fbpx

Giro Empire™ SLX kerékpáros cipő

Számos profi versenyző esküszik a Giro cipőmodellekre, példának említhetjük Sir Bradley Wiggins-t vagy akár a BMC amerikai sztárját, Taylor Phinney-t, aki számára külön modellt fejlesztett a kaliforniai cég. A meglepő módon fűzős záródást alkalmazó, ellenben országúti kerékpározásra készült Empire™ megjelenésekor bombasikert aratott, azóta több finomításon esett át. Valóságos divathullámot indított el, idén már egész modellcsalád épül köré. Jelen bemutatónkban a legkönnyebb Empire-t, az SLX változatot vesszük górcső alá.

giro_empire_slx_cipo11
A Giro Empire sikerének egyik titka az egyedi, friss, semmilyen korábbi kerékpáros cipőhöz nem hasonlítható megjelenés. Egyszerre retro és forradalmian új, az ellentétek – mint tudjuk – vonzzák egymást. Az alkalmazott technológia ugyancsak „megér egy misét”: kezdhetnénk az Easton® EC90 karbontalppal, a „lélegző” mikroszálból készült felsőrésszel, de számos más finomságra is hamarosan fényt derítünk.

Kézbe véve az Empire SLX a súlytalanság hatását kelti. Harmincöt deka, azaz fele-kétharmada egy átlagos kerékpáros cipőnek! Hol spórolta meg mindezt az amerikai gyártó? A trendet teremtő fűzős rögzítés kétségtelenül könnyű, de más területen is kemény fejlesztőmunkára volt szükség. Az Easton® EC90 SLX2 üreges karbontalp az egyik legkönnyebb, amit valaha fejlesztettek, speciálisan eme Empire-változat számára készül. A feladatot érdemes volt az amerikai mérnökeikre bízni, lévén a karbonspecialista a repülőgép- és űriparnak is beszállítója, ott pedig nincs helye a parasztvakításoknak! A talpban található felfogatások titánötvözetből készülnek, további grammokat faragva a cipő tömegén.

giro_empire_slx_cipo1

Meglepő módon a cipő felsőrészén is volt mit könnyíteni: a Teijin Evofibre SL mikroszálas alapanyag fajsúlya töredéke a szokványos műbőrnek vagy gyöngyvászonnak. Továbbá fűző és fűző között is van különbség. Az ugyancsak mikroszálakból szőtt, nyúlásmentes típus kétségtelenül nem a „Röltex-ben” kétszáz forintért beszerezhető fajta. De stabilan tart-e? – kérdezhetnénk.

Taylor Phinney pontosan ugyanilyen cipőben hajt mind a mezőnyversenyeken, mind a specialitásának számító időfutamokon. Bradley Wiggins pedig az Empire SLX egyedi aranyszínű cipőjében döntötte meg az egyórás rekordot. Az élversenyzők egyetlen wattot sem „hagynak az asztalon”, így elképzelhetetlen, hogy a fűzős rögzítés valamilyen teljesítménybeli hátránnyal járna. Egyetlen csomóval kell megkötni, a szokványos fűzőkkel ellentétben a speciális típus nem lazul, el lehet tenni a cipő tetején „fűzőzsebbe”, majd a verseny, túra vagy edzés végén kerülhet ismét elő. A nemzetközi szaksajtó Empire-tesztjeiben, illetve a versenyzők visszajelzéseiben egyöntetűen szerepel a nyomáspontok teljes kiiktatása: tehát a fűzős rögzítés távolról sem halott – épp ellenkezőleg – az Empire SLX kényelmének egyik záloga.

giro_empire_slx_cipo

A Giro Empire SLX a fűző mellett más fegyvert is bevet a kényelem biztosítására, ami az akár hét órát igénybe vevő World Tour versenyeken egyáltalán nem elhanyagolható szempont. A SuperNatural Fit Kit-nek nevezett technológia valójában egy „talpbetétarzenált” takar. Alacsonyabb vagy magasabb lábboltozathoz, eltérő talpszélességhez, -formához is elérhető pontosan illeszkedő „talpalávaló”, az Empire SLX tehát tökéletesen személyre szabható.

A kényelemhez kapcsolódóan érdemes megemlíteni az átgondolt kialakítást kapott extra merev sarokcsészét, amely a pontos illeszkedéssel a hajtáshatékonyságot is szolgálja. A speciális Easton® EC90 SLX2 üreges karbontalp pedig nemcsak könnyű és merev, hanem vékony is, amely közvetlenebb kapcsolatot biztosít a pedállal, javítva a láb stabilitását, erőátvitelét.

A fűző újra divat lett, hiszen a legegyenletesebben szorít, és a legkönnyebb.

A fűző újra divat lett, hiszen a legegyenletesebben szorít, és a legkönnyebb.

A stílus igenis számít! Habár a Giro Empire SLX megjelenése részben a múltat idézi, az általa nyújtott teljesítmény kétségtelenül a jövőt hozza el. A design mellett nem lehet szó nélkül elmenni, tulajdonosként felkészülhetünk a sporttársak által feltett kérdések folyamára. A Giro országúti csúcsmodellnek számos ütőkártyája van. A páratlan kényelem, a rekordgyanús tömeg, amely az egyedi, stílusos megjelenés mellett szerintünk ellensúlyban van a nem éppen alacsony vételárral. A stílus és technika ilyen színvonalú megvalósítását kétségtelenül meg kell fizetni!

Jellemzők:

 • profi versenysportban bizonyított teljesítmény
 • trendet teremtő megjelenés
 • Easton® EC90 SLX2 üreges karbontalp
 • Teijin Evofibre SL mikroszálas felsőrész
 • szellőzést biztosító mikroperforációk
 • fűzős rögzítőrendszer mikroszálas alapanyagból
 • SuperNatural Fit Kit talpbetétválaszték
 • antibakteriális, X-static talpbetét
 • személyre szabható kényelem
 • 175 g/db (42-es méret)
 • 39-48-as méretben
 • többféle színben

Ajánlott fogyasztói ár: 99.900 Ft

A tesztelt cipőt a Mesterbike + Coffee Project – biztosította számunkra, ahol a Giro termékek legszélesebb választékát találhatod meg Magyarországon.

További információ: www.mesterbike.hu

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo