fbpx

Vasárnap Duna Maraton – a viharkárok miatt módosított útvonallal

Sajtótájékoztatón mutatták be szerdán a T-Mobile Top Maraton sorozat 2. állomását, a XI. UNIQA Duna Maratont. Mint Harangvölgyi András főszervező elmondta, a verseny Kelet-Közép-Európa egyik legnépesebb mountain bike-eseménye, melyre július 4-én a Pilisben kerül sor, a rajt-cél állomása és a versenyközpont Visegrádon, a Duna partján lesz kiépítve. Eddig közel 1300 előnevezés érkezett, vasárnap több ország, másfél ezer kerekesére számítanak. A maraton a korábbi, pilisi viharkárok miatt módosított útvonalon, 30, 68, és 92 km-en került kiírásra.

A sajtótájékoztatón részt vett 2009 maraton bajnoka, a tavalyi T-Mobile Top Maraton sorozat összetett győztese, az esélyesként rajtoló Dósa Eszter (Vitalitás SE-Golyán Kerékpár-Scott-X-IONT); a múlt héten két országúti bajnoki aranyat nyerő, pekingi olimpikon Kusztor Péter (Atlas Personal BMC), aki élete első hegyikerékpáros versenyére készül; valamint a várhatóan legidősebb induló, a 74 esztendős Lukács Mária.
A Duna Maraton 2010-ben is a T-Mobile Top Maraton sorozat 2. állomása, 2006-tól része az Inter-Mountain-Series nemzetközi versenysorozatnak, melynek köszönhetően jelentősen megnőtt a külföldi résztvevők száma is. A monumentális jelleget mutatja, hogy az elmúlt 10 évben mintegy 100 ezer szurkoló mellett több mint 9 ezren vettek részt rajta.

A 2009-es rajt

A három napos fesztivál központja a Dunakanyarban, Visegrádon, közvetlen a Duna partján került kialakításra. Több száz fő befogadására alkalmas sátor, zenei programok, vendéglátás biztosítja a versenyzés mellett a kellemes programot. Vasárnap 10 órakor indul a Duna Maraton mezőnye, 10.30-tól 4 korcsoportban a 6-14 év közötti gyermekeknek kiírt, Országos Diákkupa futamaira, 11.30-tól pedig a térítésmentes, 10 kilométeres T-Mobile Kerékpáros Természetjáró Túrára kerül sor, melyhez a T-Mobile Bringakölcsönzőből is lehet – szintén térítésmentesen – kerékpárt kérni. Négytől triál-bemutató, öttől eredményhirdetés szerepel a programban. A verseny 10 frissítőállomásán a résztvevők összesen 4 ezer liter folyadékot, 250 kg banánt, 100 kg citromot, 60 kg csokoládét, 10 kg szőlőcukrot, 30 kg nápolyit, illetve pogácsát fogyaszthatnak el.

A T-Mobile Top Maraton sorozat állomásaira egy 0-24 órás segélyhívó számot kapnak a szervezők, a segítségkérők a +36 30 331 5555-öt hívhatják.

– Válságos volt az idei helyzet, ilyenre a 11 év alatt még nem volt példa. Az erdő jelentős részében kárt okozott a nagy mennyiségű víz, a Duna-parton viszont már hozzászoktunk az árvízhez. Közös összefogással és a javuló időnek köszönhetően megteremtettük a versenyzéshez szükséges állapotokat; a pálya nyomvonalán kellett picit változtatnunk, a rajt-cél területe több ezer ember fogadására alkalmas. Köszönet a Pilisi Parkerdőnek az együttműködésért! Ha belegondolunk, tavaly a Salzkammerguton a hirtelen leesett nagy hó miatt három távot kellett eltörölni – mondta Harangvölgyi András. – A rendezőség is csatlakozott a MOB kezdeményezéséhez, az árvízkárosultak javára 100 ezer forintot fogunk átutalni – tette hozzá a főszervező.

Térkép: http://www.sportaktiv.hu/Terkepek/2010Dunamaraton/DunaMaraton_2010_terkepnew.jpg
Összefoglaló kisfilm a 2009-es versenyről: http://www.youtube.com/watch?v=owbPg81GO0U

Mellékelt fotó: Vanik Zoltán (2009-es rajt)

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo