fbpx

Bottecchia SP9 Supernova – a profik “fegyvere”

„Az aerodinamikai elvek szerint tervezett kerékpár az út döntő hányadában gyorsabb lesz mint egy azonos technológiai szintet képviselő, a minimális tömegre kihegyezett modell.” Minden szélcsatornában végzett teszt erre a következtetésre jutott, így manapság már nemcsak a profi versenyzők ülnek át a modern elvek szerint tervezett váztípusokra, hanem az amatőr kerékpárosok is felismerik, hogy teljesítményük ez által javulhat a legtöbbet.

bottechia_sp9_1

Stefano Garzelli a 2010-es a hegyes-völgyes Tirreno–Adriatico versenyen az első generációs SP9 nyergében diadalmaskodott!

Stefano Garzelli a 2010-es a hegyes-völgyes Tirreno–Adriatico versenyen az első generációs SP9 nyergében diadalmaskodott!

A nagy múltra visszatekintő olasz Bottecchia éppen ezért fejlesztette ki a szelet hatékonyan hasító SP9-es modellt, amelyen Stefano Garzelli a 2010-es a hegyes-völgyes Tirreno–Adriatico versenyen is diadalmaskodott, bizonyítva ezzel a aerodinamika fontosságát a tömeggel szemben. 5 év alatt sok víz folyik le a Pó folyón, az idei SP9 Supernova még fejlettebb technikai megoldásokat alkalmaz, a profi versenyzők kedvence Campagnolo 11-fokozatos szettel már bőven egy millió forint alatt is elérhető.

2013-ban a Team Utensilnord is a rendkívüli képességű SP9 vázat hajtotta a világ nagyobb versenyein.

Az idei modell meghökkentő dizájnt kapott, amelyet a Double Monocoque Mould gyártási technológiának köszönhet, emellett a technikai színvonal is lényegesen emelkedett. A Pro-Tour versenyeken a Team Acqua&Sapone és a Caffè Mokambo csapat alatt látott vázhoz képest a most bemutatott „üstökös” már 1 1/2 colos villanyakkal készül, a TCC (Technology Calibrated Carbon) monocoque szerkezetkialakításnak köszönhetően minden tekintetbe erősebb, stabilabb.

bottechia_sp9_2A SP9 Supernova váz további számos új innovatív és műszaki megoldással büszkélkedhet, mint például az IDS (Dynamic Integrated System,) integrált nyeregszár, amely 80 mm-es állítási intervallumot tesz lehető, így elkerülve az aerodinamikai és kényelmi szempontból előnyös technika egyetlen nagy hátulütőjét – a korlátozott nyeregmagasság-állítást. Az SP9 váz ezen felül alumíniumerősítésű karbon papucsokat kapott, amely gyakori kerékcsere esetén tartósabb megoldás, mint a “csupasz” karbon szerkezet. Az SP9 Supernova kétségtelenül profi versenyzésre tervezett és hivatott, így a tervezők e szerint optimalizálták az egyes részletmegoldások.

bottechia_sp9_7
Az SP9 Supernova számos exkluzív felszereltséggel elérhető, amelyből most a legkedvezőbb árfekvésű kerül bemutatásra, a Bottecchia legendás vicenzai honfitárs 11-fokozatos váltórendszert alkalmazó Athena szettjével kiegészítve. Ár/érték arányban, illetve funkcionalitásban nincs is igazi versenytársa a Campagnolo eme kiváló alkatrészcsaládjának: bár kínálnak könnyebb alkatrészeket is, azok működése nem sokban tér el az Athenáétól, a profi versenyzésen kívül ezek minden egyéb feladatra tökéletesen megfelelnek. Jó hír továbbá, hogy a Athena alkatrészek esetleges cseréjéhez sem kell bankkölcsönért folyamodni.

Garzelli a hegyekben egy nem tömegre kihegyezett kerékpár nyergében: összeségében mindig gyorsabbak leszünk egy aerodinamikus vázzal, akkor is ha jelentős emelkedőket kell leküzdeni!

Garzelli a hegyekben egy nem tömegre kihegyezett kerékpár nyergében: összeségében mindig gyorsabbak leszünk egy aerodinamikus vázzal, akkor is ha jelentős emelkedőket kell leküzdeni!

A SP9 Supernova/Athena a Campagnolo leányvállalatának távolról sem belépő szintű kerékszettjével érkezik: a Fulcrum 4 az amatőr versenyzők, teljesítménytúrázók egyik kedvenc fegyvere, a hazai nem éppen makulátlan burkolatú utakra ideális választás. Az ugyancsak észak-olasz illetőségű Deda kiegészítők messze földön híresek – ezeket nem is kell bemutatni. És mi más is lenne feszülne eme talján remekmű kerekein, mint a Vittoria gyárában készült Rubino köpenyek!

Többféle színváltozatban elérhető

Többféle színváltozatban elérhető…

És habár kvalitásai alapján az SP9 Supernova a profi versenyzők számára készül, mi amatőrök csakis jól járhatunk a teljesítmény szempontjából meghatározó aerodinamikai elvek szerint tervezett vázzal, amely ráadásul kellően stabil még a több száz wattot produkáló példaképek számára. A Bottecchia fejlesztői az Athena változat áttételezésében szerencsére gondoltak az amatőr felhasználásra is: kellő pedálfordulattal pörgetve a meredek kaptatókon sem fogunk szenvedni. A csúcsteljesítményt nyújtó SP9 Supernova vázszett elkísérhet kerékpáros képességeink fejlődésének útján!

...és többféle "nyálcsepegtető" felszereltséggel!

…és többféle “nyálcsepegtető” felszereltséggel!

A verseny-orientált koncepcióhoz hűen az SP9 Supernova esetében rendkívüli stabilitás és szélcsatornában tesztelt aerodinamika egyesül egy exkluzív, a legmodernebb követelmények szerint kialakított vázban.

Az SP9 Supernova Campagnolo Athena, Chorus, Record, EPS, illetve Shimano Ultegra, Ultegra Di2 és Dura Ace felszereltséggel is elérhető.

Technikai adatok:

 • váz: TCC (Technology Calibrated Carbon) monocoque szerkezetkialakítás, IDS integrált nyeregszár,
 • karbonpapucsok, tömeg: 1200 g (M-méret)
 • középcsapágy: BSA 68mm
 • fejcső: integrált 1 1/2”
 • villa: karbon monocoque fullkarbon, 1k szövet, tapered 1″1/2, tömeg: 360 g
 • színváltozatok: c09 matt karbon – c72 matt karbon/”fluo-zöld” – c77 matt karbon/narancs
 • váltórendszer: Campagnolo Athena (mix) 22-fokozat
 • hajtómű: Campagnolo Athena 34/50 2×11-fokozat
 • kerékszett: Fulcrum Racing4
 • fékszett: Campagnolo Veloce
 • gumiköpeny: Vittoria Rubino 700×23
 • kormány: Deda RHM EL
 • kormányszár: Deda Zero 2
 • nyeregszár: Bottecchia vázba integrált, SP9 SIS fejjel
 • nyereg: Bottecchia Team Pro

Bottecchia Sp9 Supernova – Campagnolo Athena ajánlott fogyasztói ára: 896.000 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján

Méretválaszték: 44/48/51/54/57 cm

SP9Geometriai táblázat:

Méret A B B1 C E F S STACK REACH
44 540   513 530 74 72 408 125 523 380
48 580   530 547 73,5 72,5 408 140 539 387
51 610   543 559 73 73 408 155 555 389
54 640   561 575 73 73 408 170 569 401
57 670   578 590 72,5 73,5 408 190 590 404

bottechia_sp9_5

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo