fbpx

Yates hatalmasat hajrázva nyert Budapesten, de van der Poelon maradt a rózsaszín!

Szombaton a budapesti egyéni időfutammal folytatódott a Giro d’Italia 2022-es, 105. kiírása, amelyet egy nagyon kiélezett verseny után Simon Yates (BikeExchange-Jayco) vitt el, másodpercekkel a tegnapi győztes, rózsaszín trikós Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) előtt. Honfitársainkra semmi panasz sem lehetett, Fetter Erik (Eolo-Kometa) a 45., Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) az 51., míg Valter Attila (Groupama-FDJ) a 82. helyen végzett.

Ahogy a tegnapi, úgy a mai szakasz is gyönyörű környezetben haladt végig a főváros utcáin – 9,2 km hosszan. A Hősök teréről indulva, az Andrássy úton, majd a Ferdinánd hídon keresztül jutottak el a versenyzők a Nyugati térre. A Duna partjára az Országház előtt tértek le, majd a Margit hídon keresztezték hazánk legnagyobb folyóját. A budai rakpart után következett a Ponty utca meredek (egyes helyeken 11%-os), néhol macskaköves emelkedője, majd a Halászbástya alatti festői út. Innen  már csak néhány száz méter volt vissza a Szentháromság térig, ami azonban ilyen tempóban kegyetlennek ígérkezett. Az időfutamon a versenyzőket egyperces eltéréssel indították, az összetett sorrendjét alapul véve – de éppen fordítva, azaz a rózsaszín trikót viselő Mathieu van der Poel utolsóként tette tiszteletét a fővárosban.

Egy nagyon jó időfutammenő már a verseny elején helyet kapott: a tavalyi rekordkísérletét elvétő Alex Dowsett (Israel-Premier Tech) 12.23-as időeredményt produkált, amellyel egész sokáig a bajnoki székben maradhatott. A magyarok közül elsőként Peák Barnát láthattuk startolni, aki a tömeg ujjongása közepette fantasztikus időt hajtott (12.29) – ez összetettben az 51. helyre volt elég a 23 éves versenyzőnek.

Jos van Emden (Jumbo-Visma) aztán másodpercekre átvette a vezetést, de jött Emden csapattársa, a szakasz esélyesének is kikiáltott Edoardo Affini, és el is foglalta az első helyet. Számunkra a következő fontos versenyző a magyar bajnoki trikót viselő Fetter Erik volt, aki egy másodperccel hajtott jobbat Peáknál, ezzel legjobb magyarként a 45. pozícióban végzett. A tegnapi szakaszon a hajrában támadó, végül azonban csak a 90. helyen végző Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) 12.07-es időt repesztett, amivel átvette a vezetést!

A nagy verseny azonban csak most kezdődött: először jött Matteo Sobrero (BikeExchange-Jayco), aki már közel járt a 12 perc alatti időhöz, és egy darabig úgy tűnt, hogy ez akár meg is lehet az olasznak, aki az időmérő kapu után (amit a Fő utcán állítottak fel, közvetlen a Ponty utca előtt) rendesen meghajtotta biciklijét. Közben útjára engedték Valter Attilát is, aki hatalmas éljenzés közepette tekerte végig ezt a kilenc kilométert. Ahogy a verseny utáni interjúban elmondta, mehetett volna 10 másodperccel jobb időt, de ki szerette volna élvezni minden pillanatát a szakasznak, ezért vette kicsit lazábbra a figurát. A “laza figura” végül a 82. helyre volt elég Atinak (12.41-es idő), de valljuk be, ez nem is az ő műfaja.

Ati után viszont megérkeztek a nagy nevek, aminek köszönhetően az elmúlt évek legizgalmasabb időfutamát láthatták a kilátogatók! A mezőny egyik legjobb sprintere, Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), és az örökifjú Alejandro Valverde (Movistar) átlagos időt ment, nem úgy a sorban következő két versenyző, Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) és Simon Yates. Előbbi először nézett be 12 perc alá (11.55-ös idő), azonban mire leszállt a kerékpárjáról, érkezett a brit, és valami egészen elképesztő utolsó 400 métert produkálva hét másodpercet vert a Giro 2017-es bajnokára. Kettejük után is olyan nevek következtek, mint az olimpiai aranyérmes, hazája időfutambajnokaként sárga-kék-piros, ecuadori lobogós mezben tekerő Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), vagy Pello Bilbao (Bahrain-Victorious), és a sort még hosszan lehetne folytatni. Meglepően jól ment ma Ben Tulett (Ineos Grenadiers), aki nyilatkozatában ki is emelte, hogy saját magát is sokkolta ezzel az eredménnyel (12.03-as idő, ötödik hely). Mathieu van der Poel is begyújtotta a rakétákat, mindössze három másodperccel maradt el Yates mögött, így a tegnapi szakaszon 10 másodperces időjóváírást kapó holland versenyzőt láthatjuk majd holnap is rózsaszínben. Ebből a szempontból van del Poelra egyedül Biniam Girmay (Intermarché) és Bilbao lehetett volna veszéllyel, de egyikük sem az a klasszikus időfutammenő, ahogy az látszott is az etapon. A győztes idő tehát 11 perc 48 másodperces lett, ami 9200 méteren 46,6-os átlagot jelent! A 29 éves brit versenyző karrierje második időfutam-győzelmét aratta, ebben a szezonban pedig már a negyedik szakaszelsősége volt.

Gyönyörű képek készülhettek a mai etapon – itt épp a maglia rosát viselő van der Poel tempózik a Halászbástya árnyékában. Fotó: Giro d’Italia Twitter

A mai szakasz után van der Poel megőrizte összetett első helyét, ami a rózsaszín, kék és ciklámen trikókat illeti, míg mai teljesítménye után Sobrerót láthatjuk majd holnap habfehérben, aki Girmay-tól veszi át a trikót. A Giro harmadik magyarországi, egyben egyik leghosszabb etapján 201 km vár a versenyzőkre Kaposvár és Balatonfüred között, amit akár a helyszínen, akár a televízión keresztül érdemes lesz majd követni. A szakasz két gyorsasági részhajrát tartalmaz, illetve egy negyedik kategóriás emelkedőt a Tihanyi Apátság előtt.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo