fbpx

XCO világkupa Leogang 2021: Vas Kata Blanka 2. U23-ban!

A tavalyi világbajnokságot követően Leogang először adott otthont XCO világkupának. Lecomte (Massi) ismét faképnél hagyta a női mezőnyt, Flückiger (Thömus RN) hozta a „kötelezőt”.

Az idei sorozat 3. állomását Ausztriában rendezték, a hosszú meredek emelkedők és technikás lejtők minden szempontból komoly kihívások elé állították a versenyzőket.

A péntek XCC verseny pályája is tartalmazott hosszabb emelkedőt, így talán nem is számít már meglepetésnek, hogy a fiatal francia Loana Lecomte egyedül el tudott szakadni a mezőnytől és megnyerte a nők versenyét. Mögötte Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker), Jolanda Neff (Trek Factory Racing) és a világbajnok Pauline Ferrand-Prevot (Absolute Absalon) küzdöttek a dobogós helyekért, többszöri előzgetést követően végül ebben a sorrendben értek célba. Benkó Barbara (Maloja Pushbikers) 34. lett.

A férfiaknál hiányzott a két csodagyerek, Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) országúton versenyzett, Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) pedig kulcscsonttörésből épül fel. Henrique Avancini (Cannondale) edzései nem az elvárásoknak megfelelően haladtak, így kihagyja a második két világkupa hétvégét. Nino Schurter (Scott SRAM) előtt tehát adott volt a lehetőség, hogy uralja a hétvégét, sőt első győzelmét arathatta volna az új Scott Spark nyergében, azonban már a pénteki rajtnál hibát vétett, nem tudott belépni a pedálba és a mezőny legvégére csúszott. Az élen Mathias Flückiger és Ondrej Cink (Kross Orlen Cycling Team) diktálták a tempót, el is tudtak szökni a mezőnytől. Végül a svájci bizonyult a leggyorsabbnak, megelőzve a Kross versenyzőjét, míg a harmadik helyet Milan Vader (KMC Orbea) szerezte meg.

Az XCO pálya a hosszú mászásokat kedvelőknek kedvezett igazán, de technikás lejtmenetből is jutott a 3,5 km-es körre, ami 221 m szintemelkedést tartalmazott. Az időjárás ezúttal kegyes volt a versenyzőkkel, vasárnap gyakorlatilag száraz körülmények között dőlt el a győzelem sorsa.

Leogang XCO pálya 2021

Az U23-as nők XCO versenyében Vas Kata Blanka (Team SD Worx) ismét kiválóan teljesített, második lett, csak a hazai pályán versenyző Mona Mitterwallner (Trek Vaude) előzte meg. Buzsáki Virág 16. helyen fejezte be a futamot, míg Schmidel Regina 33. lett.

Loana Lecomte – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

A felnőtt nőknél kérdés sem volt, hogy Loana Lecomte ismét leiskolázza a mezőnyt. A fiatal francia idén minden XCO világkupa minden körében vezetett, most is közel 2 perccel verte a másodikat. Az igazi izgalmat a dobogós helyekért vívott csata jelentette, Ferrand-Prevot ma magához képest nem fogott ki jó napot, 5. helyen ért célba. Jó látni, hogy Jolanda Neff ismét ott tudni lenni az élmezőnyben, ezúttal csak pár másodperccel maradt le az 3. helyről.

Női dobogó: 4. Neff; 2. Rissveds; 1. Lecomte; 3. Stigger; 5. Ferrand-Prevot – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

A hazai pályán versenyző Laura Stigger (Specialized) szintén kiváló futamot tudhat maga mögött, ami ezúttal egy bronzéremre volt elég, az ezüstérmet Rio olimpiai bajnoka Jenny Rissveds (Team 31) szerezte meg. Úgy tűnik a visszavonulás, majd visszatérés, a depresszió leküzdése után valós esélye lehet akár Tokióban is. Benkó Barbara a 28. helyen ért célba.

Mathias Flückiger – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

A férfiaknál, akárcsak pénteken, Mathias Flückiger és Ondrej Cink párbaját hozta a futam. A cseh versenyző eleinte gyorsabb volt az emelkedőkön, de ellenfele rendre felért rá a lejtőkön. Az utolsó előtti körben aztán az egyik mászáson tudott elszakadni a svájci és élete második világkupa diadalát aratta. Cink alig szakadt le, magabiztosan hozta a 2. helyet.

Férfi dobogó: 2. Cink; 1. Flückiger; 3. Cooper

A 3. helyen Anton Cooper (Trek Factory Racing) ért célba, senkitől nem zavartava, végig tartotta a pozíciót, de az élmenő duó tempójától hangyányit elmaradt. Parti András 81. lett.

A következő fordulónak két hét múlva Les Gets ad otthont.

Képek:
redbull.tv
Red Bull Content Pool – Bartek Wolinski

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo