fbpx

Giro d’Italia: elemeztük a 3. szakasz hatalmas bukását – fotók, videó

Sajnos a tegnapi bukás a Giro d’Italia mai pihenőnapjára is szolgál még érdekességekkel a kerékpársport rajongóknak. A kérdés nem is az, hogy hibázott-e a balesetet okozó Roberto Ferrari, inkább az, hogy mekkorát…

Maga a szenvedő fél, a világbajnok Mark Cavendish is úgy nyilatkozott, hogy őt egy ilyen szabálytalankodásért hazaküldték volna, az Androni olasz sprintere azonban megúszta hátrasorolással, pontlevonással és pénzbüntetéssel.

Mi kikockáztuk a videót, a tisztábban látás kedvéért, a képek önmagukért beszélnek. A szabályok szerint sprint közben nem lehet keresztező mozgást végezni, amivel az ellenfelet saját mozgása megváltoztatására kényszerítem. Nem nehéz elképzelni, mi lenne egy tömeghajrán, ha mindenki arra mehetne, amerre látna.

A szabály értelmezése persze más tészta, sokszor kialakulnak viták, hogy akadályozta-e, vagy nem, mennyire mozgott keresztbe stb. A test test elleni küzdelem benne van a pakliban egy sprinten, de nem véletlen, hogy a zsűri is azokat az eseteket bünteti leginkább, amikor valaki a mellette-mögötte lévő ellenfelet szorítja ki, rakja fel, mert ilyenkor a hátul lévő – ha már első kereke az előrébb lévő mellett van – tehetetlen.

A videón 8 perc után következik a bukás:

Érdemes megnézni például a többiek mozgását a videón. Tyler Farrar is mozog oldalra, amikor jobbra előzve vált ritmust, de ezt úgy teszi, hogy közben nem veszélyezteti versenyzőtársait. Még egyszer megnézve a videót koncentráljon mindenki a mögötte acsarkodó Ferrarira, és nem kell magyarázni a különbséget. Ki lehet szúrni más agresszív versenyzőt is, például Feillu-t, aki a „problémásabb sprinterek” közé tartozik a mezőnyben, Cavendish-sel boxolnak is egy picit, de az még a „belefér a férfias küzdelembe” kategória. A különbségeket érzékeltető oktatófilmnek sem rossz ez a videó…

A kockákat elemezve azért a „legviccesebb” maga Ferrari nyilatkozata: „A hajrámra koncentráltam, nem láttam, mi történik mögöttem. Kicsatolt a cipőm, kereszteznem kellett, mert egy másik versenyző is hirtelen váltott.”

Többször lassítva, kikockázva a videót ehhez képest látszik, hogy Ferrari az amerikai Farrarra próbálja tenni a kereket, és amikor azt mondja „a másik versenyző hirtelen váltott” akkor már éppen összevissza (előbb egyik, majd másik oldaláról) kacsázva próbálja követni a Garmin versenyzőjét, aki amúgy valóban jobbra tartva robbant, de abban még nincs semmi szabálytalan, hirtelen mozdulat.

Eközben Cavendish az amúgy szintén „zűrös mozgású” Feillu-n érkezik, majd tovább váltana – szintén szabályosan mozogva – Farrarra, csak ekkor Ferrari két métert ugrik hirtelen jobbra és elcsapja. A lábak mozgását figyelve a pedál is ekkor old ki.

És egy szép mentés, Farrar mögött Guardini (sárgában) éppen a levegőből érkezik, miután átugratta az előtte elfekvő Cavendisht...

„Ferrari azt mondta a riportereknek, hogy nem látta és nem foglalkozott azzal, mi történik mögötte. Ferrari csapata és a bírók helyesen döntöttek? Más versenyzőket, beleértve magamat is, kevesebbért hazaküldtek volna.” – kommentált Cavendish.

Az Androni csapatfőnöke, Gianni Savio azért valahol érezte Ferrari felelősségét, amikor a csapatbuszban érte utol a Cyclingnews riportere, így válaszolt: „Már a reptérre megyünk éppen, de a csapat és a versenyzőm nevében bocsánatot fogok kérni Cavendish-től a hibáért, ami nem volt szándékos.”

Phinney lába a dobogón

A balesetben többek között a rózsaszínű trikós Taylor Phinney is sérült, akinek végül három öltéssel kellett összevarrni bokáját. Az amerikai ennek ellenére felállt a pódiumra átvenni a Maglia Rosa-t. „Meg akartam mutatni a közönségnek, a szurkolóimnak és a családomnak, akik otthon néznek, hogy jól vagyok. Fontosnak éreztem felállni a dobogóra.” – mondta Phinney.

A rózsaszínű trikósnak és persze a világbajnok Cavendishnek is jól jön a mai pihenőnap az olaszországi transzfer miatt, szerdáig talán sokat gyógyulnak a sebek és az alvással sem fáj majd annyira. Holnap, szerdán Veronában csapatidőfutam!

Giro d’Italia 2012: az útvonal, szakaszok, szintrajzok, emelkedők bontása – KATTINTSON IDE!

A Giro d’Italia főszereplői, csapatokra bontva – KATTINTSON IDE!

Az 1. szakasz összefoglalója

A 2. szakasz összefoglalója

A 3. szakasz összefoglalója

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo