fbpx

Mavic kesztyűk: Crossmax, Espoir és Aksium

mavic_kesztyuk_1A legendás francia márkánál minden kétséget kizárva bicajosok tervezik a kerékpáros ruhakollekciót: ami a most bemutatott enduro felhasználáshoz passzoló Crossmax, illetve az országúti specialista Aksium, illetve az általános kerekezésre készült zselés Espoir kesztyű minden részletében meg is mutatkozik. A Mavic ma már vérbeli ruházati specialistának tekinthető mind a széles választék, mind a kiválóan megtervezett, rendkívül magas minőségi szintet biztosító kollekciók tekintetében.

A kerékpáros kesztyű az egyik legalapvetőbb védelmi funkciót ellátó kellék – természetesen a sisak és a szemüveg mellett. Eséseknél gyakran a tenyerünkkel tompítjuk a földre érkezést, fontos, hogy ne a bőrünk legyen, amely találkozik a tereppel. Emellett a kesztyű jobb kormányfogást, tapadást is biztosít, illetve kis mértékben elnyeli a kormány felől érkező rezgéseket. Egy valóban jó kesztyűnél a különböző anyagok megfelelő kombinációja biztosítja az izzadság elvezetését is, így melegben nem az izzadt tenyér, nem csúszkál a markolaton, a hidegben pedig megvédi ujjainkat a kihűléstől.

Általánosságban elmondható, hogy a rövid vagy hosszú ujjú kesztyű választása leginkább szokás kérdése, attól függően, hogy kinek milyen tulajdonság a fontos, illetve milyen az időjárás. Az extrémebb MTB műfajhoz a többlet védelem érdekében a hosszú passzol, az ujjaknak védelmet biztosít a menet közben csapódó ágak ellen, és a fékkart is biztosabban tudjuk húzni. Ez még a nyári melegben is áll, így a tervezők jól teszik, ha hatékony szellőzéssel egészítik ki ezen modelleket.

[divider scroll_text=”Mavic Crossmax”]

mavic_kesztyuk_4
Miről ismerszik meg egy jó Enduro kesztyű? Az egyéb ruházati termékek mellett meglepően széles kesztyűválaszték biztosító francia márkánál az idén bemutatott Crossmax modell tradicionálisan az MTB kollekció csúcsmodellje, így kiváló minőségű, strapabíró darab, amely valóban az adott felhasználásra optimalizált. A Crossmax kesztyű igényesen kidolgozott, szabása követi a kéz anatómiáját. Kitűnően illeszkedik a kézfejre, és amikor a kormányra fogunk, akkor sem gyűrődik össze. Tenyér része puha műbőrből, felső része minden irányban rugalmas, jól szellőző anyagból készült, a markolattal érintkező felületen szilikonfilm-nyomás biztosít tökéletes tapadást az anyag túlzott megvastagítása nélkül. Így egyszerre élvezhetünk közvetlen irányítást és biztos fogást. A varrások szépek, szolidak, jó elhelyezésüknek köszönhetően nem nyomják a bőrünket, a nagyobb igénybevételnek kitett helyeken a kesztyűt dupla varrások erősítik.

mavic_kesztyuk_2A Crossmax kesztyű szabása anatomialag és felhasználás szerint optimalizált Ergo Cut technológia. A mutató és középső ujjak végén csúszásgátló nyomatok mellett a kézfejen több gumidarab került elhelyezésre, amely védi kezünket és kesztyűnket is a csapkodó ágaktól. Markoláskor sem feszül meg kezünkön a kesztyű, mert az ujj részen a felső anyag finoman és rugalmasan tágul az ujjak behajlításakor. A Crossmax eme tulajdonsága a kesztyű fel- és levételében is segítségünkre van. A csukló részről se feledkeztek meg a tervezők, itt méretes tépőzárat találunk, a záródás tehát bombabiztos. A Mavic természetesen a szellőzésre is figyelt – az Enduro már csak egy ilyen szakág – Micro Vent nevű technológiával légáramlást biztosít a kéz felületén.

Mint az a leírásból és a képekből látható, a Mavic Crossmax „fullextrás” modell, nagyon meg lehet szeretni, és utána már nem is szívesen húznánk fel más modellt keményebb terepen történő száguldozásokhoz. Kényelmes, szellőzik, és emellett biztosít kiváló védelmet.

Jellemzők:

  • Ergo Cut anatomialag és felhasználás szerint optimalizált szabás
  • Micro Vent szellőzés
  • szilikonfilm-nyomás a markolattal érintkező felületen
  • külső védelem
  • fékezőujjakon csúszásgátló szilikonnyomat
  • csúszásmentes Velcro tépőzáras állítópánt a csuklón
  • mikroszálas izzadságtörlő
  • könnyen tisztítható
  • fekete színben

Ajánlott fogyasztó ár: 11.900 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján.

mavic_kesztyuk_9

[divider scroll_text=”Mavic Aksium”]
Ugyancsak 2015-ös Mavic kesztyűmodell az elsősorban országúti felhasználásra tervezett Aksium, könnyű, versenyorientált, jól szellőző, fejlett alapanyagokat, például Clarino™ szövetet alkalmazó modell. Az Ergo Palm EVA habbal kiegészített hatékony párnázást biztosít, az Ergo Cut technológia pedig anatomialag és felhasználás szerint optimalizált szabást jelent: jelen esetben országúti kormányfogást és bandázsborítást feltételezve. A rugalmas Sleek Stretch alapanyagnak köszönhetően így kitűnően illeszkedik a kézfejre, amely a kormány markolásakor sem gyűrődik. Tenyér része puha műbőrből, felső része pedig minden irányban rugalmas, jól szellőző anyagból készült. A varrások szépek, szolidak, jó elhelyezésüknek köszönhetően nem nyomják a bőrünket, a nagyobb igénybevételnek kitett helyeken a kesztyűt dupla varrások erősítik. Kezünkön a mutató és hüvelyk ujj közötti vékony bőrhártya a legérzékenyebb pont, ahol a kesztyűn rosszul elhelyezett varrások kellemetlen fájdalmakat tudnak előidézni. A Mavic tervezők ide előre látóan egy kis párnás betétet tervezett, így fokozva a kényelmet, illetve a kesztyű tartósságát.

mavic_kesztyuk_5Természetesen elmaradhatatlan kellék az izzadság vagy télen „váladéktörlő”, mellesleg az Aksium rendkívül jól tisztítható, bírja a gyakori mosásokat. A csukló részen méretes Velcro tépőzárat találunk, amely ráadásul hurokkal kényelmesen állítható: azaz nem egyszerűen az egyik anyagrészt húzza a másikra. A záródás tehát bombabiztos és kényelmes, ráadásul nyomáspontot sem okoz. A Mavic természetesen a szellőzésre is figyelt, az Aksium hatékony légáramlást biztosít a kéz felületén.

Ajánlott fogyasztó ár: 7.490 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján.

[divider scroll_text=”Mavic Espoir”]
mavic_kesztyuk_6A Mavic Espoir többféle felhasználásra beválhat, divatos színválasztékot biztosító, magas minőségi szintet képviselő modell fejlett alapanyagból. Mindenképpen ideális, ha a bringázás során kisebb nyomás nehezedik a tenyérre, amit egy puha, zselés, és emellett kiválóan tapadó kesztyűvel tovább tudunk mérsékelni. Pontosan ezeknek a kívánalmaknak felel meg a Mavic Espoir, amely ráadásul a francia gyártó egyik legkedvezőbb áron elérhető modellje. A hosszú távolságok teljesítéséhez készül, többféle pillekönnyű – a kopásnak kitett részeken erősebb, a többi helyen a lehető legpuhább, a legkényelmesebb – szövetalapanyagot alkalmaz. Ezek az alapanyagok légáteresztő tulajdonságokkal is rendelkeznek, így a kéz nem izzad még nagy melegben sem. Ez vonatkozik az Ergo Endurance Palm tenyérrészre is, amely zselés betétet és EVA habot kapott, így hatékonyan párnázott, ennek ellenére biztosítja a légáramlást. Az tépőzáron elhelyezett fényvisszaverő dizájnelem pedig fokozza a biztonságot.

mavic_kesztyuk_8Az Espoirban (magyarul reménység) alkalmazott technológiák főleg az ár függvényében figyelemre méltóak: valójában nem is gondolnánk, hogy a tervezők mennyi szempontot vesznek figyelembe egy ilyen egyszerűnek tűnő kerékpáros kesztyű megtervezésekor.

Ajánlott fogyasztó ár: 5.490 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján.

mavic_kesztyuk_7Mavic történelem ruházati szemszögből:

A hagyományos kerék-, illetve a később beindított alkatrészgyártás mellett a franciák az ezredfordulón partneri szerződést kötöttek a német Adidas óriáscéggel. 2008-ra a Mavic ismertsége oly mértékben megnövekedett, hogy a közös tulajdonos – a Salomon csoport – immár Mavic néven forgalmazza az Adidas kerékpáros ruházati kollekcióját, így a cipőket is. Tehát a Mavic valójában a rendkívül jól csengő Salomon és a világon mindenki által ismert “háromcsíkos” márka fejlesztőgárdáját is maga mögött tudhatja, amely kétségtelenül a legnagyobb “agytrösztté” avatja a kerékpáriparban.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo