fbpx

Valter Attilával és Van der Poel győzelmével elkezdődött az UAE Tour

Óriási oldalszél, szétszakadó mezőny, elszálló esélyesek és meglepő sprinthajrá jellemezte a 2021-es országúti szezon első Worldtour versenyét az UAE Tourt.

A 2021-es országúti versenyszezon első Worldtour versenyét, az UAE Tourt az Egyesült Arab Emírségekben február 21. és 27. között rendezik. A többnapos országúti viadaltól bár a világsztárok többsége távol maradt, még így is találhatók nagy nevek az indulók között, mint például a tavalyi Tour de France győztese Tadej Pogacar vagy az ex-világbajnok klasszis Alejandro Valverde és akkor még a cyclo-cross világbajnok Mathieu van der Poelt nem is említettük. Ráadásul magyar részről is van indulója a versenynek, ugyanis Valter Attila is rajthoz áll az UAE Touron.

Már a verseny első szakasza óriási izgalmakat hozott, előzetesen mindenki mezőnyhajrára számított a 176 km hosszú sík szakaszon, de az időjárás és a versenyzők felülírták a várakozásokat. A sivatagban erős oldalszél fogadta az UAE Tour mezőnyét, olykor még kisebb homokbuckákat is lehetett látni az országúton, amit a szervezők próbáltak ellapátolni. A szemfüles és szélben jól bringázó versenyzők kihasználták a helyzetet és óriási szélezésbe kezdtek, melynek meglett az eredménye, a mezőny több darabra szakadt. Hátul, a főmezőnyben hiába küzdöttek, nem tudtak felérni az élre, ahol nem meglepő módon a sprinterek emberei dolgoztak a leggyorsabb emberüknek segítve. Pl az első bolyban bringázott Viviani, Mathieu van der Poel, Morkov, Dekker és még Pogacar is, egyiküknek sem volt érdekében, hogy hátulról felérjenek. Hátul végül feladták az üldözést és kényelmes tempóra kapcsoltak. A sprintbefutó érdekesen alakult, elsőre azt lehetett hinni, hogy a jobb oldalon indító Viviani könnyedén fogja nyerni a szakaszt, de ekkor megindult balról Mathieu van der Poel, aki teljesen más dimenzióban bringázott, könnyedén nyerte a holland világbajnok a hajrát, ráadásul Vivianit még megelőzte David Dekker, Michael Morkov és Emils Liepins is. Az összetett menők közül Pogacar szerepelt a legjobban, ő a 6. helyen ért célba és időelőnyt szerzett Joao Almeidával és Adam Yates-szel szemben is, gyakorlatilag ők azok, akik között az idei UAE Tour összetettje eldőlhet, a többiek mind elég nagy hátrányt kaptak. Valter Attila a főmezőnnyel ért célba 8 perc 29 másodperc hátránnyal.

Az UAE Tour 1. szakaszának eredménye:

1 Mathieu van der Poel (Ned) Alpecin-Fenix 3:45:47
2 David Dekker (Ned) Jumbo-Visma
3 Michael Mørkøv (Den) Deceuninck-QuickStep
4 Emils Liepins (Lat) Trek-Segafredo
5 Elia Viviani (Ita) Cofidis
6 Tadej Pogacar (Slo) UAE Team Emirates
7 Anthony Roux (Fra) Groupama-FDJ
8 Chris Harper (Aus) Jumbo-Visma 3:45:50
9 João Almeida (Por) Deceuninck-QuickStep
10 Fausto Masnada (Ita) Deceuninck-QuickStep

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo