fbpx

Gepida Alboin 500 CRS crosskerékpár

Milyen kerékpár való nekem? A technika nagy léptékű fejlődése a kerékpártípusok sokszínűségét eredményezte, a kerékpár-kereskedésben a vásárló meglepődve szembesül a soha nem látott típusválasztékkal. A bőség zavarában felmerülhet a kérdés: melyik típus mire is való, illetve kerékpározási szokásunkhoz melyik a legmegfelelőbb?

A Gepida Alboin 500 CRS esetében a laikus vásárlónak nem kell azonnal és végérvényesen eldönteni ezt a fontos kérdést: a dinamikus ütemben fejlődő, bő 20 éves múltra visszatekintő magyar márka eme kiváló középkategóriás modellje a lehető legtöbb helyzetben megállja helyét, mondhatni a kerékpárok “jolly jokere”.

A Gepida Alboin 500 CRS több irányba fejleszthető: a gumicserén kívül váltózó időjárásra felszerelhető sárvédővel, túrázáshoz pedig csomagtartóval, táskákkal.

A Gepida Alboin 500 CRS több irányba fejleszthető: a gumicserén kívül váltózó időjárásra felszerelhető sárvédővel, túrázáshoz pedig csomagtartóval, táskákkal…

gepida_alboin_500_crs_5A Lajtától nyugatra igen népszerű “Cross” kerékpárkategória az általános felhasználást megcélzó trekking, túra és városi típusoknak egy sportosabb változata. Nem túlzottan nehéz terepviszonyok közt, például dózerutakon, jobb állapotban lévő turistaösvényeken is kiválóan használható, emellett a nagy kerékméret és relatív keskeny gumiköpenynek köszönhetően aszfalton sem lomha. Kényelmes testtartást tesz lehetővé – amely pár perc alatt megváltoztatható, személyre szabható – de mégsem olyan “nagymamás”, mint a legtöbb városi “komfortkerékpár”. A bevezetőben említett kompromisszumok közül tehát a sportos, teljesítmény-orientált irányt célozza meg, de közel sem olyan végletesen, mint egy kizárólag szilárd burkolatra tervezett országúti kerékpár. A menetkényelmet az első felfüggesztés is hatékonyan fokozza, amely az Alboin 500 CRS esetében egy kiválóan működő SUNTOUR NEX villa formájában testesül meg.

gepida_alboin_500_crs_3A laikus kerékpárosok mellett számos tapasztalt felhasználó is a cross kategóriából választ, ha például kerékpáros túrázásra adja fejét, vagy mondjuk városi közlekedésre keres strapabíró, ennek ellenére fürge masinát. Ebben az esetben a bütykös köpenyt célszerű hasonló méretű sima futófelületűre cserélni. A Gepida Alboin 500 CRS több irányba fejleszthető: a gumicserén kívül váltózó időjárásra felszerelhető sárvédővel, túrázáshoz pedig csomagtartóval, táskákkal.

Idézném a BikeMag „tesztpilótát”, aki az Alboin 500 CRS nagytestvérével a 700 CRS modellel kapcsolatban a következőket írta:

“Régi mániám, hogy kéne egy olyan bringa, ami olyan mindenes. De eddig nem akadt ilyesmi horogra, mert azt hiszem, kicsit sokat várok el ehhez. Jócskán tekerek városban, és mindig sietnem kell, tehát aszfalton gyors legyen. Nem szoktam elkerülni a budai oldal hegyeit sem, tehát legyen megfelelő áttételezése. Szívesen hagyom el a szilárd burkolatú utakat, vagyis az egyszerűbb terep se kottyanjon meg neki. Aztán néha van úgy, hogy feltenném a gyerekülést, és vinném a gyerkőcöt is. Időnként pedig nosztalgiázom, gimis korombeli csomagos bringatúrák után. No igen, és fontos szempont hogy dizájnban, műszaki színvonalban toppon legyen.”

gepida_alboin_500_crs_4A megjelent teszt óta eltelt 3 év, a Gepida kerékpárok műszakilag tovább fejlődtek, a 2015-ös Alboin CRS sorozat hydroforming alakítással készült 6061 alumíniumötvözet a legmodernebb vázat kapja, a 500-as modell felszereltsége ésszerűen összeválogatott Shimano és Avid alkatrészekből áll, a belépő szintű Acera modellcsaládtól a középkategóriás Deore-ig. Az eredmény egy optimális árfekvésben kínált, megbízható és strapabíró Alboin 500 CRS, amely egyaránt alkalmas általános kerékpáros közlekedésre, túrázásra, kirándulásra vagy testünk karbantartására.

Jellemzők:

 • Váz: Hydroforming 6061 alumíniumötvözet
 • Villa: Suntour Nex, 63 mm rugóút
 • Váltókar: Shimano Acera, 3×8 fokozat
 • Hátsó Váltó: Shimano Deore
 • Első Váltó: Shimano Acera
 • Hajtómű: Shimano Fct-4010, 48/36/26 fogszám
 • Hajtóműcsapágy: Shimano SM-BBES25 Octalink
 • Fogaskoszorú: Shimano HG62-10 11-34 fogszám
 • Kerékagy: Gepida Disc, 32 furat
 • Felni: Rodi Excalibur XC, 32 furat
 • Fék: Avid Db1 Tárcsafék, 160 mm-es tárcsák
 • Fékkar: Avid DB1
 • Külső Gumi: Schwalbe CX Comp 700x40c
 • Stucni: Gepida/Tranz-X, Alu, állítható dőlésszög
 • Kormány: Gepida Alu, 600 mm
 • Nyeregcső: Gepida Alu, 27,2×300 mm
 • Nyereg: Velo 3315
 • Tömeg: 13,8 kg

[divider scroll_text=”Gepida Alboin 500 CRS”]
Javasolt fogyasztói ár: 214.900 Ft

További információ a forgalmazó honlapján

gepida logo

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo