fbpx

Lapierre Aircode 300 országúti kerékpár, 2015-ös modell

A patinás francia kerékpármárka Aircode sorozata a tévéközvetítésekből jól ismert profi országúti Team FDJ.fr csapat számára készült, célja az aerodinamikai előnyök kiaknázása az alacsony tömeg és a megfelelő stabilitás mellett. Ezt kizárólag a rendkívül fejlett karbonszál-szerkezetű alapanyag biztosíthatja: az Aircode 300 modell tehát a profi versenysportban megszerzett tapasztalatok és fejlesztések eredményeit kínálja az igényes országúti kerékpárosok számára elérhető árszinten.

lapierre_aircode_4A Lapierre mérnökei kilenc hónapot töltöttek az Aircode modell prototípusának kifejlesztésével, felhasználva az aerodinamika-tudomány legújabb kutatásait, órák tucatjait töltve légcsatorna-kísérletekkel. A kutatás gyakorlati részét számítógépes szimulációkkal egészítették ki, vizsgálva a légáramlatok kerékpározás közbeni viselkedését is. A fejlesztés az Aerostorm nevet kapta: a kerékpáripar egyik első teljes körű aerodinamikai vizsgálata, ahol a kerékpáros helyzetét is számításba vették a tervezés során.

Az aerodinamikai elvek mellett a tervezők kiemelt hangsúlyt fektettek a megfelelő stabilitás biztosítására, amely egyértelműen a profi versenyzők igényeit követte. Az eredmény a Power Box technológia, amely optimális hajtáshatékonyságot biztosít a Team FDJ.fr kerekesei számára – és ami több száz watt erőkifejtéshez megfelelően stabil, nekünk amatőr kerékpárosok számára bőségesen elegendő lesz. A Power Box koncepció eredetileg a súlyra kihegyezett Xelius EFI modellcsaládon mutatkozott be, bizonyítva, hogy egy 800 gramm körüli országúti váz megfelelően stabil lehet a ProTour mezőnyben is!

lapierre_aircode_3Amikor 9 hónap után elkészült az első Aircode prototípusok, francia profi kerekesek vették birtokba, további hónapokig tesztelve a koncepció eredményességét. Az összes tesztpilóta maradéktalanul elégedett volt a tapasztaltakkal: már csak néhány apróbb finomítás maradt a mérnökök számára, is végre a Lapierre bemutathatta az aerodinamikára kihegyezett, mindazonáltal kellően stabil és könnyű Aircode modellcsaládot.

Az Aircode több felszereltségi változatban elérhető, a most bemutatott 300-as modell a japán óriás 11-fokozatú hátsó váltórendszert alkalmazó, legújabb felső kategóriás Ultegra szettjét kapta (6800-as sorozat), a Lapierre „honfitársa”, azaz a Mavic által szállított kiváló Ksyrium kerékszettel, illetve a az áhított amerikai karbonspecialista Zipp nemrég bemutatott kiegészítőivel „megspékelve”. Ez a modell kompakt meghajtással, illetve a haladó kerékpárosok igényeihez jobban passzoló hagyományos változattal is elérhető. Az Aircode 300 teljesítménye a profi versenysport igényeit követő fejlesztéseknek megfelelően rendkívül magas, akár profi versenyzésre is megfelelne, amatőr szinten pedig minden igényt kielégít.

lapierre_aircode_2A 2015-ös versenyszezonban látható WorldTour csapatkerékpárok bemutatásakor a következők írtuk az Aircode-dal kapcsolatban:

„Az FDJ Lapierre kerékpárjairól a legnehezebb egyetlen fotót kiválasztani, hiszen megszámlálhatatlan különböző festésű team bike-ot hajtanak a franciák. Az egyik újdonág a már tavaly bemutatott aerodinamikus Lapierre, az Aircode, Shimano Dura Ace Di2 szettel és Shimano Dura Ace karbonkerekekkel.”

Tehát a jelentős árkülönbség ellenére az Aircode 300 közeli „leszármazottja” a Team FDJ.fr WorldTour sztárjai által hajtott karboncsodáknak: a vázgeometria azonos, a csőprofilok azonos koncepciót követnek: a támvillák elvékonyítottak, így nyújtva jobb rezgéselnyelést, ellenben a középcsapágy környéke megerősített a hatékonyabb erőátvitel érdekében. A versenysportban szerzett tapasztalatok mellett más okunk is lehet a Lapierre márka mellett dönteni – voksolhatunk az európai kerékpárgyártás hagyományai mellett a tisza-menti munkaerőt igénybe vevő kiváló összeszerelés dicsőségére is!lapierre_aircode_10

„Aircode – a Lapierre legújabb csúcsgépe, amelyet 2014-ben még csak a Team FDJ csapat tagjai használhattak, együtt bizonyították is a képességeiket egy Tour de France fehér trikóval és 3. hellyel (Thibaut Pinot) valamint a Giro d’Italia legjobb sprintere címmel (Nacer Bouhanni)! Aerodinamika, hajtáshatékonyság, rázkódás csillapítás – az Aircode mindent tud, ami ma a legfejlettebb karbon technológiával előállítható!”

lapierre_aircode_7Jellemzők:

 • váz: Aircode Carbon
 • villa: Lapierre Aircode Carbon – karbonnyak
 • kormánycsapágy: FSA 1″1/8 1″1/4 Orbit C-33 44 + 15 mm
 • középcsapágy: Shimano Pressfit
 • hajtómű: Shimano Ultegra 6800 53×39 170 mm (XS-S)/ 172,5 (M) / 175 (L-XL) vagy Shimano Ultegra 6800 50×34 170mm (XS-S)/ 172,5 (M) / 175 (L-XL)
 • kormányszár: Zipp Service Course 6°, 31.8, 90 mm (XS-S) / 100 (M) / 110 (L) / 120 (XL) / 130 (XXL)
 • nyeregcső: LAPIERRE Carbon 350 mm, 31,6 mm
 • kormány: Zipp Service Course 80 Anatomic 40 (XS) / 42 (S,M,L) / 44 (XL)
 • első váltó: Shimano Ultegra 6800
 • hátsó váltó: Shimano Ultegra 6800ss 11-fokozat
 • váltókar: Shimano Ultegra 6800 2×11-fokozat
 • fékszett: Shimano Ultegra Directmount 6810
 • nyereg: Fizik Antares Mg
 • kerékszett: Mavic Ksyrium Equipe WTS
 • fogaskoszorú: Shimano 105 5800 11-fokozat 12-25 fogszám vagy Shimano Ultegra 6800 11-speed 11-28 fogszám
 • gumikülső: Mavic Yksion Comp 23 mm

lapierre_aircode_8Ajánlott fogyasztói ár: 927.900.- Forint

Magyar képviselet : www.serpentine.hu 

További info a modellről itt olvasható.

Geometriai táblázat:

lapierre_aircode_9

Vázméret ST TT SA HA RC HT STACK REACH
XS 460 520 74 72 408 125 520 371
S 490 535 73 72 408 130 525 374
M 520 550 73 73 408 150 548 383
L 550 570 72,5 73 408 170 567 391
XL 580 590 72 74 408 190 590 398

lapierre_aircode_1„A Lapierre cég több mint 60 éve ötvözi a technológiai újításokat, az esztétikát, a részletekre történő odafigyelést és kivételes szakértelmét a legfontosabb versenyeken abból a célból, hogy gyönyörű és hatékony kerékpárokat gyártson a lelkes vásárlók számára.”

A Lapierre márka története:

A Lapierre márka története egészen 1946-ig nyúlik vissza: ekkor alapította vállalkozását Gastone Lapierre a franciaországi Dijonban, talán nem is számítva arra, hogy fia, majd unokái és dédunokái mára világméretű céget építenek a háború után megeredt gyökerekre. A Lapierreből sugárzik a franciák kerékpárok iránti szeretete, rajongása, de a hűség sem hiányozhat a jelzők közül, hisz a cég központja a mai napig Dijonban található, nem messze a kis üzletből, ahol az első Lapierrek napvilágot láttak. Az alapító fia, Jacky, érdeme, hogy felfigyelt az MTB kerékpárokban rejlő lehetőségekre, és 1987-ben – a francia gyártók közül elsőként – már ilyen típust is kínált. Sokáig a montisok szemében a Lapierre kultuszmárka volt, az európai cégek közül pedig piacvezető. Jacky fia, Gilles Lapierre, a gyárépületben nőtt fel, így kevéssé meglepő, hogy apja és nagyapja nyomdokaiba lépett, 1996-ban átvéve a cég irányítását. Friss ötletekkel, tervekkel rukkolt elő, majd a sikeres céget bevitte a holland központú Accell vállalatcsoportba, amely a Tisza-parti Tószegen építette fel főbázisát. A Lapierre tehát kötődik hazánkhoz is, aminek kifejezetten örülünk. Az Accell egyik vezető márkájaként a Lapierre óriásit fejlődött, a legkorszerűbb alapanyagokból és technikai megoldásokkal dolgozik, minőségbiztosítás-rendszere egyedülálló a kerékpáripari konkurensek között. Mindemellett a családi irányítás, a hagyományokhoz való ragaszkodás, illetve a francia stílus megmaradt: Gilles Dijonban nap mint nap ellenőrzi a tervezés- és gyártásfolyamatokat, gyakran ellátogatva hozzánk is, hogy minden részletre rálátása legyen. Sokan látták már a Lapierre kerékpárokat a profi országúti versenyzők alatt: a márka több éve szponzorálja a ProTour kiváló francia csapatát, a Team FDJ.fr-t. A Lapierre kerékpárok sorra nyerik a nemzetközi teszteket és díjakat: példaképpen a Vélo Vert magazin „az év hegyikerékpárja” címét és a Le Cycle „az év országúti kerékpárja” elismerését egyszerre zsebelte be a Lapierre.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo