fbpx

Lidl lámpaszett teszt: Megfogtalak!

Úgy voltam vele, hogy ha valahol, akkor a “lidis” lámpán biztosan találok fogást. Egyik perverzióm a lámpák szakterülete, túl vagyok nagyjából ötvenféle lámpa tesztjén az 1990-estől a kétszázezresig, itthon is van négyféle a fém szúrófénytől a külön akkus ágyúig. Szóval gyere ide szépen „noname” lámpaszett 2300-ért!

Már kibontás után kutattam a jelek után, vajon hol készülhet, mielőtt jönnek az „alis” trollok. Meg is találtam egy német cég logóját a lámpába sütve. A münsteri illetőségű KLB fénytechnikai cég katalógusát átnézve, bringás vonalat nem találtam, de egy baromi jó kerti állólámpát a kocsibeállóhoz igen 🙂 Minden esetre láthatóan értenek a fényforrások gyártásához. Maga az első és hátsó lámpa egyszerű kivitelű, kinézete mentes minden menőzéstől, már-már puritánnak mondható.

lidl_lampaszett_teszt 2

Ellenben még az elemeket is kapod hozzájuk, és nem is gagyi Yong-Li, hanem Panasonic márkájúak. Ez azért piros pont. Persze aki környezettudatos, az majd úgyis tölthetőre cseréli, ha lemerültek. A lámpák felszerelése aránylag egyszerű, bár a 31.6-os kormányátmérőhöz való alátét gumi vastagságát elnézték kicsit. De egy ollóval lerövidítve meg lehet oldani a gondot. A hátsó lámpa fedele sajnos nagyon könnyen jár, egy karika cellux-al rögzítettem biztos ami biztos. Az első lámpának három üzemmódja van, ami 10-20-40 LUX lépésekben állítható.

lidl_lampaszett_teszt 3

Számomra egy lámpánál mindig a fénye a lényeg, meg a terítése, a holttere, nem az, hogy esetleg van-e valami tervezési hiba ami amúgy a fő funkcióját nem befolyásolja. Ja igen, az anno huszonezres Busch and Müller Ixon IQ lámpám fedélzáró pöcke is letört kb 1 hónap után, így az is ragasztószallagos, de ettől még az egyik legjobb kompakt lámpa a piacon. Szóval menjünk ki este, és nézzük meg mit mutat! Az első lámpa foncsorozása úgy van megoldva, mint a már említett Ixon IQ-nál és a Trelock LS750-esnél, vagyis közvetlenül nem látod a LED-et, hanem annak a fénye a tükörre vetül, és onnan kerül az útra. Ennek óriási előnye, hogy pontosan beállítható a fénypászma magassága, és nem vakítja a szemből jövő bringásokat vagy a közlekedés egyéb résztvevőit.

lidl_lampaszett_teszt 5

Egy lámpánál fő kérdés, hogy jelzőfény, vagy látsz is vele? Ezzel a lámpával látsz is. A Lidl szórólapja 40 LUX maximális fényerőt ír, de azt nem tudjuk hány méteren. A saját Ixon-om gyárilag ugyanennyit tud, és egymás mellé téve látszik, hogy a Lidl lámpája ennél kisebb fényerővel világít. A terítése viszont szép, kicsit „diszkógömbös”(ezt a fotó nem adja vissza), vannak csillanások benne, de már a bringa kereke elé is világít, így el lehet kerülni a „kínai” lámpák csőlátás effektusát, ugyanis ha csak egy fényes pontba világít a lámpa, akkor ahhoz szűkül össze a pupillád, és a külvilágból nem sokat látsz. Szemléletetve a fényét azt mondanám, hogy ha Dobogókőn rámsötétedne, simán le tudnék gurulni vele a városba, csak nem 40 km/h-val, hanem 25-tel. Szóval simán jó.

Én nem vennék ilyet, mert lámpában maximalista vagyok, és képes vagyok sokat fizetni a tökéletesért. De a kollégám rögtön le is nyúlta, mert pontosan arra jó, amire tervezték. Éjszaka, a sötétben látni vele. És hát pont a tizedébe kerül egy komolyabb modellnek. Közvilágítás nélküli utakon is biztonságosan lehet vele bringázni, és a hátsó lámpája nagyon messziről látszik (sajnos villogó módja nincsen amit nagyon hiányoltam). Ismétlem, mindezt 2 299 forintért (amiből kb 600 forint a 6 db ceruza elem) IP44-es vízvédelemmel. Ha sietsz, akkor még találsz belőle a boltokban!

lidl_lampaszett_teszt 6

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo