fbpx

Olimpia: cross country mérleg – nemzetközi szempontból

Komoly izgalmat hoztak a cross country versenyek a londoni olimpián, ezúttal elsősorban az élen haladók, a legnagyobb sztárok szempontjából értékeljük a mountain bike XCO-futamokat.

A nők mezőnyében magabiztosan győzedelmeskedő Julie Bresset mögött nagy harc alakult ki a második helyért, a rendkívül tapasztalt Sabine Spitz és az amerikai Georgia Gould között.  A férfiak versenye az utolsó kanyarig nyílt maradt, volt időszak, mikor öt rider alkotta az élmezőnyt, közülük szinte megtippelni se lehetett, ki lesz a bajnok. Pár hét múlva, a magyar indulókon kívül, valószínűleg csak a dobogósokra fogunk emlékezni, de íme pár érdekesség a versenyekről.

Sabine Spitz bukása

Emlékezetes momentum marad Sabine Spitz esése. A német hölgy klasszikus kormányon átesős bukást mutatott be, de szerencséjére nem túl nagy sebességgel, így Parti Andrissal ellenttétben mind a bringa, mind pedig ő épségben maradt, így végül második helyen ért célba. Bár a világkupákon nem remekelt, egy jó formaidőzítéssel   teljessé tudta tenni éremgyűjteményét az athéni bronz és a pekingi arany után.

Gunn Rita Dahle

Komoly esélye lett volna az éremre Gunn Rita Dahle-nak, a legendás norvég versenyzőnek, aki a szezon folyamán folyamatosan fejlődött, de egy bukás és egy defekt keresztülhúzta számításait.

Julie Bresset

A verseny előtt nagy favoritnak tartott kanadai Catharine Pendrel nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket. Bár a tavalyi tesztversenyt megnyerte, és idén is három világkupán diadalmaskodott, képtelen volt az élen menők tempóját tartani. A következőket mondta: „Nem erre vártam, nem ezt reméltem, nem ezért készültem. Minden erőfeszítés fájt és a lányok sorra mentek el mellettem.”

Emily Batty

Nála is rosszabbul járt azonban honfitársa, Emily Batty, akinek az indulása az utolsó percekig kérdéses volt egy sérülésnek köszönhetően. A keddi pályabejárás során olyan szerencsétlenül esett át a kormányon, hogy a jobb kulcscsontja eltört. Ezt nyilatkozta: „ A fejem ép, a lábaim épek, a szívem összetört. Képes voltam versenyezni, de a lejtők így nem nagyon mentek. Nem akartam, hogy az álmaim ne teljesüljenek.” A sérülés előtt célja a pontszerző hely volt, de úgy gondolom ilyen feltételek mellett tiszteletre méltó a 24. helyezés is.

A magyar induló, Benkó Barbi, első váltó problémák ellenére a 27. helyen ért célba első olimpiáján. Gratulálunk neki, és több szerencsét kívánunk a folytatásban!

Öten az élen a férfiak futamának derekán

A férfiaknál Jarda Kulhavy tavalyi önmagét idézte és megszerezte az aranyérmet. Valószínűleg ő is kifejezetten erre a viadalra készült 2012-ben, mert a világkupákon közel sem szerepelt úgy, mint az ezt megelőző évben. A svájci Nino Schurter azonban idénre felnőtt a feladathoz, és az egyik legnagyobb esélyesként utazott Londonba. Kettejük között az utolsó előtti kanyar, és véleményem szerint Schurter hibája döntött. A Swisspower csapat sztárja ugyanis szabadon hagyta a belső ívet Kulhavy előtt, aki így előnyösebb helyzetből fordulhatott az utolsó kanyarra, ahol szinte lehetetlen volt az előzés. Schurter ezt mondta: ”A stratégiám jó volt. Az első körtől kezdve támadtam, úgy gondoltam nyerhetek, de az utolsó előtti kanyarban Jaroslav megelőzött. Sportszerű akartam lenni, ezért az ívemen maradtam, engedtem, hogy megelőzzön belülről. Most az jár a fejemben, hogy mi lett volna, ha mégis belső ívre megyek. Mindenesetre mindent beleadtam, szoros verseny volt, így boldognak kell lennem az ezüstéremmel.”

Jaroslav Kulhavy

Érdekesség, hogy Kulhavy az első versenyző, aki 29”-es bringával nyert hegyikerékpáros olimpiát, és egyben az első győztes aki összteleszkópos bringát használt.

A szintén nagy esélyes Julien Absalon már az első körben hátrányba került egy defekt miatt, így a verseny feladása mellett döntött. Vele kapcsolatos hír, hogy 2 éves szerződést írt alá a BMC montis csapatával.

Fontana nyereg nélkül a célban

A harmadik helyezett Marco Fontana kiválóan versenyzett, bár az utolsó körben letört a nyeregcsöve képes volt megtartani bronzérmet érő pozícióját. A negyedik, José Hermida egy kulcsfontosságú pillanatban történő láncleesésre panaszkodott.

A belga cyclo cross legenda, Sven Nys defekt és technikai problémák miatt kénytelen volt feladni a versenyt. Az angolok reménysége, Liam Killeen egy bukás miatt állt ki. Bokatörés gyanújával szállították kórházba.

Sven Nys

Sajnos a magyar versenyző Parti Andris is komolyat esett, de a sokkoló képek ellenére viszonylag szerencsésen megúszta. A világkupákon már megmutatta, hogy kiváló versenyekre képes, valószínűleg egy szép eredményt hiúsított meg ez a bukás. Jobbulást kívánunk neki!

Írta: Kuntár Bence

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo