizethető árszinten. A Ksyrium S a rendszerelvek alapján tervezett, fejlett – Yksion Comp Light köpenyt is magába foglaló – megoldást kínálja. A Ksyrium S az UB control fékfelülettel és SUP technológiával ellátott modell, de ebben az esetben a felniket összeillesztés után hegesztik is, amely erősebb kereket eredményez, és az utólagos köszörülésnek köszönhetően nem üt rajta a fék sem. H2 küllőanyákkal szegecselik az abroncsokat, és az a hátsó agy FTS-L kazettamegoldással rendelkezik. Ennél a modellnél már megjelenik az Isopulse fűzés, melynek lényege, hogy a bal oldalon sugár, a jobb oldalon pedig kétszer keresztezik egymást a speciális kialakítást kapott húzott „aero” acélküllők. Az agyakban alacsony gördülési ellenállású és tömített ipari csapágyak vannak, ennek elnevezése QRM-technológia.

mavic_road_1_mainTöbbféle kazettatesttel elérhető, illetve megrendelhető, ezek igény szerint cserélhetők, ha más váltórendszerre térnénk át. Fekete és fehér színben is kaphatók. Tömege 1690 g köpenyek nélkül, az Yksion Comp Light köpenyek egyenként 210 grammot nyomnak a mérlegen.

Ajánlott fogyasztói ár: 126.400 Ft fekete színben, 136.000 Ft fehérben.

További információ a forgalmazó honlapján.

mavic_road_1_6Mavic történelem dióhéjban:

Az 1889-ben alapított francia Mavic mára a kerékpársport elválaszthatatlan részévé vált. Első nagy dobásuk az alumíniumabroncs-gyártás tökéletesítése volt, az 1934-es Tour de France győztese Antonin Magne már a Mavic cég legújabb fejlesztésű, duplafalú, szegecselt dúralumínium felnijét hajtotta. Az abroncs tömege mindössze 750 g volt, szemben az akkor általánosan használt acél abroncsok 1,2 kg-os terhével! Az 50-es években a Mavic márkanév a versenysport szinonimájává vált, amelyet a mai napig meg is őrzött. Ezt jól mutatja, hogy évtizedek óta a sárga logós francia cég adja a Tour de France és számos más jelentős nemzetközi verseny független szervizautóját vagy -motorját.

A Ksyrium Equipe kétféle színben elérhető!

A Ksyrium Equipe kétféle színben elérhető!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo